Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Årstafältet - när politik slutar fungera

Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX

 

Stockholms stads politiker vill lägga ner golfanläggningen på Årstafältet.

Det skadar Stockholms ekonomi och miljön. Det är direkt motstridigt det Emilia Bjuggren som ansvarigt borgarråd lovade inför valet om att utveckla idrottsanläggningar. 

M utifrån tidigare planbeslut och S med Jan Valeskog som nuvarande är lika ansvariga.

Valeskog skyller på M och M skyller på S. Det gör att vi vanliga väljare tappar förtroende för våra politiker och att extremistpartierna vinner väljare.

Det finns några skäl till varför det är korkat att inte låta golfen finnas kvar i den nya parken. De är:

  1. Golfen genererar 140 000 besök årligen, dvs grunden för service, kafé, toaletter med mera. Resten av parken genererar bråkdelen.
  2. 140 000 besök som måste åka dryga milen enkel väg för att finna alternativ är en miljömässig katastrof.
  3. De inritade ytorna för ”spontanidrott” kräver service, bara golfanläggning som kan betala för den.
  4. Golfen bekostar allt själv.
  5. Årsta är motor för att skapa nya golfare i Stockholm, golfare som genom aktivt liv som vuxna kostar kommunen mindre som äldre.

Tre hektar av 30 hektar park av Årstafältet efter att man byggt bostäder är vad Årsta golf behöver. Det vill inte de styrande ge dem av skäl jag inte förstår.

Stör inte bostadsbyggandet

Notera att Årsta golf låtit Tengboms arkitektbyrå ta fram förslag på annan placering som inte försenar bostadsbyggandet. Det finns tre förslag som ingen politiker velat titta på före beslut.

Självfallet betalar Årsta golf alla kostnader på egen hand. Golf är inte fotboll med gökungar som kräver att kommunen betalar. Det är golf där man alltid finansierat anläggningar och skapat skatteintäkter. Valeskog föreslår en 11-mannaplan. Dvs något som används någon timme per dygn på en yta som golfen klarar sig med.

Årsta golf är ett ledande besöksmål i Stockholm. Med 140 000 besök per år kvalificerar anläggningen sig bland de 1 000 bästa besöksmålen i Sverige.

Investerat två miljarder

Golfen i Stockholmsområdet är ett 60-tal anläggningar där man utan kommunal investering lagt cirka två miljarder på anläggningar. Golfbanor är allmän mark och golfen är den största aktören inom det s.k. rörliga friluftslivet med cirka tio miljoner promenader i naturen om en mil. Bara golfen i Stockholms län genererar cirka 600 miljoner per år i skatteintäkter till kommuner landsting och stat. Årsta golf är en primär motor för nyrekrytering.

När regering och Riksidrottsförbund äntligen tar beslut om idrott som livslång aktivitet för att skapa samhällsnytta så väljer Stockholm stad att lägga ner den största anläggningen i Sverige som vänder sig till målgruppen 5-85 år. Staden agerar motstridigt alla signaler som regering skickar till idrotten.

Genererar besparingar

Det golfen som livslång idrott primärt genererar är besparingar för äldrevård (kommunal kostnad) sjukvård (Landstinget) och sjukförsäkring (staten). Lägg på att golfande ungdomar liksom alla idrottande ungdomar klarar skolan bättre, får jobb snabbare och mår bättre.

Det som gör Årsta unikt är att man genom sitt centrala läge fungerar som den finaste rekryteringskanalen till golfklubbar i Stockholmsområdet. Räkna med plus 3 000 nya golfare varje år.

Människor som genom livslångt aktivt liv belastar äldrevården till 25 procent mot genomsnittet, har färre sjukdagar och kostar inte vården lika mycket.

Golf är idag en billig sport. Ett begagnat set och skor för 1 500 kronor och instruktion kostar en tusenlapp till.

Vetenskapligt belagt är att en aktiv äldre (typ en golfare) har cirka tre år mellan fullt frisk och död medan en icke aktiv har cirka tolv år.

Att lägga ner Årsta innebär att 140 000 besök skall läggas plus en mil bort, dvs 280 000 mil i bil. Årsta har stor andel av besökarna som cyklar till anläggningen. Direkt motstridigt Stockholms stads miljöpolicy.

Skapar rekryteringsproblem

Kommunala ekonomer kan glömma det mänskliga lidande kombinationen gammal och sjuk utgör, men de vet att det ofta handlar om sjusiffriga belopp per för år att hantera äldre multisjuka där brist på träning är grundläggande orsak.

Säg att Årsta golf skapar +3 000 livslånga nya golfare varje år som sparar mer än en miljon per person i äldrevård, så är besparingen fundamental. Det är en försiktig siffra.

Att lägga ner Årsta golf är att ge 60 ideella golfklubbar rekryteringsproblem som utifrån att golfen är självfinansierad är direkt negativt för skattebasen.

När nu även miljörörelser förstår golfens positiva roll som skyddat område för växter och djur såsom fåglar är det trist om politiker väljer att förneka alla fakta som föreligger som grund.

Golfen behöver Årsta golf för att klara tillväxten och Stockholms stad behöver aktiva äldre för att ha råd med välfärden.

När 100 kolonilotter som bara berör de 100 som har en kolonilott och deras familjer bevaras och 140 000 golfare slängs ut så bevisar S att det är de besuttna, de som redan har något, som de som parti kämpar för. De som är utestängda från kolonilotterna är lika blåsta som de som vill börja med golf. 

Sviker vallöfte

Jag är uppväxt i Norrbotten och ovan med en socialdemokrati för de som redan har.

Jan Valeskog är just nu ansvarig. Det är bara han som kan agera för att bevara Årsta golf. Väljer han det aktiva valet att inte göra det så sviker han Emilia Bjuggrens vallöfte om fler idrottsanläggningar. Det är ett partitaktiskt beslut så det är inte så viktigt. 

Mer viktigt är att han skadar Stockholms framtida ekonomi på miljardnivå. Det är bara att läsa på vad aktiva äldre innebär i besparingar jämfört med passiva äldre.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.