Miljonregn över konståkningen

Drygt 3,4 miljoner kronor. Så mycket regnade ned på svensk konståkning i förra veckan– kanske den mest lönsamma veckan i det 110-åriga förbundets historia.
Viktoria Helgesson lär bl a Erik Karlsson att åka skridskor som en konståkare. Foto: Jacob Landegren

 

Per Adler, tidigare generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet och numera projektledare för Jämlik Ishall – förbundets satsning på att engagera barn och ungdomar med funktionsnedsättning i verksamheten– är idel solsken i dag.

Kommuner satsar

Inte undra på det. Allt gick hans och Svenska Konståkningsförbundets väg i förra veckan:

1. Projektet Jämlik ishall tilldelades ytterligare 1,7 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden för fortsatt verksamhet ett tredje och sista år. Projektet har inspirerat över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning att börja med konståkning – varav många av dem blivit medlemmar i den lokala konståkningsklubben, däribland Borås Konståkningsklubb som fått 60 nya medlemmar från Grundsärskolan. 

2. KK Trollhättan-Vänersborg fick beslut om cirka en miljon kronor av Arvsfonden och dessutom stöd från både kommunen och Sisu för att komplettera ishallen med ett fallskydd, det vill säga en skena i taket med tillhörande sele. 

3. Karlskrona Konståkningsklubb fick beslut om cirka 750 000 kronor av Arvsfonden för att göra detsamma, och starta verksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.  

Fler borde ansöka

- Helt otroligt, det är nästan så att jag inte tror att det är sant. Full utdelning på en och samma gång. Det är inspirerande att både Allmänna Arvsfonden och kommunerna tror på vår verksamhet – och jag hoppas att andra konståkningsklubbar går in med ansökningar till sina respektive kommuner och Arvsfonden. Det finns nämligen mycket kvar att göra för att alla barn och ungdomar ska få samma möjligheter att prova på konståkning, säger Per Adler.

Hittills har tio föreningar och kommuner satsat på projektet Jämlik Ishall– och många fler är på gång. 

För att få fart på kommunerna har Jämlik Ishall knutit den före detta landslagsåkaren Viktoria Helgesson till sig som ambassadör. Hennes uppgift är både att inspirera ungdomarna på isen och berätta om nyttan med projektet för beslutsfattare i landets kommuner.

Se filmen om Jämlik Ishall, klicka här

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Hammarby fotboll har inte bara Zlatan som ny sponsor. Nu presenteras Spendrups som ny huvudpartner och klubbens exklusiva dryckespartner. 

Bajen har olika huvudpartnerskap med Sveriges största privata fastighetsägare (Stena Fastigheter), Sveriges störst bryggeri (Spendrups) och Craft som är en stor svensk spelare inom sports wear

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.