Framtiden för rackethallar?

Intresset för padel bara växer och får draghjälp av namn som Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. Nu kommer också padbol, en blandning av padel och fotboll.
I Backahallen i Örebro introduceras sporten och intresset är stort. Padbol liknar till vissa delar volley och squash.

 

Intresse finns och med tanke på fotbollskopplingen finns ett enormt underlag av potentiella utövare. Padbol är en utveckling på den gamla fotbollstennisen. Varje lag har två spelare och precis som i fotboll får man inte använda armar och händer, mycket påminner om volleyboll ochsquash och banan är 10x6 meter.

Två entusiaster

Magnus Åkerblom och Peter Johansson driver bolaget MMJ Fusion Sport AB som står bakom sporten i Sverige. 

- Vi har ägt licensen för den svenska marknaden sedan 2013. Vi köpte rättigheterna i Argentina, men fram till nu har vi främst fokuserat på att känna på den svenska marknaden för att se vilka möjligheter som finns med sporten, berättar VD Magnus Åkerblom. 

- Nu är det dags att ge sig ut på marknaden på riktigt. Vi har precis ställt in en bur i Backahallen i Örebro och vi ser väldigt ljust på framtiden. Hur snabbt sporten kommer att växa beror på oss. Lyckas vi få ut många burar kommer det kunna gå fort att sprida intresset. 

Grundtanken var att enbart sälja eller leasa ut burar till kommuner och rackethallar i Sverige. Efter att ha analyserat marknaden och testat olika möjligheter har det ocks uppstått nya samarbetsmöjligheter. 

Först ut i Örebro

Backahallen i Örebro har beslutat att under tre år ta in en bur för att bli mer attraktiv och locka en ny målgrupp. Anledningen till att det blev just Örebro är att företaget har sitt säte i stan. Planerna är etablering över hela Sverige och få ut sporten till allmänheten. Elitklubbar i fotboll är potentiella kunder, främst när det gäller teknik- och rehabträning. Dock ligger störst fokus på allmänheten.   

- Vi har valt att ta in en bur och testa under en period, berättar Backahallens hallchef Thomas Schöllin.

- Precis som alla andra rackethallar i Sverige har vi fått kolla på utvecklingsmöjligheter när intresset för de traditionella racketsporterna inte är lika stort som för 20-25 år sedan. Multifunktionshallar blir vanligare och vanligare och även vi får överväga olika alternativ. Det här var ett sätt att locka fotbollsfolket, och tack vare att buren inte tar särskilt mycket plats blir det inte på bekostnad av någon av de andra sporterna. 

Omfattande planer

Utnyttjandet av buren ligger den senaste månaden på samma nivå som tennis- och badmintonbanorna i hallen, och detta helt utan marknadsföring. Inget tyder heller på att intresset skulle börja avta, snarare tvärtom.  

Målet är att sälja 30 banor de närmsta tre åren, det skulle betyda en möjlig marknad på 10 miljoner. I framtiden är förhoppningen att det ska finnas minst en bur i varje kommun, det ger en möjlig marknad på runt 80 miljoner. Enligt Magnus Åkerblom och Peter Johansson är det inte alls orealistisk.  

- Sporten kan växa hur mycket som helst, intresset för den här buren bara ökar hela tiden. Vi har en turnering, Backahallen Open, i mitten av februari. Anmälningarna strömmade in direkt och dagen efter att vi gick ut med cupdatum hade alla platser utom två fyllts. Så intresset är stort och vi kommer nu att ta krafttag för att sprida sporten ännu mer, säger Magnus Åkerblom. 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.