Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Generaldirektören har gjort sitt

Under de första nio månaderna i år beräknas den reglerade svenska spelmarknaden ha haft en bruttoomsättning på cirka 28,5 miljarder kronor. Det är en bruttominskning med över 1 miljard kronor, i löpande priser, jämfört med samma period förra året.

 

Lotteriinspektionens generaldirektör kritiserar arrangörer som har spelbolag som sponsorer. Det ingår inte i hans tjänsteuppgifter och han har förverkat sitt förtroende.

 Bruksvallsloppet har ett spelbolag som sponsor. Det är 100 procent lagligt vilket slagits fast i högsta domstolen. 

Generaldirektör Håkan Hallstedt skriver i DI en debattartikel som i svepande argument ondgör sig över att ett spelbolag får exponera sitt varumärke på en skidtävling eftersom det även finns barn som tittar på tävlingen. De blir enligt generaldirektören spelmissbrukare, förmodligen redan till veckan, när de utsatts för något så hemskt som att se ett varumärke för ett utländskt spelbolag.

Märkligt uttalande

Hans uttalande är inte bara i strid med myndighetens uppdrag. Lotteriinspektionen (LI) skall inte ha åsikter om laglig verksamhet och sköta sitt jobb att ge eller inte ge lotteritillstånd. Hans uttalande är dessutom korkat, saknar vetenskaplig grund och visar tydligt att myndigheten inte längre förtjänar vårt förtroende.

Till att börja med har svenska barn i 80 år, vid varje inköp av exempelvis lördagsgodis i en kiosk utsatts för spelreklam, primärt från Svenska Spel och ATG. Barn som promenerar i ett köpcentrum ser exponering av alkohol i Systembolagets skyltfönster. 

Enligt generaldirektörens resonemang riskerar barn som exponeras för en militär uppvisning att bli krigsförbrytare, logiken är densamma. 

Motståndare till annonsering

Hans uttalanden är alltså mer än lovligt korkade. Det är allvarligt. I Sverige skall vi inte ha korkade generaldirektörer. Då minskar medborgarnas tillit till samhället och det är farligt för samhällsutvecklingen.

Än mer allvarligt är bakgrunden till hans fåniga åsikter.

LI slogs i tio år för att i strid med gällande lag (EU-lagstiftningen) förhindra att utländska spelbolag annonserade i svenska media. Hade inte Aftonbladet och Expressens chefredaktörer varit beredda att lägga miljoner på advokater på tre nivåer hade de vunnit. 

Tacka de tidningarna

Svensk idrott som idag kan få sponsorintäkter från olika spelbolag är skyldiga dem ett tack.

Rent legalt tog Expressen och Aftonbladet ingen risk. Lagen var kristallklar men de var beredda att satsa stora belopp under lång tid för att vinna.

Skälet till att LI agerade på detta sätt var att de gick finansdepartementets ärende. Hade de varit en självständig myndighet med integritet hade de talat om för departementet att de såg det som viktigt att gällande lag var styrande och lagt ner målet redan före tingsrätten.

En religiös modell

Baserat på deras beteende kan vi alltså konstatera att de inte längre agerar utifrån gällande lagstiftning utan istället väljer en modell för hur de tycker att lagen borde ha varit. Dvs reklam från Svenska Spel är ok medan reklam från annat spelbolag är livsfarlig för Sverige som land.

Den här religiösa modellen som tydligt slår igenom i generaldirektörens debattartikel är ett tecken på att något är väldigt fel. Våra myndigheter skall ledas av personer som följer lag och i övrigt är opartiska. 

Om Lotteriinspektionen lever med tron att svenska bolag är goda bolag och utländska bolag är onda bolag, och något annat sätt att tolka debattartikeln går inte att finna, så hamnar de alldeles för nära det extremistparti som just nu kan rösta ner regeringens budget. Där skall inte våra myndigheter vara.

Varför angripa en skidarrangör?

Vi måste också kunna utgå ifrån att en myndighet är objektiv. En artikel som tydligt visar att man favoriserar ett statligt bolag framför andra bolag är ett tecken på motsatsen. Det förstår jurister och generaldirektören har en domarutbildning.

Han har tidigare uttalat sig så här: ”Som myndighetschef har jag ett uppdrag från regeringen att driva myndigheten i enlighet med de direktiv som ges. Som myndighetschef har man egentligen inte något utrymme, och man ska inte heller lägga sig i politiska ställningstaganden. Det handlar om att driva kärnverksamheten på det sätt som är bestämt”. 

Det är en korrekt beskrivning av uppdraget. Då uppstår frågan hur han kunde angripa en arrangör av en skidtävling med politiska ställningstaganden som saknar grund i gällande lagstiftning.

Håkan Hallstedt svarar i en egen krönika

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.