En av de vackraste golfanläggningarna

Hur landar man en av Europas största golftävlingar? Hooks golfklubb och Hooks Herrgård har skapat ett eget framgångskoncept som stod sig starkt i konkurrensen.
Hooks två 18-hålsbanor ligger oerhört inbjudande vid Hokasjön och med herrgården och nybyggt Spa kan villkoren inte blir så mycket bättre.

 

20-23 juli samlas 144 spelare från 16 nationer för att göra upp om EM-titeln för damer på Hook. Med två 18-hålsbanor – Parkbanan och Skogsbanan – en livaktig golfklubb och ett herrgårdshotell med nybyggt spa, har Hooks GK skapat ett starkt koncept. 

Självklart söka EM för damer

- Parkbanan har nyligen genomgått en ambitiös masterplan. Redan när arbetet inleddes väcktes tanken på att försöka få en internationell stortävling till Hook, säger Jon Molneklev som är Hook GK:s projektledare för European Ladies’ Amateur Championship.

- Parkbanan är till sin längd och utformning perfekt för elitdamer, så därför var det självklart att söka EM för damer. 

Konkurrensen var stenhård. Tio andra klubbar i Golfsverige resonerade likadant. 

Håkan Stålbro, chef för Ban-, spel- och tävlingsutveckling på Svenska Golfförbundet, säger om valet av Hook som arrangör:

- Det är viktigt för Svenska Golfförbundet att mästerskapstävlingarna fördelas ut över landet på olika golfklubbar. Hooks bana passar dessutom ovanligt bra för elitdamerna, plus att det finns bra boende på banan. Det är perfekt vid ett sådant här stort mästerskap. Därför får Hook arrangera EM för damer!

Samarbete med grannklubbarna

Hela bygden har kraftsamlat inför European Ladies’ Amateur Championship. Hooks GK ansvarar för själva tävlingen med ett 60-tal frivilliga som ställer upp ideellt. Dessutom har ett antal volontärer från grannklubbarna anmält sitt intresse. 

Hooks Herrgård upplåter i sin tur hotellet och spa-anläggningen till spelarna, samt ansvarar för logi och kringarrangemang. 

- Vi har tidigare inte varit så synliga utanför Norden. Det här är ett utmärkt tillfälle att visa upp vår fina anläggning för spelarna och deras sällskap. Vår förhoppning är förstås att de gärna vill komma tillbaka och att de rekommenderar Hook till andra, säger Hans Edberg som är vd för Hooks Herrgård.  

Kalkylerna är blygsamma. Klubben räknar med ett nollresultat och Hooks Herrgård kan förvänta sig god beläggning under en period som i vanliga fall är något lugnare. De förväntade vinsterna ligger längre fram i tiden, i form av starkare varumärken och en framgångsrik platsmarknadsföring. På sikt handlar det om att säkra för landsbygden värdefulla arbetstillfällen och att upprätthålla klubbens popularitet med fortsatt höga medlemstal.

Stärka golfen i regionen

- Vår förhoppning är också att bidra till att stärka golfsporten i regionen. Vaggeryd är en golfkommun och vi ser gärna att ännu fler upptäcker vilka fina möjligheter vi har, säger Jon Molneklev. 

Samarbetet mellan klubben och herrgården är en vinn-vinn-lösning som vid det här laget är väletablerad. Banorna ägs av Hooks Herrgård och familjen Edberg medan golfklubben har spelrätt, arrende och hyresavtal. Varje år har Hooks GK 30 000 registrerade rundor på de två banorna, varav de 1450 medlemmarna står för hälften och hotellets gäster svarar för den andra halvan.

Upplägget har möjliggjort en lösning där banor och anläggningar kan hållas i bra skick samtidigt som klubbmedlemmarna får medlemskap i en lönsam golfklubb som inte tillämpar vare sig spelrätter eller medlemslån. 

Nu hoppas arrangören Hook på fint väder, många besökare och framgång för de svenska spelarna under EM – så att många spelsugna golfare ska komma till Hook och testa den för EM uppsatta banan efter mästerskapet med klirr i kassan som resultat. 

Hans Edberg är vd för Hooks Herrgård och ser EM som en möjlighet att visa upp banan för nya gäster. 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.