Guldet riskerar att bli till sand

Trots 568 deltagande lag och turist- och skatteintäkter i miljonklassen för kommunen är strandfotbollsturneringen Åhusstrand Beachsoccer på väg i konkurs efter nio år.
568 lag spelar fotboll på stranden och ger mångmiljonintäkter för Kristianstad kommun. Men nu riskerar bolaget bakom turneringen att gå i konkurs.

 

Åhusstrand Beachsoccer började i liten skala 2006, på stranden i Åhus, med 148 deltagande lag. 

I år deltog 568 lag från hela landet 28 juni-6 juli, vilket gör den till Sveriges överlägset största beachsoccerturnering - och också en av världens största. Allt från fotbollsföreningar till familjer och kompisar sätter ihop lag för att delta och få en fotbollsupplevelse tillsammans på stranden i Åhus. 40 procent av lagen är unga tjejer och kvinnor.

40 miljoner kronor totalt

Åhusstrand Beachsoccer har blivit en kassako för både det lokala näringslivet och Kristianstads kommun med ökade turist- och skatteinkomster på drygt 20 miljoner kronor under de nio dagarna turneringen pågår. 

Siffrorna är en beräkning utifrån en liknande och ungefär dubbelt så stor turnering veckan efter: Åhus Beachhandboll Festival. Den genererar ökade turist- och skatteintäkter på drygt 40 kronor miljoner kronor, enligt en analys som genomfördes för några år sedan.

Åhusstrand Beachsoccer drivs av föreningen Åhusstrand Beachsoccer, som bildat ett bolag för att hantera turneringen. Bolaget har nu krav från fordringsägarna på en halv miljon kronor. Om inte skulderna regleras före veckans slut måste bolaget försättas i konkurs. 

Avgörande 

- Vårt problem är att handbollen är så stor i Kristianstad, och det är svårt att få kommunen att ställa upp för fotbollen. Handbollen hade liknande ekonomiska problem för ett par år sedan. Då täckte kommunen och ett antal andra aktörer upp förlusten, säger Bo Törnberg, evenemangsgeneral för Åhusstrand Beachsoccer och fortsätter:

- Turneringen har fått mycket beröm av Fifa, vars generalsekreterare för beachsoccer var på besök i somras. Han imponerades över att vi lyckats locka både ungdomar och kvinnor. De flesta turneringar ute i världen är bara för professionella, manliga spelare. 

- Detta, plus det faktum att alla i Kristianstads kommun tjänar på att vi arrangerar turneringen – bland fyller vi hotellen och invånarna tjänar bra med pengar på att hyra ut sina hus – hoppas jag verkligen att turneringen kan leva vidare. 

Imponerande turnering

Anders Olsson är evenemangschef i Kristianstads kommun. Han säger till Idrottens Affärer:

- Vi har inga andra planer än att både fotbollen och volleybollen ska få 150 000 kr vardera. Jag vet att fotbollen hoppas på 500 000 kr, men från Kristianstad kommun anser vi att vi ställer upp stort. De får billigare hyra på stranden och vi hjälper till med olika delar av kommunal service.

Beachsoccer är en del av Svenska Fotbollförbundet, liksom futsal. Patrik Blomstrand, en av delegaterna i förbundets beachsoccerkommitté, säger angående nedläggningshotet mot Åhusstrand Beachsoccer:

- Det är en imponerande turnering som har vuxit och hör till de största i Europa. De är dessutom en av de största arbetsgivarna för ungdomar eftersom de engagerar så många vid arrangemanget.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.