Miljonregn över konståkningen

Drygt 3,4 miljoner kronor. Så mycket regnade ned på svensk konståkning i förra veckan– kanske den mest lönsamma veckan i det 110-åriga förbundets historia.
Viktoria Helgesson lär bl a Erik Karlsson att åka skridskor som en konståkare. Foto: Jacob Landegren

 

Per Adler, tidigare generalsekreterare i Svenska Konståkningsförbundet och numera projektledare för Jämlik Ishall – förbundets satsning på att engagera barn och ungdomar med funktionsnedsättning i verksamheten– är idel solsken i dag.

Kommuner satsar

Inte undra på det. Allt gick hans och Svenska Konståkningsförbundets väg i förra veckan:

1. Projektet Jämlik ishall tilldelades ytterligare 1,7 miljoner kronor av Allmänna Arvsfonden för fortsatt verksamhet ett tredje och sista år. Projektet har inspirerat över 300 barn och ungdomar med olika funktionsnedsättning att börja med konståkning – varav många av dem blivit medlemmar i den lokala konståkningsklubben, däribland Borås Konståkningsklubb som fått 60 nya medlemmar från Grundsärskolan. 

2. KK Trollhättan-Vänersborg fick beslut om cirka en miljon kronor av Arvsfonden och dessutom stöd från både kommunen och Sisu för att komplettera ishallen med ett fallskydd, det vill säga en skena i taket med tillhörande sele. 

3. Karlskrona Konståkningsklubb fick beslut om cirka 750 000 kronor av Arvsfonden för att göra detsamma, och starta verksamhet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.  

Fler borde ansöka

- Helt otroligt, det är nästan så att jag inte tror att det är sant. Full utdelning på en och samma gång. Det är inspirerande att både Allmänna Arvsfonden och kommunerna tror på vår verksamhet – och jag hoppas att andra konståkningsklubbar går in med ansökningar till sina respektive kommuner och Arvsfonden. Det finns nämligen mycket kvar att göra för att alla barn och ungdomar ska få samma möjligheter att prova på konståkning, säger Per Adler.

Hittills har tio föreningar och kommuner satsat på projektet Jämlik Ishall– och många fler är på gång. 

För att få fart på kommunerna har Jämlik Ishall knutit den före detta landslagsåkaren Viktoria Helgesson till sig som ambassadör. Hennes uppgift är både att inspirera ungdomarna på isen och berätta om nyttan med projektet för beslutsfattare i landets kommuner.

Se filmen om Jämlik Ishall, klicka här

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.