Christer Hult-Thomas Wallén - ett vinnande dubbelpar

En två veckor lång tennisfest i Båstad är inledd. Men det är inte bara stjärnspelarna som intar den idylliska orten på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Här samlas också näringslivets toppar.
Erik Paulsson har haft stor betydelse för tennisveckorna och Båstad. Foto: Björn Larsson-Rosvall

 

Under dessa två veckor är Båstad nämligen också till samlingplats för en stor del av topparna i svenskt näringsliv. Det hålls seminarium och föreläsningar, höjdarna nätverkar under lättsamma former och här skapas nya relationer som på sikt kan utmynna i konkreta affärsöverrenskommelser.

Det är inte för inte som begreppet ”Näringslivets Almedalen” myntades för några år sedan.

Köpte turneringen för 6 miljoner

Men så har det förstås inte alltid sett ut i tennismeckat där den första internationella tour-turneringen hölls 1948. På 1990-talet hade Swedish Open så låga publiksiffror att den tourdrivande organisationen ATP hotade att plocka bort turneringen från den internationella tenniscirkusen.

Turneringen inte bara överlevde utan fick också ett stort lyft då Thomas Wallén och Christer Hult på PR Event tog över arrangörsskapet. 2004 köpte PR Event turneringen av Svenska tennisförbundet för 6 miljoner kronor. Det var rena fyndpriset. Förbundet hade utlovat en teamsatsning på flicksidan men lyckades inte skaffa en sponsor och såg sig därför nödgad att mer eller mindre paniksälja. Med facit i hand har det visat sig vara en mycket dålig affär.

Bara på de fem första åren efter ägarbytet gick turneringen nämligen med drygt 6 miljoner kronor i vinst.

Eldsjälen Erik Paulsson

Wallén och Hult i all ära men Båstad-turneringen hade definitivt inte fått sitt stora lyft om det inte varit för eldsjälen och Peab-grundaren Erik Paulsson. Båstads störste välgörare förvandlade hotell Skansen och hela tennisområdet. Det rustades upp och byggdes nytt. Visst fanns det en viss charm med den gamla miljön men den var ändå föga välkomnande och då i synnerhet inte för kringflackande tennis proffs som är vana vid en viss komfort. Nu är det toppmodernt och välkomnande – med charmen i behåll.

Spelarna som på andra ställen måste tillbringa mycket tid i bil mellan hotell och anläggning har här bara några minuters promenad från sitt rum till centercourten.

Inte undra på att spelarna elva (!) år i rad röstade fram SkiStar Swedish Open som ATP-tourens bästa turnering.

Här är SEB kvar

Sett mot bakgrund av att svensk herrtennis inte skördat några framgångar att tala om efter Robin Söderlings senaste match – just i Båstad då han 2011 i suverän stil tog titeln – står turneringen fortfarande högt i kurs bland sponsorerna.

Ett bra exempel är SEB. Företaget hoppar vid årsskiftet av som huvudsponsor för Svenska tennisförbundet men har förlängt sitt avtal med SkiStar Swedish Open och är där en av fem huvudsponsorer.

- Sponsorsintäkterna utgör mellan 65 och 70 procent av vår omsättning på 35-40 miljoner, säger turneringdirektören Christer Hult.

Han och Walléns (sedan i våras ordförande i Svenska tennisförbundet) företag PR Event köptes 2008 upp av det franska mediekonglomeratet Lagardére. Kort därefter köpte företaget WTA-turneringen Nordic Light Open.

Så blev det två veckors tennisfest

Den tävlingen hade startat 2002 under namnet Nordic Light Open och tanken var att turneringen skulle alternera i de nordiska länderna. Men efter två upplagor i finländska Esbo hamnade tävlingen i Stockholm och blev kvar där i fyra år. Turneringen låg illa till i spelkalendern och trots hyggliga startfält var det mycket glest på Stadions läktare. Kanske hade utvecklingen sett helt annorlunda ut om fixstjärnan Venus Williams dykt upp 2005. Hon var anmäld och kanonhet eftersom hon kort tidigare tagit sin tredje Wimbledon-titel. Efter hennes avhopp repade sig Nordic Light Open inte. Lagardere flyttade 2009 tävlingen till Båstad, den bytte namn till Swedish Open och tidigarelades i kalenderna vilket skapade två sammanhängande veckors tennisfest.

Men damturneringen är inte lika framgångsrik – omsättningen är 16-18 miljoner - utan under flera år har förluster där täckts av vinster i ATP-turneringen.

- När Serena (världsettan Serena Williams) är på plats säljer vi så mycket biljetter att det blir en vinst. Men inte annars. Okej år utan Serena når vi break even, säger Hult.

Samarrangemang räddningen

Många WTA-turneringar har stora ekoomiska problem och för ett flertal av dem har räddningen blivit comined events, alltså att en ATP och en WTA-turnering spelas samtidigt.

- Vi har tittat på det alternativet men det är i nuläget inte aktuellt för oss. Det krävs bland annat fler hotellrum och en hel del annat. Dessutom finns det ett stort värde i att kunna bjuda på två veckors tennisfest, säger Hult.

Däremot håller han dörren öppen för att de båda turneringarna på sikt ska ta steget upp från den lägsta kategorin turneringar där de nu befinner sig. En uppflyttning innebär att betydligt mer prispengar ska betalas ut men också att startfälten blir ännu starkare.

Deras vision

- Vår vision är att bli det största tenniseventet i Europa bakom de två Grand Slam-turneringarna.

Med det berättar Hult indirekt att turneringarna blir kvar i Sverige och i Båstad vilket det visserligen lutat åt men ändå inte varit solklart eftersom hyresavtalen löper ut vid årsskiftet.

Enligt vad IA erfar kommer ett nytt långtsiktigt avtal att presenteras under de stundande tennisveckorna.

Jonas Arnesen

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.