Tour de France kommer till Vasaloppet

Världens främsta långloppsåkare på skidor ställer upp i Vasaloppet. Touren som omfattar sex tävlingar, omsätter 15 miljoner och bara fortsätter att växa.
I allt från Vasaloppet till Åre till Marcialonga tävlar långloppsåkarna i Swix Ski Classics.


Långloppens egen Världscup, med ett ursprung i cykelns Tour de France, är en företeelse som har allt fler åkare, allt mer TV och allt större prispengar

Petter Northugs 10-miljonersavtal med norska Coop är yttersta bekräftelsen även om han inte ställer upp i alla lopp. Han är den störste stjärnan, men bland de övriga stallen finns andra åkare som tjänar runt 1 miljon kronor per år.

52 000 tävlar

I år beräknas 52 000 skidlöpare delta i de sex lopp som ingår i Swix Ski Classis.

- Och vi räknar med totalt runt 200 000 åskådare.

David Nilsson är mannen bakom hela skapelsen. Han berättar om hur han redan som liten gillade att anordna tävlingar. Nu är han tävlingsdirektör för en skidtour som har en omsättning på 15 miljoner.

Det kunde han inte ens själv föreställa sig en gång. Fast vägen dit har varit lite krokig.

Började som pilot

Luleåkillen ville bli trafikflygare och var också anställd som pilot på ett norskt flygbolag i två år.

Sedan hoppade han av för att läsa företagsekonomi med special kurser med särskild inriktning mot sport business och det ledde honom till IEC in Sports, företaget i Stockholm som handlar med tv-rättigheter.

Han var TV-rättighetssäljare, med uppgift att vidareutveckla arrangemang.

- Jag tycker det är spännande att skapa nya koncept.

Tack vare Vasaloppet

David Nilsson noterade hur 3,3 miljoner människor följde SVT:s sändningar från Vasaloppet. Ändå var det bara Norge som hade tillgång till bilderna utöver Sverige.

Han såg en möjlighet att göra så mycket mera. Fler länder borde vara intresserade och i synnerhet om de hade egna deltagare. Det tog ett par år att för att sätta allt, men idén var klar och TV-försäljningen skull gynnas.

- Det var två flugor i en smäll.

Vasaloppet var den utlösande faktorn. Där fanns redan allt, tradition, åkarna, TV-produktion och  tittarna. Och en dåvarande vd i Jonas Bauer som som också tände på idén göra mera av långlopp.

Bildade aktiebolag

Ski Classics AB bildades med ägare i IEC in Sports med 49 procent och Vasaloppet och Birkebreinnet med 51 procent och 2010 var första året med en tour.

- Intresset blir bara större och större och prispengarna ökar för varje år, berättar David Nilsson.

Han kom till högexpansiva  IEC in Sports i precis rätt läge. På företaget som på några få år gick från 15 till 110 anställda var det högt i taket och nya idéer välkomnades.

I dag har franska mediegruppen Lagardere tagit över IEC, men David Nilsson står bakom en helt ny affärsverksamhet. Det gäller allt från planering och genomförande av  tävlingar till produktion och försäljning av TV-sändningar.

Tennis, golf, triathlon

Ski Classics är ett eget bolag, men i Lagardére Scandinavia ingår numera tennisveckorna i Båstad, Stockholm Open, Triathlon World Series i Stockholm, en svensk Europatourtävling för golfdamer i Helsingborg Open samt Nordea Masters som i år ska spelas på PGA National Masters i golf i Skåne.

David Nilsson och hans kollegor har lagt ned mycket tid under de senaste åren. Först genom att bygga verksamheten, sedan att få den på plats och därpå att berika den ytterligare.

- Det har varit allt från fina middagar till att själva bära bajamajor. Jag har fått jobba ideellt i åtskilliga timmar och vet vad det innebär att sakna resurser.

- Men hela tiden har jag varit övertygad om det rätta med idén. Bara det finns latenta möjligheter och ett intresse går det att utveckla tävlingar, men det  måste gå att ladda med ekonomiska värden.

Åre som St Moritz

Ski Classics hade aldrig uppstått utan TV. I vinter sänds Swix Ski Classics-loppen av 18 TV-stationer i över 73 länder.  

- Med sex lopp kan vi garantera TV-publiken att de bästa skidåkarna medverkar. Men inför framtiden så är vi öppna för en expansion.

Åre tillkom förra vintern. Kommunen investerar 1 miljoner kronor årligen tre år framåt och står som värd för säsongsfinalen som ska genomföras samtidigt med Åre Kapitaldagar.

- Perfekt. Åre är som St Moritz, en by, allt nära, 50 000 bäddar, hotell och restauranger i en internationell miljö.

Norska Coops jättesatsning

I takt med ett ökat intresse har nya sponsorer och nya stall tillkommit. Norska Coop satsar kopiöst med en femårig kampanj med eget stall och stark marknadsföring till en kostnad av cirka 20 miljoner.

- Svenska Coop har inte samma ställning som den norska koncernen så den kopplingen är inte möjlig.

David Nilsson är för övrigt teamchef själv då Team Coop ägs av IEC.

Stjärnor och hjälpryttare

Ski Classics är uppbyggt enligt en modell hämtad från proffscyklingen.

- Vi tittade på Tour de France till stora delar när vi inledde arbetet.

Det existerar emellertid inga etapplopp och på en punkt finns det en avsevärd skillnad. Det krävs att en tjej ingår i varje lag.

Till vinterns Swix Ski Classics är 23 proffsteam registrerade. Alla elitåkare inom långlopp är signerade av något stall och här är det värvningar och transfers precis som i cykel eller fotboll. Teamen har också koll på alla talanger runt om i Europa. Kampen om åkarna är stor och har också drivit upp lönerna.

Upp till tio åkare, med både stjärnor och hjälpryttare, ingår i respektive stall och de tjänar i snitt cirka 40 000 kr månaden, men de främsta har avsevärt mera betalt. Sedan tillkommer pris- (totalt 1,8 miljoner) och reklampengar och vissa åkare kommer upp i miljonen och mera.

Thomas Ejderhov

Han är både tävlingsgeneral och skapare av Ski Classics. Men David Nilsson sätter ideligen upp nya mål..  

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.