Så gynnas kultur jämfört med idrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tjuvarnas marknad - det är min första tanke när jag läser det här på SR kultur.

Två frågor uppstår automatiskt när man tagit de 300 miljoner (100 miljoner per år i tre år) och delat de med 20.000 barn och unga som kommit till någon form av kulturaktivitet. Ger man 1000 kronor per barn för att besöka den lokala kulturskolan kostar det 20 miljoner. Här har man då lagt 15.000 kronor i rekryteringskostnad per barn för att få fler att komma till kulturen.

Första frågan är hur chefen för SR Kultur kan ansvara för en publicering av det här slaget utan att ifrågasätta det orimliga i slöseriet med skattepengar. Mitt antagande är att han trots sitt uppdrag som han glömt om kritisk granskning och opartiskhet liksom sina underlydande har grundåsikten att kultur är så fint att det är fysiskt omöjligt att slösa med skattemedel på kultur.

Efterfrågan kontra utbud

Min andra tanke är att jag bedömer att rekryteringskostnaden för varje nytt barn som börjar idrotta ligger på max 100 kronor. Dvs 300 Miljoner är så mycket pengar att vi inte har barn nog i vårt land för detta.

Den stora skillnaden mellan den kultur som får ca 33 miljarder och den idrott som får 12 miljarder totalt är att idrotten till stor del är ideell. 

Den är styrd av efterfrågan. I klartext - , inga barn och ungdomar som vill idrotta, då blir det heller ingen idrott.

Kulturen är styrd av utbudet. Det viktiga är att försörja kulturarbetare, helt oavsett om det finns någon som vill lyssna, läsa, se deras prestation. Undantaget är bibliotekens arbete för att få fler barn att älska att läsa

300 miljoner och vår statliga tvångsradio som enligt uppdraget skall vara objektiv och kritisk har inte ett ord till kritik för att man bränner 15 papp på varje ny unge? Hur är det ens möjligt? Hur skall jag som lyssnar på P1 dagarna i ända kunna lita på SR om de saknar grundläggande matematisk förmåga?

Amanda Lindh  borde reagera

Jag har på eget bevåg lanserat nyckeltalen SPK (Svett Per Krona) för idrott och BPK (Bildning Per Krona) för kulturen. I nuläget är de siffror jag har cirka ett till tio, dvs kultur kostar 10 gånger så mycket per utövar/åskådartimme. Ett operabesök per år för mig som medelklass är en större subvention än barnbarnets fotboll under ett år, dvs ca 100 träningar och matcher.

För kulturminister Amanda Lindh borde den här typen av nyheter vara alarmerande. Kulturrådet som myndighet är alltså en ekonomisk katastrof. Med en GD som är uppenbarligen inkompetent. 15 papp per unge i rekryteringskostnad utan att de reagerat är bevis nog.

Ordförande i Riksidrottsförbundet såväl som deras generalsekreterare har i åratal sagt att de inte vill ha en konflikt om stöd med kultur och andra delar av civilsamhället. Det kulturrådet och SR nu påvisat är att de har fel.

15 papp per barn i rekryteringskostnad till kulturen och ingen på den mest överbefolkade redaktion som finns, dvs SR, gör den enkla kalkylen.

Vi har 600.00 ideella ledare, 2 miljoner barn och ungdomar, logiskt sett 4  miljoner föräldrar som skall betala 1000 tals kronor i träningsavgifter, stå i kö för att det saknas hallar, sälja korv och kaffe ideellt tre gånger per år som nu skall lära sig att det finns 15 papp för att deras telning skall skall skriva poesi, oavsett hur mycket barnet hatar det. Hade barnet älskat det hade inte 15.000 kronor behövts.

Vad hade då inte Oscar åstadkommit...

300 miljoner kronor. Lek med summan. Oscar Kotsalainen har byggt Kungsholmen basket från 0 till 1100 medlemmar på 7 år för ett stöd som inte når 300 per medlem. Ideellt icke att förglömma. För 300 miljoner hade han nått hundratusentals medlemmar. 

Kulturrådet gav pengarna för att man skulle få barn och ungdomar till kulturen, sen fanns det andra pengar för att de skulle utföra eller uppleva kultur.

300 miljoner och 15 papp per ny kund/utövare är extrem som siffra. Lån och spel kan hamna på 1-5 tusen kronor vilket är högt. Ingen kommersiell aktör om vi bortser försäljning av vapen klarar 15 papp per ny kund/brukare i anskaffningskostnad.

Det är uppenbart att GD såväl som ordförande i kulturrådet borde entledigas. Att först slösa bort 300 miljoner och sedan kommunicera det som en framgång, dvs inte ha någon egen intern revision och avdelning för sunt förnuft är exempellöst.

Kulturradion, hallå!

SRs kulturredaktion som den enligt tanken för PS objektiva kritiskt granskande journalistiska verksamhet har anledning att fundera också. Hur är det ens möjligt att man kan presentera nyheten på det här sättet utan att se skandalen. Är de så förblindade av att finnas i den fina kultursvängen att man tror att uppdraget är att stödja den kultur man borde granska?

Det sitter 600000 ideellt arbetande ledare i våra föreningar. De skall varje år fylla på sina led med en ny årskull ungdomar. I bästa fall finns det några tusenlappar i total budget för rekryteringen.

Att då få se hur kulturen kan lägga 15 000 kronor per ungdom är ett slag i ansiktet.

Det troliga är att kulturen använder alla sina 33 miljarder i bidrag på ungefär samma sätt. Det finns anledning för idrotten att ifrågasätta kulturbidraget.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.