Guldet riskerar att bli till sand

Trots 568 deltagande lag och turist- och skatteintäkter i miljonklassen för kommunen är strandfotbollsturneringen Åhusstrand Beachsoccer på väg i konkurs efter nio år.
568 lag spelar fotboll på stranden och ger mångmiljonintäkter för Kristianstad kommun. Men nu riskerar bolaget bakom turneringen att gå i konkurs.

 

Åhusstrand Beachsoccer började i liten skala 2006, på stranden i Åhus, med 148 deltagande lag. 

I år deltog 568 lag från hela landet 28 juni-6 juli, vilket gör den till Sveriges överlägset största beachsoccerturnering - och också en av världens största. Allt från fotbollsföreningar till familjer och kompisar sätter ihop lag för att delta och få en fotbollsupplevelse tillsammans på stranden i Åhus. 40 procent av lagen är unga tjejer och kvinnor.

40 miljoner kronor totalt

Åhusstrand Beachsoccer har blivit en kassako för både det lokala näringslivet och Kristianstads kommun med ökade turist- och skatteinkomster på drygt 20 miljoner kronor under de nio dagarna turneringen pågår. 

Siffrorna är en beräkning utifrån en liknande och ungefär dubbelt så stor turnering veckan efter: Åhus Beachhandboll Festival. Den genererar ökade turist- och skatteintäkter på drygt 40 kronor miljoner kronor, enligt en analys som genomfördes för några år sedan.

Åhusstrand Beachsoccer drivs av föreningen Åhusstrand Beachsoccer, som bildat ett bolag för att hantera turneringen. Bolaget har nu krav från fordringsägarna på en halv miljon kronor. Om inte skulderna regleras före veckans slut måste bolaget försättas i konkurs. 

Avgörande 

- Vårt problem är att handbollen är så stor i Kristianstad, och det är svårt att få kommunen att ställa upp för fotbollen. Handbollen hade liknande ekonomiska problem för ett par år sedan. Då täckte kommunen och ett antal andra aktörer upp förlusten, säger Bo Törnberg, evenemangsgeneral för Åhusstrand Beachsoccer och fortsätter:

- Turneringen har fått mycket beröm av Fifa, vars generalsekreterare för beachsoccer var på besök i somras. Han imponerades över att vi lyckats locka både ungdomar och kvinnor. De flesta turneringar ute i världen är bara för professionella, manliga spelare. 

- Detta, plus det faktum att alla i Kristianstads kommun tjänar på att vi arrangerar turneringen – bland fyller vi hotellen och invånarna tjänar bra med pengar på att hyra ut sina hus – hoppas jag verkligen att turneringen kan leva vidare. 

Imponerande turnering

Anders Olsson är evenemangschef i Kristianstads kommun. Han säger till Idrottens Affärer:

- Vi har inga andra planer än att både fotbollen och volleybollen ska få 150 000 kr vardera. Jag vet att fotbollen hoppas på 500 000 kr, men från Kristianstad kommun anser vi att vi ställer upp stort. De får billigare hyra på stranden och vi hjälper till med olika delar av kommunal service.

Beachsoccer är en del av Svenska Fotbollförbundet, liksom futsal. Patrik Blomstrand, en av delegaterna i förbundets beachsoccerkommitté, säger angående nedläggningshotet mot Åhusstrand Beachsoccer:

- Det är en imponerande turnering som har vuxit och hör till de största i Europa. De är dessutom en av de största arbetsgivarna för ungdomar eftersom de engagerar så många vid arrangemanget.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall.  De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. I unga år skaffade de sig en livsstil – via idrott och skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

 Internationella spelaraffärer i fotboll begriper man sig sällan på. Brassen och speleleganten Coutinho är en av fotbollsvärldens bästa spelare, men i Barcelona blev det aldrig någon succé och det har länge stått klart att spanjorerna vill sälja honom. Men efter massor av spekulationer står det nu klart att hans karriär fortsätter i Bayern München.