Hall-å, varför byggs det inte fler?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det finns 13 bandyhaller i landet. Den senaste i Söderhamn. Den är så ny att målarfärgen knappt torkat. Broberg/Söderhamn blev kvar på sin gamla konstisbana på Hällåsen, hallen byggdes över isen. Kostnad: 57 miljoner kronor. 1 800 personer får plats men ytterligare en läktare ska byggas.

Relitahallen, Uppsala. Foto: golonka66

Men hallå, det behövs fler hallar. Varför byggs det inte fler? Lars Wennerholm på Svenska Bandyförbundet är ansvarig för hallbyggena. Han säger:

– En bandyhall står inte först i kön i städerna men vi får se till att bli först. Mycket hänger på städernas välmående. Så var det 2009. Bandyklubbarna gjorde då ett bra jobb.

Vilka hallar blir nummer 14 och 15?

– I Motala finns ett vallöfte. Ett sista beslut ska tas 2018. I så fall kan hallen vara klar 2019. I Stockholm pågår upphandling till hallen på Gubbängens IP. Kan vara klart till årsskiftet 2019-2020.

Vad kostar det att bygga en hall idag?

– Kan man överbygga nuvarande konstis med befintliga omklädningsrum får man räkna med de kostnader som Söderhamn, Nässjö och Vetlanda haft, runt 57 miljoner. Men måste man bygga sex till sju nya omklädningsrum är det lika många miljoner till.

Wennerholm fortsätter:

– I Kungälv kan det hända något stort. Där förbereds en stor anläggning för bandy, ishockey och konståkning. Karlstad är på gång inom en rimlig tid.

Vad är en rimlig tid?

– Mellan två och fem år.

Sex lag utan hallar

Ambitionen var redan inför säsongen 2013-2014 alla att samtliga lag i elitserien med 14 lag – elitserien startade inför säsongen 2007-2008 - skulle ha en hall. Så löd beslutet från Svenska Bandyförbundet. Så blev det inte. Elitlag som saknar hall: Bollnäs, Hammarby, Kalix, Motala, Sirius och Tellus.

Kvarnarna mal långsamt. Motala hade hoppats på att deras skulle stå klar i september 2009… I Bollnäs finns det gamla SJ-området öronmärkt men, men… Planer finns också på hallar i Borås och Skövde förutom tidigare berörda Kungälv, Motala och Stockholm. I Göteborg har Ruddalen konstis men inget tak eller väggar.

Landets första bandyhall invigdes 2003 i Edsbyn. 2004 fick den rödfärgare timmerbyggnaden väggar. Hallen tar 4 000 åskådare. Edsbyn fick vara ensam herre på täppan till 2007 då ABB Arena i Västerås invigdes, på samma plats som Rocklunda isstadion. Hallen är landets största med plats för 9 000 åskådare.

2007 invigdes också Ale Arena i Surte, landets billigaste: 17 miljoner kronor. 2 500 får plats.

Sex hallar 2009

2009 blev det en explosion. Sex hallar byggdes.

  1. Första ut var Göranssons Arena i Sandviken, en skapelse i två våningar för 230 miljoner kronor. Det var en stiftelse som möjliggjorde bygget med plats för 4 000 åskådare.
  2. Skandalomsusade Arena Vänersborg då byggkostnaden hela tiden blev dyrare och dyrare. Plats för 5 000 åskådare.
  3. Behrn Arena i Örebro. Hallen byggdes över gamla Vinsterstadion. ÖSK:s storhetstid är ett minne blott. Inget elitseriespel har skett i arenan som tar 1 700 åskådare.
  4. Slättbergshallen i Trollhättan. Hallen byggdes över gamla Slättbergsbanan. Hallen rymmer två isbanor och tar in 3 500 åskådare.
  5. Rättvik Arena. Den enda i Dalarna. Rymmer 1 000 åskådare.

Fler fick plats…

På annandagen 2009 invigdes Sparbanken Lidköping Arena. Villas hemmahall rymmer 4 500 åskådare men publikrekordet lyder på 5 329 åskådare hur det nu gick till…

2011, i september, invigdes Sapa Arena i Vetlanda. Detta efter nästan tio års diskussion om det skulle bli en hall över gamla banan på Tjustkulle eller inte. Arenan är byggd i stål, tar 2 000 åskådare.

Relitahallen i Uppsala, invigd 2011. I första hand en träningshall. UNIK spelar sina hemmamatcher där. 350 personer ryms.

Stinsens Arena i Nässjö invigdes 2012. Hallen byggdes över Skogsvallen. Publikkapacitet: 2 000 personer.

Kvällens matcher i elitserien: Bollnäs-Vetlanda, Vänersborg-Edsbyn, Västerås-Kalix, Villa Lidköping-Hammarby, Broberg/Söderhamn-Tillberga, Tellus-Sirius.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.