Vilken motionsgrupp tillhör du?

Nu vet vi eller kan anta hur kompisen, kollegan eller grannen tränar, om, när och hur de gör det. Varannan svensk tränar två-tre gånger i veckan, åtta procent tränar aldrig...

 

Att hålla sig frisk och sund, få bättre kondition och gå ner i vikt är de tre vanligaste anledningarna till att vi motionerar. 

Undersökningen visar att gång, löpning, styrketräning och cykling är de mest populära träningsformerna. Samtidigt finns det skillnader mellan olika åldersgrupper; 

• 18–29-åringar föredrar löpning och styrketräning

• 50–64-åringar föredrar gång och cykling. 

Stavar ännu populärt

Man kan också se olika mönster i träningsform. Vanligast är - gång! Med eller utan stavar (56 procent), faktiskt. Relaterat till ålder, dvs äldre föredrar denna aktivitet.

Så värst många personerna under 40 år med stavar kan man ju inte upptäcka.

Den gruppen är desto mer förtjust i löpning (31 procent), styrketräning (29 procent) och cykling (24 procent.

Därpå följer gruppträning/pass (13 procent) som attraherar blandade åldrar. medan bollsport (9 procent) rör desto fler yngre och slutligen på sjunde plats, och värt att nämna, är simning på 7 procent. Möjligen något som man trodde lockade flera.

Därför tränar vi

Anledningarna till varför vi tränar skiljer sig också åt; 

• 18–29-åringar tränar för att få en snyggare kropp, bli starkare och för att det är roligt

• Kvinnorna tränar, i högre utsträckning än männen, för att bli smidigare och rörligare.

Unga och pensionärer lägger mest tid på träning. 

Faktum är att 65–79-åringarna lägger mest tid på träning, hela 16 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan. Det är imponerande och mycket glädjande. Trenden är att allt fler äldre inser nyttan och att de kan träna oavsett förutsättningar!

Åldersgruppen 18–29-år är näst flitigast. 13 procent tränar eller motionerar sju timmar eller mer i veckan.

Frisk och sund yttersta skälet

Många andra har insett nyttan och vill inte vara utan den stimulans de innebär. Här är de vanligaste anledningarna till att vi tränar:

1. Hålla sig frisk och sund (71 procent).

2. Få bättre kondition (43 procent).

3. Gå ner i vikt (27 procent).

4. Bli smidigare och rörligare (23 procent).

5. För att det är roligt (21 procent).

6. Bli starkare (20 procent).

7. Få en snyggare kropp (18 procent).

Minst benägna

Minst rörliga, och i störst behov av uppmuntran är 30–49-åringarna och 50–64-åringarna där sju respektive åtta procent tränar eller motionerar inte mer, om ens det, sju timmar eller mer i veckan.

Vissa anser att de inte har tid, andra orkar inte och några förmår att ta tag i saken, dvs låta kroppen anstränga sig.

De vanligaste anledningarna till att vi inte tränar oftare

1. Gillar inte att träna eller motionera (27 procent).

2. Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter (25 procent).

3. Barn eller familj tar upp den tiden (14 procent).

4. Jag är hindrad av sjukdom, skada eller annat fysiskt hinder (12 procent).

5. Jobbet tar upp den tiden (11 procent).

Förklaringarna eller bortförklaringarna består av:  

• Gillar inte att träna, säger 18–29-åringarna.

• Barn eller familj tar upp den tiden, svarar 30–49-åringarna.

• Jag prioriterar andra fritidsaktiviteter, är 65–79-åringarnas version...

Fåfänga påverkar dig

Lite fåfänga skadar inte, om det nu får personer att vara mer aktiva... Sålunda vill många visa för andra att de minsann tränar. Var fjärde person har lagt upp en bild, film eller text på sociala medier i samband med sin träning.

Teknikprylar och appar har blivit en naturlig del av träningen. Två av fem personer har någon gång använt en träningsapp. I åldersgruppen 30-49 år använder en av tre en träningsapp varje månad.

Fotnot: Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Stadium. 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.