Björn Ferry, skogsägare och dollarmiljonär

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Björn Ferry har vid sidan av skidskyttet haft två mål i livet: Innan han fyllde 40 år skulle han ha 1 000 hektar skog. Det målet är uppfyllt, han fyller 40 den 1 augusti nästa år. Det andra var en dröm sen han var liten: Att ha friheten att styra över sitt eget liv när han blev stor. Den drömmen har också slagit in.
Så här var vi vana att se Björn Ferry under 13 år i landslaget. 180 resdagar per år. Nu blir det max 60. Fotot är från Vinter-OS i Sotji år 2014. Foto: Maja Suslin / TT

Du är alltså ekonomiskt oberoende?

– I viss mening är jag det, svarar han.

Tillsammans med hustrun Heidi Andersson har han bolaget PTEH AB med tillgångar på drygt nio miljoner kronor.

Utläst betyder bolagsnamnet Pengar till ett ekohus.

Björn och Heide, de gifte sig 2006, är mycket miljömedvetna. Mer om det senare.

I dag bor paret med sonen Dante, född 2011, i ett radhus på 123 kvadratmeter, bostadsrätt. Köpt 2007 för 15 000 kronor.

– I dag får vi kanske 20 000. Det är andra priser här uppe, säger han.

Här uppe är Storuman, Västerbottens län, landskapet Lappland, med 2 000 invånare.

Dokumentär i SVT

I april kommer ett dokumentärprogram i SVT i fem delar med Björn i huvudrollen som handlar om bland annat miljön. Inspelningarna har precis blivit klara.

Hur känns det att vara dollarmiljonär?

Ferry skrattar i telefonluren, säger:

– Pengarna finns i bolaget. Säljer vi det är det hälften kvar. Men visst, det känns bra.

OS-och VM-guldmedaljören Ferry har just avverkat ett röjningspass på ett av de fyra skiften som bolaget äger.

– Nu har jag fem mil hem. Det har varit en fantastisk dag med klar luft, sol och fina färger i naturen. Men jag hade för lite vatten med mig.

Jag har aldrig träffat eller pratat med honom. Men samtalet flyter på som om vi var gamla kompisar. När vi lägger på har han fem minuters resa kvar.

Heidi har elva VM-guld

Björn har tjänat pengar på sitt skidskytte. Och Heidi, armbryterskan från byn Ensamheten i Lappland med elva VM-guld plus mycket annat glitter i prispåsen, har också bidragit även om det inte var prispengar i VM. Hon startade eget företag när hon var 19, 36 nu, och blev landets första armbrytarkonsult. Hon har varit med i en många TV-program Mästarna Mästare, Gladiatorerna, Fångarna på Fortet, Vem kan slå Filip och Fredrik med flera. 2014 avslutade hon sin armbrytarkarriär.

Jag kommer på att hon är också värd en egen artikel.

Björn Ferry har aldrig förnekat att han är intresserad av pengar. Han har aktier i tio bolag plus fonder.

– Jag har aldrig gillat att konsumera. Det är inte så lätt att göra av med pengar i Storuman. Jag är ekonomisk. Om jag sparar en krona i dag kan den kronan var värd tre efter en tid.

– Björn Lind (dubbel sprintvärldsmästare i Turin-OS 2006) sa åt mig en gång. Björn, du är inte snål men du har inga intressen som kostar pengar. Sen drog han iväg i sin Porsche.

När det gäller bilar så är Ferry i kapp. Han åker i en Tesla, eldriven förstås, som kostar över en miljon kronor.

– Jag köpte aktier i företaget för ett och ett halvt år sen. Kursen har nästan fördubblats.

13 säsonger i landslaget

2014 ställde han in skidorna och bössan efter 13 säsonger i landslaget. OS-guld i jaktstart 2010, VM-guld i mixed stafett 2007, sju världscupsegrar, 21 pallplatser.

Vad var OS-guldet värt?

– Jag tycker att det är lite konstigt att guldet i sig inte betyder något i penningväg. Men det gav ju ringar på vattnet.

Hur mycket?

– Det har jag inte orkat räknat ut. Men den sista världscupsegern var värd 12 000 euro.

Han har tjänat pengar på annat sätt också. Han har ”ett bra avtal” som kommentator i skidskytte i SVT till och med 2022 (”Om dom inte sparkar ut mig före dess”).  Hans bok Ferry Tales (historia ungefär) där han pryder omslaget endast iklädd ett gevär, såldes i 60 000 exemplar och gav över en miljon kronor.

Han kunde ha tjänat en hacka på att ställa upp i Mästarnas mästare 10-årsjubileum, sänds 2018, men tackade nej.

– Jag har varit med en gång. Det får räcka.

60 resdagar nog

– När jag var aktiv hade jag 180 resdagar. Med tv blir det nu 30-40 dagar.  Jag vill inte ha mer än 60 resdagar per år. Jag får en förfrågan varje dag om att vara med i olika sammanhang men tackar nej till det mesta. Även om det hade betytt en bra slant. Jag vill vara hemma med familjen.

Du tackade nej till kommentatorjobbet när vinter-OS avgörs i Poeongchang, Sydkorea, nästar år på grund av ditt klimattänkande?

– Inte bara det. Som jag sa, nu är det familjen som är viktigare.

– Vi försöker leva klimatsmart. Vi har ett högt klimatmål. Till en viss del är det roligt men vi är inte maniska men vi ska vara fossilfria till 2025.

Hur började ditt intresse för aktier?

Björn och Heidi. "Jag följde kurserna mycket noggrant när jag började med aktier. Nu är jag inte längre någon dag-för-dagföljare. Något aktieproffs är jag inte."

– 2005 kom jag tvåa i för-OS i Turin. Jag fick 50 000 kronor. Så mycket pengar hade jag aldrig haft. Jag köpte aktier i gruvbolaget Scan Mining utanför Storuman för pengarna. Aktien gick upp 17 procent. Då sålde jag och tänkte återinvestera när aktien gått ner. Men bolaget gick i konkurs.

– Sen satsade jag på Lundbergs. Jag tyckte att Fredrik Lundberg var tråkig och förtroendegivande i intervjuerna. Rätt man tänkte jag. Det har gått skitbra, pengarna har fördubblats. Sen köpte jag Ica Axfood, mat kommer alltid att behövas.

De aktierna pratade Björn om i podcasten Prata pengar häromdagen.

Så blir man rik

Tillbaka till vårt samtal.

Vad gör ni när ni ska roa er?

– Ja, vad fan gör vi. Hm. Nä, vi åker till skogstorpet (15 minuters väg från hemmet), hugger ved och eldar i kaminen. Vi har ingen el. Och vi diskuterar. Det gillar jag. I går ringde jag en geolog. Det är intressant att prata och diskutera med personer som har förmågan att analysera.

Hur blir man rik enligt Björn Ferry?

– Spara tio procent av lönen varje månad. Men för många är pengarna slut när månaden närmar sig slutet. Sätt av pengarna direkt när lönen kommer. Gör så och bli rik.

Tack för rådet, Björn. Jag borde ha följt det för länge sen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.