Förväntningarna ökar i Upplands-Bro

De ökade turistinkomsterna i Stockholmsregionen beräknas till cirka 250 miljoner kronor. Efter beskedet att Bro Hof i Upplands-Bro kommun prioriteras inför Solheim Cup 2019 ökar förhoppningarna.
Golfanläggningen vid Bro Hof rankas som en av Europas bästa och förhoppningarna om att få arrangera Solheim Cup 2019 har nu ökat.

 

Skotska Gleneagles är enda kvarvarande konkurrent om evenemanget, enligt LET, Ladies European Tour beslut.

Det är ett evenemang av stor dignitet.

Inkomstberäkningen utgår ifrån Solheim Cup i USA 2013 och det faktum att över 100 000 åskådare väntas besöka lagmatchen mellan Europa och USA som pågår i fyra dagar - men egentligen är en veckas evenemang med uppladdning och invigning inräknat.

Ekonomiska vinnare

Sverige har arrangerat The Solheim Cup vid två tillfällen tidigare: 2003 på skånska Barsebäck G&CC och 2007 på halländska Halmstad GK, Tylösand. Europa vann 2003 och USA 2007.

Båda kommunerna blev dock ekonomiska vinnare. Kävlinge kommun hade 100 000 besökare, vara 52 000 var dagsbesökare och 48 000 övernattade minst en natt.

Halmstad kommun stoltserar med samma besökssiffror, varav 71 000 kom utanför kommungränsen. Av dessa kom 18 000 från utlandet, främst Storbritannien.

Besökarna under Solheim Cup i Halmstad spenderade 73 miljoner kronor under sitt besök, vilket omräknat i sysselsättning är detsamma som 75 heltidsarbeten på årsbasis, enligt Halmstad kommuns beräkningar.

Perfekt för nytillträdd vd

Solen skiner i dubbel bemärkelse på Thomas Andersson, nytillträdd vd på Stockholm Visitors Board, Stockholm stads bolag som arbetar med att få fler turister till Stockholm - både inhemska och internationella.

För det första har det varit en sällsynt solig augusti. För det andra visar prognoserna att 2015 kommer att överträffa 2014 – som i sig var ett rekordår turistmässigt med 11,8 miljoner övernattningar på hotell, vandrarhem och bed & breakfast. Ytterligare en dryg miljon gästnätter väntas ta plats i årets bokslut. Slutligen blev juni, trots vädret, en rekordmånad i Stockholm stads historia: 1,2 miljoner övernattningar.

- Det är många saker som lockar. Vi har en gynnsam valuta - Stockholm och Sverige anses inte så dyrt längre - staden upplevs ren och säker, det finns bra shopping och mycket att uppleva i form av museer, Gröna Lund och andra besöksmål. Och så skärgården förstås. Den ligger högt upp på listan hos besökarna, säger Thomas Andersson och betonar att idrottsevenemangen har en viktig del i att locka besökare, inte minst från utlandet.

Det är därför The Solheim Cup, lagmatchen mellan Europa och USA och damernas motsvarighet till herrarnas Ryder Cup, är åtråvärd för Stockholmsregionen. 

130 000 beräknas komma

- Solheim Cup som evenemang stämmer väl in i stadens och regionens profil, att upplevas både som grön och internationell. Att en världsstjärna som Annika Sörenstam stöttar ansökan gör det hela ännu mer spännande, säger Thomas Andersson.

Stockholm stad stöttar Svenska Golfförbundet och Bro Hof Golf Club:s ansökan till LET, Ladies European Tour, liksom regeringen och RF, Riksidrottsförbundet. 

I ansökan ingår även juniortävlingen PING Junior Solheim Cup på Bro-Bålsta GK, Annika Sörenstams hemmabana, parallellt med huvudtävlingen på Bro Hof GC. Det är bara några rejäla driver mellan de båda banorna i Upplands Bro kommun.

130 00 besökare beräknas komma till tävlingen, varav en stor del från utlandet. Det skulle enligt beräkningar ge Stockholmsregionen turistinkomster på cirka 250 miljoner kronor, plus kanske även avancemang på listan över de mest populära städerna att besöka i Europa. Just nu är Sveriges huvudstad på en 13:e plats.  Målet är topp-10, samt att avancera från sin 23:e plats över städer i Europa med flest antal internationella besökare. 

Ytor att använda

Thomas Andersson, själv golfare med 18 i hcp och medlem på Stockholms GK, utvecklar hur Stockholm Visitors Board är inblandat i ansökan om The Solheim Cup rent praktiskt:

- Vi har hjälpt till i ansökningsprocessen nu under sommaren, har säkerställt att Stadshuset finns tillgängligt samt att olika andra ytor i staden kan användas – bland mycket annat.

Vem som får stå värd för The Solheim Cup 2019 avgörs den 29 oktober.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.