Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Och naturgräset blir kvar...

Diskussionerna runt gräsets beskaffenhet har pågått sedan första dagen. Nu talar allt för att naturgräset blir kvar inne i Friends Arena. Foto: Jessica Gow, TT

 

Idag kom ett PM från Swedish arena Management. Lagardère Unlimited tar över driften från 1 januari. Avtalet är tioårigt och Thomas Perslund blir vd i det nya bolaget, dvs han lämnar det gamla bolaget som då blir vilande.

Ägarna till Friends Arena; Svenska Fotbollförbundet, Peab, Fabege, Solna Stad och Jernhusen och Lagardère Unlimited tecknar ett långsiktigt hyresavtal med fastighetsbolaget till Friends Arena, Arenabolaget i Solna.

Naturgräset blir kvar

Vad innebär då det här? Min snabba bedömning ser ut så här.

· Swedish Arena Management bär förlusten på 225-250 miljoner kronor för 2014. För Svenska Fotbollförbundet är det i runda slängar 75 miljoner i ägarbidrag om man inte hittar på något fiffigt som gör att någon av ägarna förvärvar bolaget och utnyttjar förlustavdragen. Mitt stalltips är att förbundet betalar mindre via en sådan affär.

· Choice försvinner som mat- och dryckleverantör. Enligt Peabs Erik Paulsson så är det upp till Lagardére att teckna nytt avtal på det här området.  Jag blir förvånad om det blir Choice trots fördelarna med hotellkök. Min förhoppning är att Lagardere vågar ta klivet över till egen drift av mat och dryck.

· För 2015 blir det naturgräs. Min bedömning är dessutom att de får ordning på gräsmattan och kan fortsätta med naturgräs.

· Förlusterna för arenan flyttas till fastighetsbolaget där förbundet äger 33 procent av förlusterna och 22 procent av vinsterna. Även här kommer det en affär som förändrar ägandet. Den kan komma i närtid.

Bra för alla parter

Den här förändringen är bra för samtliga, inklusive publiken. Summerar vi de två inledande verksamhetsåren så är förlusterna på förväntad nivå. Det finns inkörningskostnader och marknadsförutsättningar så det finns ingen anledning att kritisera driftorganisationen. Min bedömning är att de gjort ett bra jobb och att det inte funnits förutsättningar att nå mindre förluster.

Arenafastigheten måste få en bantad balansräkning för att kunna gå runt. En sådan affär kommer som ovan nämnts. Jag har haft rätt för många gånger för att våga spekulera i vilken hyra Lagardére kommer att betala för 2015. Facit får vi våren 2016 när fastighetsbolaget Arenabolaget i Solna släpper sin årsredovisning.

Långsiktigt skall Lagardére kunna betala 70-100 miljoner i hyra vilket då gör att arenafastigheten är värd runt 1 miljard. Imponerande belopp om det inte vore för en byggkostnad på det tredubbla.

De har erfarenheten

Lagardére kan det här med arenor. De driver och har avtal med ett 20-tal arenor, bland annat Commerzbank Arena i Frankfurt, Imtech Arena i Hamburg, Groupama Arena i Budapest, Singapore Sports Hub och Arena Castelao Fortaleza i Brasilien.

Läget framåt är dels positivt. Alliansbudgeten som inte höjer arbetsgivaravgifter för unga borde röra sig om 6-8 miljoner i positiv resultatförbättring. Negativt finns det dels tendenser på att även 2015 blir ett dåligt eventår och dels vad värre är, det finns signaler på att upplevelsekonsumtionen viker för första gången på tio år.

Lagardére har skrivit ett tio-årsavtal. De behöver ett år för att komma igång men de är säkra på att de skall kunna tjäna pengar. Det som då krävs är fler event, en publikökning med 25-30 procent som följd av detta och ett snittpris på biljett+arenakonsumtion som ökar med ca 50 kronor. Det är nåbart. Det är inte enkelt men det går att göra.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.