Stockholm Marathon blir hösttävling

ASICS Stockholm Marathon skjuts fram till den 9 oktober. Arrangerande Marathongruppen har stora förhoppningar om att det blir ett lopp  i princip som normalt, men riktar samtidigt tuff kritik mot myndigheterna.

Plats för alla vid Stockholm Marathon

Den 42:a upplagan av ASICS Stockholm Marathon var planerad att arrangeras den 5 juni, men redan i höstas kommunicerade arrangören Marathongruppen ett reservdatum om inte loppet skulle kunna genomföras enligt plan. Nu är beslutet taget. Det bli en höstmara i år.

"Då kör vi"

- Vi har arbetat in i det längsta för att skapa ett säkert och attraktivt evenemang den 5 juni men har nu kommit till punkten att vi blivit tvungna att ta beslutet att flytta till hösten säger Christer Clefberg som är evenemangets projektledare hos Marathongruppen, och fortsätter:

- Vi känner vi oss säkra på att kunna genomföra loppet i oktober. Det är självklart att vi följer uppdateringarna och anpassar evenemanget efter de eventuella restriktioner och riktlinjer som är aktuella i oktober.

Just myndigheternas förståelse och hantering av motionsevenemang är Marathongruppen kritisk till.

- Idrotten har lidit enormt mycket av de, i många fall naturliga och rimliga restriktionerna, men motionsevenemang, som till stor del finansierar den ideella breddidrott vi ser i Sverige har varit belagda med näringsförbud sedan mars i fjol. 

- Vi skulle ha kunnat arrangera ASICS Stockholm Marathon på ett säkert sätt utan trängsel och folksamlingar den 5 juni, om vi exempelvis fått lyda under samma regler som gäller för butiker, säger Daniel Almgren som är verksamhetschef för Marathongruppen.

Just folkhälsoaspekten är något som glömts bort i regeringens och myndigheternas arbete, menar Daniel Almgren.

Årslång planering

- För oss är det helt ofattbart att folkhälsobefrämjande aktiviteter som motionsidrott regleras hårdare än shopping och nöjen. Att planera ett evenemang som ASICS Stockholm Marathon tar tid, och arbetet påbörjas ofta minst ett år i förväg. Det gör också att det är viktigt att veta vilka spelregler som finns, vad vi ska förhålla oss till., säger Daniel Almgren men tillägger:

I samband med flytten av ASICS Stockholm Marathon flyttas även övriga evenemang under ”marahelgen”. ASICS Stockholm High Five arrangeras den 8 oktober, och Minimaran och Leos Minsta Maran, den 10 oktober.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.