Viktorias nya engagemang

Konståkningsstjärnan Viktoria Helgesson engagerar sig för att få in fler barn och ungdomar med funktionsnedsättning i ishallarna.
"Det är inspirerande och ger så mycket att jobba med de här människorna", säger Viktoria Helgesson.

 

Här hittar ni hela bilagan från Jämlik Ishall

Projektet heter Jämlik Ishall och drivs av Svenska Konståkningsförbundet sedan hösten 2013.

”Viktigt känna samma glädje”

Med hjälp av cirka 5,5 miljoner kronor över tre år från Allmänna Arvsfonden arbetar förbundet tillsammans med konståkningsklubbarna och kommunerna för att få in främst barn och ungdomar med funktionsnedsättning i landets ishallar.

Viktoria Helgesson, som i våras beslutade sig för att lägga tävlingskarriären på hyllan, har engagerat sig som ambassadör för projektet.

- Det är viktigt att alla får vara med och känna den glädje jag har fått känna på isen. Jag är stolt över att få vara med i det här projektet, säger Viktoria Helgesson som bland annat varit i Borås och tränat och inspirerat ett 60-tal elever från Grundsärskolan – elever som från början åkte med hjälp av en sele kopplad till en skena i taket, men i dag åker de flesta på egen hand.

Satsar på tränarkarriär

- Det är mycket inspirerande. Jag har fått frågor från eleverna om allt från hur ofta jag tränar till vilken favoriträtt jag har. Fler elitåkare borde engagera sig. Det ger så mycket tillbaka, säger Viktoria Helgesson om sitt besök i Borås.

Totalt har Jämlik Ishall hittills lyckats engagera över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning i träning – förutom i Borås även i bland annat Nacka, Halmstad, Lerum utanför Göteborg, Trollhättan-Vänersborg, Kalmar och Uppsala. 

När Viktoria Helgesson inte engagerar sig i projektet fungerar hon som tränare för såväl ungdomar som elitåkare i Skövde och hemma i Tibro, då tillsammans med mamma Christina, Regina Jensen och Reginas syster Sofia Wigren – varav de två första var tränare för Viktoria under hennes aktiva karriär som innehöll bland annat åtta SM-guld, fem NM-guld och tre femteplatser på EM – den tredje och sista i Ericsson Globe, Stockholm, i våras.

- Det var rätt beslut att sluta tävla. Det kändes naturligt. Nu satsar jag på en tränarkarriär.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.