Frågetecken inför framtiden

Beroendet av fixstjärnor är stort. Petter Northug har oerhört betydelse, men den dagen han tröttnar, då... Just nu samlas skidvärldens ledare i Zürich för att diskutera längdåkningen i framtiden.
Marcus Hellner och Calle Halfvarsson njuter av snön när skidlandslaget tränar i nya multisportarenan i Kviberg. Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

 

Svenska landslaget njuter av helt nya villkor för träning i oktober. Åkarna befinner sig nämligen i Göteborg och åker miltals på snö dagligen.

- Vi njuter av i en sagolik anläggning med boende, servering, gym och skidhall i samma byggnad, rapporterar förundskapten Rikard Grip.

Göteborgs Nya Arena med fem skidspår i bredd på en snötäckt slinga om 1,2 km är oerhört inbjudande. 

 Det är två månader kvar till Världscupens premiär i Ruka i Finland.

Stark trend

I dag är det alltså en positiv ton inom skidsporten.

Petter Northug, Margot Björgen och Therese Johaug står i spetsen för det suveräna norska landslaget. Charlotte Kalla är ikonen för svensk skidåkning.

Sponsorerna pumpar in pengar och säljer som aldrig förr. Långloppen bara växer och många människor prioriterar skidåkning som motionsform. 

Och kom ihåg hur Falu-VM i våras var en formidabel publikfest.

Stor skillnad på nationer

Så inte är det något fel egentligen med skidåkningen i vissa delar av Europa. Men...

- En av de viktigaste frågorna som ska diskuteras i år är hur vi kan jämna ut förhållandena mellan starka och svaga längdnationer, säger Johan Sares, längdchef på Svenska Skidförbundet.

Det är en prioriterad vid Internationella Skidförbundets (FIS) årliga kommittémöten. 

Svenska Skidförbundets längdverksamhet har fem representanter i de olika kommittéerna: Mattias Berglund (regelkommittén), Rikard Grip (världscupskommittén), Tommy Höglund (långloppskommittén) Niklas Jonsson (längdkommittén) och Jenny Limby (barn- & ungdomskommittén). Dessutom finns Johan Sares på plats i Zürich.

Påverka framtiden

Tillsammans med representanter från FIS och övriga skidnationer ska de titta på förutsättningarna inför vintern, men också se framåt i tiden för att diskutera hur sporten ska utvecklas.

- Det är viktigt att vi finns på plats i Zürich för att kunna påverka längdskidåkningens framtid. På mötet diskuteras allt ifrån skidåkning för barn och ungdomar till världscuptävlingar och regelverk i olika kommittéer, berättar Johan Sares.

Ett annat viktigt uppdrag för den svenska delegationen är att presentera Svenska Skidförbundets förslag på att Ulricehamn får arrangera världscupen 2017 och 2019.

- Det här är fantastiskt! Vi har haft stora tävlingar förr, men en världscup är några dimensioner större, utropade Karl-Erik Claesson, vice ordförande i Ulricehamns IF.

Det Internationella Skidförbundet (FIS) meddelade i våras att Sverige, förutom världscupen i Falun, får arrangera ytterligare en världscuphelg år 2017 och 2019. Skidförbundet gick då ut med information till skid-Sverige om att man söker en arrangör.

- Vi fick in flera väldigt bra och ambitiösa ansökningar. Det visar att det finns ett stort intresse i Sverige av att arrangera internationella skidtävlingar, säger Johan Sares.

Förväntan i Ulricehamn

Bland de sökande fanns allt ifrån traditionella världscuparrangörer till nyare arrangörer. Valet föll slutligen på Ulricehamn, vilket Johan Sares främst förklarar med att man genom dem ser en möjlighet att stärka intresset för längdskidåkning i södra Sverige.

- Det var inte lätt att välja. Men vi tror att Ulricehamn kan locka en stor publik till tävlingarna och att de har förutsättningar att anordna en riktig folkfest. Det har aldrig tidigare genomförts världscuptävlingar i distans så långt söderut i Sverige och därmed möjliggör vi för en ny publik att få se världseliten live, säger Johan Sares.

Där finns för övrigt en av nordens största och modernaste anläggningar för konstsnö. Dessutom, klubben har 500 medlemmar i skidsektionen.

Alla beslut som tas på mötet i Zürich förmedlas vidare som rekommendationer till FIS Council, som tar de slutgiltiga besluten i början av november.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.