Kamp om Nordea Masters

Det brände till i golf-Sverige i helgen. Plötsligt är det kamp om att få arrangera Nordea Masters. Plötsligt är inte ett avtal kanske ändå inte så gällande. Och plötsligt vill Bro Hof återkomma i handlingen – via Solheim Cup.
Henrik Stensons åsikt väger tungt i valet av bana för kommande Nordea Masters. Till saken hör att han är delägare i PGA National i skånska Bara. Här en bild med Stenson och Daniel Westling vid pro am-tävlingen. Foto: Anders Wiklund, TT

 

Om det nu var ett nedtonat Nordea Masters på Bara i Skåne då var det desto mer händelserikt i diskussionerna jämte fairways.

Örås har längtat

Björn Örås, vd för Bro Hof, avslöjade att Nordea Masters ska spelas på hans bana i Bålsta nästa år. Tävlingen återvänder, helt enkelt.

- Vi har längtat efter det här sedan vi släppte tävlingen för två år sedan, deklarerade Örås.

Han hänvisade till det avtal som han och Lagardère enades om för drygt två år sedan. 

Nytt pressmeddelande

Men efter Örås uttalande reagerade gänget på Lagardère Scandinavia och director Thomas Wallén, som gjorde en sista insats som projektansvarig innan han koncentrerar sig på uppgiften att som ny ordförande leda Svenska tennisförbundet, skrev ett pressmeddelande:                             

"Vi håller på att omförhandla överenskommelsen med Stockholm. Det finns intresse från fler golfklubbar i landet".

Bara vill behålla tävlingen. Bro Hof vill ha tillbaka den. Precis som Barsebäck. Och från ansvarigt håll på Hills på Hisingen vill man göra gällande att banan nu är av internationellt snitt och att det är dags för spel i Göteborg igen.

Plus Solheim Cup

Och mitt uppe i alla önskemål och viljor från banägare, affärsintressenter och klubbar gick Svenska Golfförbundet och Björn Örås ut med nyheten att man söker Solheim Cup 2019.

Det är alltså damgolfens särklassigt största tävling och motsvarigheten till herrarnas Ryder Cup, matchen mellan Europa och USA. Två gånger har Sverige stått värd, 2003 i Barsebäck och 2007 i Halmstad, båda publik- och arrangörsmässigt stora framgångar.

Lovord från Mark Casey, Events Director för LET och European Solheim Cup Director, uppmuntrar Björn Örås som själv säger:

- Stadium Course är rankad nummer ett i Sverige och på plats 47 i världen. Den är byggd för de riktigt stora golftävlingarna och Solheim Cup skulle vara perfekt för oss. 

130 000 åskådare!

Örås är en riktig optimist och räknar med utsålt, 130 000 åskådare varav många från utlandet.

Avgörandet kommer i januari, men bedömare anser att Sverige har en stor chans. I september spelas årets Solheim Cup i Tyskland, två år senare gäller Des Moines i USA och sen, 2019, är förhoppningen att det ska bli blågul signum.

Frågan är då om Bro Hof också har varit platsen för en ny Nordea Masters.

Thomas Ejderhov

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.