Guldet riskerar att bli till sand

Trots 568 deltagande lag och turist- och skatteintäkter i miljonklassen för kommunen är strandfotbollsturneringen Åhusstrand Beachsoccer på väg i konkurs efter nio år.
568 lag spelar fotboll på stranden och ger mångmiljonintäkter för Kristianstad kommun. Men nu riskerar bolaget bakom turneringen att gå i konkurs.

 

Åhusstrand Beachsoccer började i liten skala 2006, på stranden i Åhus, med 148 deltagande lag. 

I år deltog 568 lag från hela landet 28 juni-6 juli, vilket gör den till Sveriges överlägset största beachsoccerturnering - och också en av världens största. Allt från fotbollsföreningar till familjer och kompisar sätter ihop lag för att delta och få en fotbollsupplevelse tillsammans på stranden i Åhus. 40 procent av lagen är unga tjejer och kvinnor.

40 miljoner kronor totalt

Åhusstrand Beachsoccer har blivit en kassako för både det lokala näringslivet och Kristianstads kommun med ökade turist- och skatteinkomster på drygt 20 miljoner kronor under de nio dagarna turneringen pågår. 

Siffrorna är en beräkning utifrån en liknande och ungefär dubbelt så stor turnering veckan efter: Åhus Beachhandboll Festival. Den genererar ökade turist- och skatteintäkter på drygt 40 kronor miljoner kronor, enligt en analys som genomfördes för några år sedan.

Åhusstrand Beachsoccer drivs av föreningen Åhusstrand Beachsoccer, som bildat ett bolag för att hantera turneringen. Bolaget har nu krav från fordringsägarna på en halv miljon kronor. Om inte skulderna regleras före veckans slut måste bolaget försättas i konkurs. 

Avgörande 

- Vårt problem är att handbollen är så stor i Kristianstad, och det är svårt att få kommunen att ställa upp för fotbollen. Handbollen hade liknande ekonomiska problem för ett par år sedan. Då täckte kommunen och ett antal andra aktörer upp förlusten, säger Bo Törnberg, evenemangsgeneral för Åhusstrand Beachsoccer och fortsätter:

- Turneringen har fått mycket beröm av Fifa, vars generalsekreterare för beachsoccer var på besök i somras. Han imponerades över att vi lyckats locka både ungdomar och kvinnor. De flesta turneringar ute i världen är bara för professionella, manliga spelare. 

- Detta, plus det faktum att alla i Kristianstads kommun tjänar på att vi arrangerar turneringen – bland fyller vi hotellen och invånarna tjänar bra med pengar på att hyra ut sina hus – hoppas jag verkligen att turneringen kan leva vidare. 

Imponerande turnering

Anders Olsson är evenemangschef i Kristianstads kommun. Han säger till Idrottens Affärer:

- Vi har inga andra planer än att både fotbollen och volleybollen ska få 150 000 kr vardera. Jag vet att fotbollen hoppas på 500 000 kr, men från Kristianstad kommun anser vi att vi ställer upp stort. De får billigare hyra på stranden och vi hjälper till med olika delar av kommunal service.

Beachsoccer är en del av Svenska Fotbollförbundet, liksom futsal. Patrik Blomstrand, en av delegaterna i förbundets beachsoccerkommitté, säger angående nedläggningshotet mot Åhusstrand Beachsoccer:

- Det är en imponerande turnering som har vuxit och hör till de största i Europa. De är dessutom en av de största arbetsgivarna för ungdomar eftersom de engagerar så många vid arrangemanget.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.