Viktorias nya engagemang

Konståkningsstjärnan Viktoria Helgesson engagerar sig för att få in fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning i ishallarna.
"Det är inspirerande och ger så mycket att jobba med de här människorna", säger Viktoria Helgesson.

 

Här hittar ni hela bilagan från Jämlik Ishall

Projektet heter Jämlik Ishall och drivs av Svenska Konståkningsförbundet sedan hösten 2013.

”Viktigt känna samma glädje”

Med hjälp av cirka 5,5 miljoner kronor över tre år från Allmänna Arvsfonden arbetar förbundet tillsammans med konståkningsklubbarna och kommunerna för att få in främst barn och ungdomar med funktionsnedsättning i landets ishallar.

Viktoria Helgesson, som i våras beslutade sig för att lägga tävlingskarriären på hyllan, har engagerat sig som ambassadör för projektet.

- Det är viktigt att alla får vara med och känna den glädje jag har fått känna på isen. Jag är stolt över att få vara med i det här projektet, säger Viktoria Helgesson som bland annat varit i Borås och tränat och inspirerat ett 60-tal elever från Grundsärskolan – elever som från början åkte med hjälp av en sele kopplad till en skena i taket, men i dag åker de flesta på egen hand.

Satsar på tränarkarriär

- Det är mycket inspirerande. Jag har fått frågor från eleverna om allt från hur ofta jag tränar till vilken favoriträtt jag har. Fler elitåkare borde engagera sig. Det ger så mycket tillbaka, säger Viktoria Helgesson om sitt besök i Borås.

Totalt har Jämlik Ishall hittills lyckats engagera över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning i träning – förutom i Borås även i bland annat Nacka, Halmstad, Lerum utanför Göteborg, Trollhättan-Vänersborg, Kalmar och Uppsala. 

När Viktoria Helgesson inte engagerar sig i projektet fungerar hon som tränare för såväl ungdomar som elitåkare i Skövde och hemma i Tibro, då tillsammans med mamma Christina, Regina Jensen och Reginas syster Sofia Wigren – varav de två första var tränare för Viktoria under hennes aktiva karriär som innehöll bland annat åtta SM-guld, fem NM-guld och tre femteplatser på EM – den tredje och sista i Ericsson Globe, Stockholm, i våras.

- Det var rätt beslut att sluta tävla. Det kändes naturligt. Nu satsar jag på en tränarkarriär.

Wayne Gretzky, världens kanske bäste ishockeyspelare genom tiderna, är delägare och marknadsförare i  Gold Town Games, ett företag i Skellefteå som utvecklar mobilspel. World Hockey Manager har blivit en succé i en rad länder. Gretzky upptäckte och tyckte själv om spelet när han fick testa lite tillsammans med en av sina söner hemma i Los Angeles.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Sverige  blir platsen för en unik golftävling de tre närmaste åren. På Bro Hof ska 78 damer möta 78 herrar i ett exceptionellt arrangemang i premiären 2020. Affischnamn  och värdar är de svenska essen, Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Scandinavian Invitation ( före detta Scandinavian Masters) får nytt format och blir Scandinavian Mixed.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.