Bilden av bästa idrottsstaden

Det är klart att med sådana prestationer fanns det inte mycket diskussion. Malmö stod i särklass när SVT tillsammans med tittarna utsågs årets idrottsstad.
Hyllie Arena ser ni i bildens nederkant, till höger ligger Swedbank Stadion, längre bort Turning Torso vid havet – Malmö från ovan, landets främsta idrottsstad.

 

Det blev alltså Malmö som för andra året i rad är Sveriges bästa idrottsstad. Skåningarna fick 325 jurypoäng mot tvåan Örebros 274 och vann ohotat även detta år. 

Malmös fotbollsår är svårslaget. Nya SM-guld för både MFF och Rosengård och båda lagen nådde Champions League, MFF som första svenska herrlag på 14 år.

Flera guld

Stans hockeyentusiaster, och många med de, hade en fantastisk kväll när Redhawks klev upp i SHL och Pantern till allsvenskan inom loppet av några minuter. Även Malbas basket tog klivet upp i högsta serien.

Inom racketsporterna vann man dubbla guld i squash och Fair Play tog guld på damsidan och silver på herrsidan i tennis. Klara Svensson blev världsmästare i boxning under året.

Örebro som vann priset första årets det delades ut 2011 men inte ens platsade 2013 på topp 25 är nu tillbaka i toppen och är tvåa efter gott om framgångar både inom lagsporter och individuellt.

Karlstad blev trea medan Göteborg inte blev bättre än fyra. Första gången sedan priset instiftades 2011 som Göteborg hamnar utanför pallen.

De fem främsta

Här är de främsta i omröstningen om Sveriges bästa idrottsstad:

1. (1) Malmö 325p

För andra året i rad är Malmö Sveriges bästa idrottsstad! Hela 18 av jurymedlemmarna hade denna åsikt, däribland Hermundstad, Härenstam, Umicevic och Ryd Pettersson. Malmös fotbollsår är svårslaget. Nya SM-guld för både MFF och Rosengård och båda lagen nådde Champions League, MFF som första svenska herrlag på 14 år. Stans hockey hade en fantastisk kväll när Redhawks klev upp i SHL och Pantern till allsvenskan inom loppet av några minuter. Även Malbas basket tog klivet upp i högsta serien. Inom racketsporterna vann man dubbla guld i squash och Fair Play tog guld på damsidan och silver på herrsidan i tennis. Klara Svensson blev världsmästare i boxning under året. Malmö stod även som arrangör av VM i ishockey denna vår. Och Zlatan är Zlatan även 2015, under året som gick satte han rekord i antal landslagsmål, vann ligan med PSG och sin nionde guldboll.

2. (12) Örebro 274p

Örebros bergochdalbana på denna lista är nu tillbaka där den började 2011, i toppen. Tvåa här och silver blev det även för Kif Örebro i damallsvenskan, för ÖSK i svenska cupen och för Black Knights i amerikansk fotboll. Snäppet bättre var Thed Björk i STCC och Loviseholm i ridsportens allsvenska, de vann! Marcus Ericsson säkrade även Sveriges första poäng i formel 1 på evigheter. Andreas Otterling skrällde med ett brons i friidrotts-EM. Överlag ett strålande idrottsår för staden som arrangerade SM-veckan vinter.

3. (5) Karlstad 266p

Karlstad är tillbaka på prispallen och hade tittarjuryn haft all makt hade man vunnit årets pris. Nya lag Edin vann allt denna säsong, VM, EM och SM. Carlstad Crusaders tog sitt femte raka SM-guld i amerikansk fotboll. Jonas Leandersson i orientering och Irene Ekelund i friidrott plockade båda internationella medaljer under året. Staden fick nya elitlag när Karlstad IBF gick upp i superligan i innebandy och Hellton nådde elitserien i handboll. Att Färjestad inte ens nådde kvartsfinal i SHL vägdes upp av andra framgångar detta år.

4. (3) Göteborg 235 p

För första gången sen SVT började denna ranking hamnar Göteborg utanför pallen. IFK vann Svenska Cupen och toppar just nu allsvenskan, klubben tog även en ovanlig svensk seger i tiomilaorientering. Göteborg RF är alltjämt landets mest överlägsna lag oavsett sport, man vann 2014 års SM-final i rugby med 125-0. Frölunda gick till final i CHL och Charlotta Fougberg slog igenom med EM-silver på 3000 hinder.

5. (4) Stockholm 217p

Att huvudstaden är bäst i de flesta sätt att mäta är inte konstigt men när mottot är ”prestation efter population” når man inte högst. I Stockholm finns Neptun som är landets bästa simklubb och Hässelby och Spårvägen som dominerar friidrotten. På lagsidan blev det SM-guld för Kista BMK (badminton), Ängby (bordtennis), Monarchs (baseboll) och Exciles (rugby). Hammarby gick upp i allsvenskan och hade över 20 000 i publiksnitt. Tornéus, Zahui, Jack, Laurén och Kessikangas är Stockholmsidrottare som utmärkt sig internationellt.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

På måndagen kommer avgörandet. Vinter-OS och Paralympics 2026 ska genomföras i Italien eller Sverige.86 delegater i IOK (Internationella Olympiska Kommittén) befinner sig i Lausanne och ska rösta om vilket land som ska få förtroendet som arrangör.

Här på Idrottens Affärers förstasida finner ni några, av många artiklar inför röstningen. För oavsett ett ja eller ett nej  så skrivs svensk idrottshistoria på måndag kväll. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

Nu är han i farten igen, Stephan Wilson, som utan någon som helst kunskap eller vana antog uppgiften att åka Vasaloppet. Nu ska han leda andra nybörjare i Min klassiker på TV6.

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.