Bilden av bästa idrottsstaden

Det är klart att med sådana prestationer fanns det inte mycket diskussion. Malmö stod i särklass när SVT tillsammans med tittarna utsågs årets idrottsstad.
Hyllie Arena ser ni i bildens nederkant, till höger ligger Swedbank Stadion, längre bort Turning Torso vid havet – Malmö från ovan, landets främsta idrottsstad.

 

Det blev alltså Malmö som för andra året i rad är Sveriges bästa idrottsstad. Skåningarna fick 325 jurypoäng mot tvåan Örebros 274 och vann ohotat även detta år. 

Malmös fotbollsår är svårslaget. Nya SM-guld för både MFF och Rosengård och båda lagen nådde Champions League, MFF som första svenska herrlag på 14 år.

Flera guld

Stans hockeyentusiaster, och många med de, hade en fantastisk kväll när Redhawks klev upp i SHL och Pantern till allsvenskan inom loppet av några minuter. Även Malbas basket tog klivet upp i högsta serien.

Inom racketsporterna vann man dubbla guld i squash och Fair Play tog guld på damsidan och silver på herrsidan i tennis. Klara Svensson blev världsmästare i boxning under året.

Örebro som vann priset första årets det delades ut 2011 men inte ens platsade 2013 på topp 25 är nu tillbaka i toppen och är tvåa efter gott om framgångar både inom lagsporter och individuellt.

Karlstad blev trea medan Göteborg inte blev bättre än fyra. Första gången sedan priset instiftades 2011 som Göteborg hamnar utanför pallen.

De fem främsta

Här är de främsta i omröstningen om Sveriges bästa idrottsstad:

1. (1) Malmö 325p

För andra året i rad är Malmö Sveriges bästa idrottsstad! Hela 18 av jurymedlemmarna hade denna åsikt, däribland Hermundstad, Härenstam, Umicevic och Ryd Pettersson. Malmös fotbollsår är svårslaget. Nya SM-guld för både MFF och Rosengård och båda lagen nådde Champions League, MFF som första svenska herrlag på 14 år. Stans hockey hade en fantastisk kväll när Redhawks klev upp i SHL och Pantern till allsvenskan inom loppet av några minuter. Även Malbas basket tog klivet upp i högsta serien. Inom racketsporterna vann man dubbla guld i squash och Fair Play tog guld på damsidan och silver på herrsidan i tennis. Klara Svensson blev världsmästare i boxning under året. Malmö stod även som arrangör av VM i ishockey denna vår. Och Zlatan är Zlatan även 2015, under året som gick satte han rekord i antal landslagsmål, vann ligan med PSG och sin nionde guldboll.

2. (12) Örebro 274p

Örebros bergochdalbana på denna lista är nu tillbaka där den började 2011, i toppen. Tvåa här och silver blev det även för Kif Örebro i damallsvenskan, för ÖSK i svenska cupen och för Black Knights i amerikansk fotboll. Snäppet bättre var Thed Björk i STCC och Loviseholm i ridsportens allsvenska, de vann! Marcus Ericsson säkrade även Sveriges första poäng i formel 1 på evigheter. Andreas Otterling skrällde med ett brons i friidrotts-EM. Överlag ett strålande idrottsår för staden som arrangerade SM-veckan vinter.

3. (5) Karlstad 266p

Karlstad är tillbaka på prispallen och hade tittarjuryn haft all makt hade man vunnit årets pris. Nya lag Edin vann allt denna säsong, VM, EM och SM. Carlstad Crusaders tog sitt femte raka SM-guld i amerikansk fotboll. Jonas Leandersson i orientering och Irene Ekelund i friidrott plockade båda internationella medaljer under året. Staden fick nya elitlag när Karlstad IBF gick upp i superligan i innebandy och Hellton nådde elitserien i handboll. Att Färjestad inte ens nådde kvartsfinal i SHL vägdes upp av andra framgångar detta år.

4. (3) Göteborg 235 p

För första gången sen SVT började denna ranking hamnar Göteborg utanför pallen. IFK vann Svenska Cupen och toppar just nu allsvenskan, klubben tog även en ovanlig svensk seger i tiomilaorientering. Göteborg RF är alltjämt landets mest överlägsna lag oavsett sport, man vann 2014 års SM-final i rugby med 125-0. Frölunda gick till final i CHL och Charlotta Fougberg slog igenom med EM-silver på 3000 hinder.

5. (4) Stockholm 217p

Att huvudstaden är bäst i de flesta sätt att mäta är inte konstigt men när mottot är ”prestation efter population” når man inte högst. I Stockholm finns Neptun som är landets bästa simklubb och Hässelby och Spårvägen som dominerar friidrotten. På lagsidan blev det SM-guld för Kista BMK (badminton), Ängby (bordtennis), Monarchs (baseboll) och Exciles (rugby). Hammarby gick upp i allsvenskan och hade över 20 000 i publiksnitt. Tornéus, Zahui, Jack, Laurén och Kessikangas är Stockholmsidrottare som utmärkt sig internationellt.

Hur  ansträngd situationen är i Östersunds FK beskrivs av dagens fakta – klubben har fått in drygt 7,7 miljoner kr, men behöver ytterligare 11 miljoner! Sedan den 1 september har klubben lyckats samlat in7,7 miljoner kronor av de tio miljoner kronorna som föreningen behöver kortsiktigt och av de 15 miljoner kronorna som behövs långsiktigt.

Sportprofilerna Niklas Wikegård och Jonas Eriksson expanderar sitt träningskonceptet WE och öppnar ett nytt träningscenter tillsammans med hälsoentreprenören Peter Bláha. 

Svaneholm Open lockade med några av världens bästa spelare till den nya tennisturneringen vid slottet. Men det kom alldeles för få åskådare och arrangemanget gick back. 

Arrangörsbolaget saknar pengar och kan inte betala räkningarna, enligt Sydsvenskan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea återkommer som landets ledande sponsor till tennis. Banken har en lång tradition som tennissponsor, allra senast för Nordic Light Open åren 2002–2008. Damturneringen i Båstad gällde det då, nu går banken all- in för både damtävlingen och herrturneringen, den som är en av tourens äldsta och mest populära tävlingar. Nu skaSwedish Open bli Nordea Open, en tvåveckors tennisfest sommaren 2020.

Rättigheter att sända stora idrottstävlingar i tV  halkar hit och dit. Köpslåendet är intensivt och som konsument är det inte lätt att alltid hänga med. De gäller att ha rätt abonnemang.

Glädjen över att SVT var tillbaka i en huvudroll vid ishockey-VM i fjol blev kortvarig. Förvisso är SVT kvar VM t o m 2023, men sedan tar Nent Group med Viasat-kanalerna, Viaplay, TV3 och TV6 tillbaka ett eget herravälde. Kontraktet är signerat och gäller fem år, 2024–2028.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.