Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Enda vägen till en spellicens

Finansminister Magdalena Andersson (S) med regeringens budgetproposition den traditionsenliga promenaden till riksdagen. Foto: Jessica Gow, TT

 

Tisdagens DN har en debattartikel där civilminister Ardalan Shekarabi meddelar att han tillsätter en utredning som senast mars 2017 skall ta fram ett förslag på hur ett spellicenssystem för Sverige skall se ut. Det är nyheten. 

Syftet är dels det kommunicerade i artikeln, d.v.s minska spelmissbruk, förbättra konsumentskyddet och liknande och dels det icke kommunicerade, skydda statens intäkter på spel.

Tidsaxeln blir då ca utredning mars 2017, remissvar under 2017, proposition under 2018 och införande under 2019. Det är sannolikt så att vare sig regering eller Alliansen vill köra snabbspår och få in frågan i valrörelsen 2018. Det kan vara så att teknik och struktur gör att det tar två-tre år innan systemet kan införas.

Den vägen inte framkomlig

Det är ett mycket svårt utredningsuppdrag av följande skäl.

1. Att på Internet införa en landsgräns som fungerar är svårt, blir svårare och vägen runt blir enklare hela tiden.

2. Tillkommande blockering av svenska kreditkort för s.k. merchant koder för spel är tekniskt väldigt enkel att införa men motmedlen i form av att man som ny kund får ett utländskt pre-paid kort hem i posten som fungerar är lika enkla och billiga.

3. Nivåer på skatt måste vara så låga att de utländska kommersiella bolagen långsiktigt kan tjäna mer på att vara med än på att stå utanför. Det får då konsekvensen att statens intäkter kommer att minska dramatiskt eller att för få går med och fortsätter verksamheten utanför systemet.

4. Utredaren har dessutom fått uppdraget att se till att idrotten och de andra ideella aktörerna skyddas, kan behålla sin skattefrihet och kan konkurrera på lika villkor. Det är svårare än vad man först tror.

5. ATG som ägs av hästsporten och idag har staten som kontrollinstans i styrelsen behöver snabbare förändring än ett nytt system 2019.

6. Införande av teknik som blockerar internet för spel är rent politiskt inte helt enkel. Att blockera internet är något som Putin, diverse teokratiska diktaturer i mellanöstern och liknande regimer håller på med. Inget vi vill förknippa med Sverige direkt.

7. Ett licenssystem måste innehålla förbud mot de mest skadliga spelen. De har en hög tendens att samtidigt vara de för spelbolagen mest lönsamma spelen. Den här kompromissen är inte att leka med.

Sänk spelskatten

2002 skrev jag min bok ”Att Dö lycklig” på temat hyckleriet runt spelmonopolet. Då bedömde jag att vi skulle ha en spellicens runt 2007. 2008 gjorde jag en utredning åt ett större idrottsförbund, då bedömde jag att vi skulle ha ett licenssystem runt 2011-2012. Jag har alltså haft käpprätt fel i över tio år i den här frågan. 

Jag känner ingen som helst trovärdighet i bedömningen att det går att införa ett spellicenssystem i nuläget och tror att utredningen slutar med att ”det bidde en tumme” för att travestera en saga som den yngre halvan av befolkningen aldrig hört talas om.

För att skapa förutsättningar för ett spellicenssystem som även jag kan tro på krävs ett par snabba enskilda åtgärder från regeringen.

1. Sänk spelskatten till exempelvis 10 procent för de svenska aktörerna (ATG, Svenska Spel redan nu). Då kommer tappet till utländska aktörer att minska eftersom företagen får möjlighet konkurrera med odds och utdelning.

2. Ge idrotten möjlighet att för 1 krona + del av vinst i 20 år förvärva Svenska Spel AB. Idrotten här kan vara RF på 40 procent och de stora förbunden (fotboll, ishockey, golf, friidrott, skidor, Friskis&Svettis och några till) som tillsammans når 60 procent).

3. Acceptera att när spellicens införs så kan skatten maximalt ligga på ca 5 procent.

Då många vinnare

Med ovanstående så säkrar vi idrottens relation och intäkter, ger hästsporten rätt förutsättningar och ger staten den roll staten skall ha vid ett licenssystem, kontrollinstansen och bestraffaren inte en av aktörerna. Vi får dessutom en nivå på skatt där de utländska bolagen kan tjäna på att vara med om vi lyckas bra med tekniken.

Det är ingen hemlighet att primärt CFO-er (ekonomichefer på managementflum) på de privata spelbolagen sitter med Excel-snurror som entydigt visar på att det är lönsammare stanna utanför.

Det är offentligt att det såväl i Frankrike som i Danmark finns ett ökande svinn, dvs spel utanför de som har licens. I Danmark har det tredubblats på tre år och ökningen fortsätter. Vid en given nivå spel utanför systemet som inte går att förutse i förväg så imploderar systemet.

Men, det blir inget

Det är så illa att om ATG skulle få bättre förutsättningar att konkurrera genom att ge spelarna högre utdelning så skulle dess styrelse istället ge mera pengar till hästägarna och förstöra konkurrenskraften. En lägre skatt på spel måste följas av ett avtal där ATG åtar sig att mot vite inte höja ersättningen till hästägarna som andel av spelet. 

Det är troligt att Magdalena Andersson som finansminister säger nej till åtgärderna ovan med det budgetläge som föreligger.

Det är troligt med allt ovanstående beaktat att det inte blir något spelsystem. 

Det leder på sikt till att ATG ramlar och dramatiskt minskade intäkter för staten också från Svenska Spel men historiskt så har staten oavsett färg alltid valt att behålla det som går sönder så länge det går framför att agera.

Om nu någon uppfattar ovanstående som en brist på förtroende för det politiska systemets förmåga vill jag påpeka att mitt hjärta är öppen för demokrati, vårt politiska system och våra politiker. Min hjärna måste dock basera sina slutsatser på fakta och erfarenhet. 

Dan Persson

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.