Men svenske OS-basen är ändå nöjd

Efter besök i Sverige och Italien har nu Internationella Olympiska Kommitténs granskningsgrupp sagt sitt. 83 procent föredrar Italien, 55 procent Sverige som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 enligt IOK:s omröstning som genomfördes i mars. Den 24 juni avgörs omröstningen i Lausanne, Schweiz.

Richard Briseus, vd för det svenska OS-projektet, är nöjd med rapporten och ser möjligheter att förbättra ansökan.

Enligt rapporten som släpptes idag, 144 sidor lång, har IOK kommit fram till att ”Milano/Cortina uppfyller samtliga kriterier”. När det gäller Sverige påpekar kommittén att ”för tillfället behöver ett antal områden, inklusive statliga garantier och ekonomiskt stöd förtydligas”.

IOK-rapporten skriver också att Stockholm ”inte är officiell värdstad och att det saknas bindande finansieringsgarantier för idrottarnas boende”. Italienska myndigheter har lämnat fler finansiella garantier än vad Sverige har gjort. Den nya ishockeyarenan i Milano betalas av privata finansiärer. Den blivande OS-byn används till studentlägenheter efter spelen.

En avgörande detalj: italienska myndigheter anses bland annat ha gett bättre garantier för finansieringen av nya anläggningar jämfört med svenska.

Tummen ned för Hamra

En annan detalj som talar mot Sverige: granskningskommittén är orolig för hållbarheten i Hamra. Hamra i Tullinge i södra Storstockholm är en nedlagd grustäkt där det är tänkt att längdskidor och skidskytte ska avgöras. Kommittén skriver:

”Den förslagna Hamra-stadion för längdskidor och skidskytte ligger vid ett gammalt stenbrott. Ett stort anpassningsarbete kommer krävas. Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén en närliggande sjö”.

Kommittén påpekar att det finns befintliga spår och arenor i Falun och Östersund som alternativ till Hamra.

Granskningskommittén besökte Stockholm och Åre 12 - 16 mars. 2 - 6 april var kommittén i Milano och Cortina.

Rapporten, som finns på IOK:s hemsida, lyfter fram för – och nackdelar med båda kandidaterna. När det gäller Milano/Cortina d ´Ampezzo misstänker de att budgeten inte kommer att varken för deras arena i Cortina där bob, rodel och skeleton ska avgöras eller för arenan Besselga di Piné där skridskon genomförs.

Kommittén gillar de befintliga anläggningarna i Stockholm, Falun, Åre och Sigulda (Lettland) där bob, rodel och skeleton ska arrangeras.

Svenske OS-basen nöjd ändå

Octavian Morariu är ordförande är ordförande för utvärderingskommittén. Han säger:

- Båda projekten prioriterar det arv som de kommer lämna efter sig och hållbarheten. De drar nytta av sin tradition och erfarenhet av vintersport, med förstklassiga, etablerade världscuparenor, kunniga och passionerade fans, volontärer och arrangörer.

Det är åttonde gången Sverige söker vinter-OS. Budgeten för spelen är på 13 miljarder kronor. Richard Briseus är vd för det svenska OS-projektet. Han är nöjd med rapporten.

- Idag fick vi ett positivt bevis på att vi har en väldigt bra ansökan. Dagens överväldigande rapport är det hittills tydligaste beskedet att vi är rätt väg att göra vinter-OS och Paralympics mer hållbart, tillgängligt och kostnadseffektivt för framtida arrangörsstäder. Vi kommer att åka till Lausanne med stärkt självförtroende, säger han bland annat.

Men han säger också:

- Vi känner till de utmaningar som finns. De är förhållandevis små men något vi tar till oss. Vi jobbar redan med frågorna i samarbete med IOK.

Nya riktlinjerna gäller

OS 2026 blir första gången som spelen arrangeras enligt IOK:s nya riktlinjer Agenda 2020. Målet är att minska kostnader och skapa öka hållbarhet, bland annat genom att utnyttja så många existerande arenor som möjligt.

Sverige och Italien har möjligheter att komma med respons på rapporten från utvärderingskommittén före den 24 juni. 

 Vinter-OS 2022 avgörs i Peking. 1956 avgjordes vinter-OS i Cortina d´Ampezzo.

Källor: Sport-Bladet, Expressen, SVT Sport.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.