Regeringen är i en kniptång

Klappat och klart för OS 2030? Nej, glöm det! 

Regeringens nödvändiga statliga garantier saknades  när Hans von Uthmann, ordförande i SOK, redogjorde för Sveriges planer inför IOK:s Future Host Commission. Den grupp som ska rekommendera IOK-styret om vilka kandidater somgår vidare till tredje fas i den olympiska uttagningskarusellen.

Äntligen har Stockholms stad gett klartecken till OS, men det är långt kvar till ett besked om ett svenskt OS. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Bara timmar före tisdagens digitala möte med IOK gav Stockholm stad klartecken till Hans von Uthmann. Staden anslöt därmed till Åre, Östersund, Falun och Solna, som tidigt gav ett positivt besked till en svensk OS-ansökan. Ett b beslut som har sin grund i den borgerliga regeringens positiva besked.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård, s, har varit mer svårflirtad. Så sent som i fredags meddelade hon i mail till Idrottens Affärer ”att staden vill analysera och värdera regeringens förslag och därefter återkomma med ett besked”.

Svårt att acceptera

Stadens, och hennes ställningstagande, var svårsmält för Hans von Uthmann och ansökan i sin helhet. När det väl lämnades.

I stadens officiella pressmeddelande framgår mycket tydligt:

-Vårt beslut omfattar inte några finansiella åtaganden, och är villkorat av att staten ( läs regeringen ) ställer ekonomiska och andra erforderliga garantier.

Hon har tidigare betonat att olympiska spel i Stockholm inte får ske på bekostnad av stockholmarnas välfärd. Styret i Stockholm är en koalition mellan s, v och mp.

Givetvis borde statliga garantier redan vara på plats vid tisdagens presentation.  Det räcker inte för SOK att kunna påvisa en positiv inställning från Rosenbad.

 Här krävs handfasta besked, och helst redan till månadsskiftet november-december då IOK:s exekutivkommitté vill ha besked om vilka kandidater som uppfyller kravbilden.

Idrottsminister Jakob Forssmed (kd) har jobbet att övertyga sina samarbetspartners från m, l och sd. 

Den senaste svenska ansökningsprocessen, för spelen 2026, kapsejsade då just statliga garantier saknades. Då hjälpte det föga att näringslivets tungviktare, Carl Henrik Svanberg, Securitas, Assa Abloy, och Ericsson, förklarade att svenskt näringsliv skulle garantera spelen. IOK röstade fram Milano/Cortina i stället för det svenska budet.

Som rysk roulette

Att beräkna en OS-budget är som att spela rysk roulette. budgetar i OS-sammanhang har alltid präglats av glädjekalkyler. I en orolig omvärld med två svåra krig, Ukraina respektive Israel-Hamas, och med en ekonomi som ingen tycks kunna bedöma, befinner sig regeringen i en kniptång.

Det handlar om miljardbelopp som ska garanteras, en oundviklig säkerhet med bl a  inre bevakning, polis, och yttre, gränskontroll. Samt en genomförande garanti, om  intäkter, biljetter och sponsorstöd, inte blir i nivå med Hans von Uthmanns förhoppningar.

I  en OS-budget på 15-16 miljarder, det är det belopp som Milano/Cortina arbetar med, bidrar IOK med 10 miljarder, enligt redan tagna beslut.  Obehagliga överraskningar, av ekonomisk natur, tillhör bilden vid ett OS-arrangemang. I slutändan är det alltid skattebetalarna som får stå för notan, det visar historien.

- Vi har fått många positiva kommentarer efter vår presentation, och jag bedömer våra chanser som goda att bli inbjudna till den tredje och sista fasen, som kallas målinriktad dialog, mycket goda chanser, kommenterade Hans von Uthmann efter tisdagens presentation.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.