Söker nytt VM trots mångmiljonsmäll

Skid-VM 2015 gav mersmak, både sportsligt och ekonomiskt. Nu startar arbetet för ett nytt världsmästerskap i Falun. Lagom som kommunborna har hämtat sig från den ekonomiska smällen.
Här trivdes många. Det så kallade Medal Plaza i Falun, där medaljutdelningen varje dag arrangerades under skid-VM. Foto: Fredrik Sandberg, TT

 

- Vi vill ha skid-VM till Falun igen, och målet är att en VM-ansökan ska skickas in 2019 för att få VM 2025, betonar Johan Sares vid nya och ombildade bolaget Beyond skiing Foundation 2019 med Svenska Skidförbundet, Visit Södra Dalarna och Falu kommun som delägare.

150 företagare från framför allt Dalarna lyssnade och stödjer tankarna.

Det har inte gått mer än ett halvår sedan VM-succén på Lugnet, men entusiasmen har varit påtaglig trots de ekonomiska utsvävningarna som Faluns skattebetalare får stå för.

Lugnet ska användas

Men nu finns Lugnet där, totalrenoverad och anpassad för internationella tävlingar. En hypermodern skidstadion med hoppbackarna som monumentala troféer.  De backar som framför allt bidrog till att en första officiell kalkyl om 80 miljoner kostnader blev det tredubbla slutligen.

Men det är just anläggningens modernitet som ligger till grund för beslutet att söka VM igen. Anläggningen ska och måste ju användas och är ju synnerligen lämplig för ett nytt mästerskap. 

Beyond skiing Foundation 2015 blir nu Beyond skiing Foundation 2019 och man söker nya medlemmar. 465 företag och organisationer var delaktiga senast och nu är man uppe i ett antal av 150 representanter från näringslivet.

Holst och Årjes tog initiativ

Bakom en nysatsning står VM-generalen Sven von Holst och skidförbundets ordförande, Mats Årjes, som snart nog efter VM i våras presenterade tankarna på ett nytt VM.

Anders Södergren, förre landslagsåkaren, är anställd som sponsorcoach och vid sid får han Anki Kjellberg som operativt ansvarig. Johan Sares blir vd och styrelsen består av ordföranden Niklas Carlsson, Johan Gräfnings, Tommy Höglund, Lasse Strand, Lotta Jansson och Dan Nygren.

Svenska skidförbundet som huvudägare med 70 procent, Visit Södra Dalarna tar hand om 20 procent och Falu kommun får 10 procent.

Beyond skiing Foundation 2019 ska också finnas med som ett stöd vid Världscup-tävlingarna i Falun och dessutom utveckla ett talangprogram.

Ägandet fördelas på Svenska skidförbundet (70 procent), Visit Södra Dalarna (20) och Falu kommun (10).

Samtidigt ombildas skidspelen och får namnet Nya Svenska Skidspelen AB. Skidförbundet blir huvudägare med 51 procent, arrangörsföreningarna får 40 procent och Falu kommun står för 9 procent.  

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.