Hedman på väg upp från botten

Från firad målvaktsstjärna i landslaget, AIK, Coventry, Celtic och Chelsea till dömd för innehav av dopingtabletter och sexhandel. För IA berättar Magnus Hedman öppenhjärtigt om vägen tillbaka efter karriären och skandalerna.
Magnus Hedman hamande i ett kaos och medger att han var djupt nere. Nu har han hittat tillbaka och börjar skapa ett riktigt liv igen. Foto: Malin Hoelstad, SvD/Scanpix


För Magnus Hedman har livet verkligen handlat om "Konsten att börja om".

En varm sommardag 2007. Magnus Hedman sitter på en veranda i Skåne, bakfull. Igen. En man kommenterar att den före detta landslagsmålvakten ”ser sliten ut”. Han erbjuder Hedman amfetamin för att ”piggna till”.

Blev beroende direkt

- Två röster började prata i mitt inre. Den ena tyckte att det var okej, jag hade ju inget ansvar mot någon klubb eller landslaget längre. Jag hade ju lagt av att spela. Den andra sade att jag skulle låta bli, för jag hade ju knappt tagit värktabletter tidigare i mitt liv, berättar Magnus Hedman.

På landslagsträning med Zlatan Ibrahimovic 2004. Foto: Jonas Ekströmer; Scanpix

Den 58-faldige f d landslagsmålvakten valde att lyssna till den första rösten. Amfetaminet skänkte ett lugn och ett ”välmående” som förortskillen från Vårby Gård i Stockholms sydvästra förorter saknat i sitt prestationsinriktade liv. Han blev beroende direkt.

Där och då började Magnus Hedmans helvete. Ett helvete som inte skulle sluta förrän fem år senare, nyårsdagen 2011, då han vaknade upp bakfull i soffan hos en kompis. Iförd samma smoking som när han tog emot Guldbollen 2000, och med 40 meddelanden på telefonsvararen - alla från tidningar som ville att Hedman skulle kommentera bråket med en garderobiär på ett inneställe i Stockholm några timmar tidigare.

Telefonen slutade ringa

Däremellan hann han bli dömd för innehav av dopningstabletter och sexköp. Äktenskapet med Magdalena Graaf sprack, vännerna försvann, liksom uppdraget som expertkommentator i TV4, och telefonen slutade ringa.

Och de som ringde kom inte fram. Magnus Hedman stängde av mobilen och isolerade sig i mörkret – i dubbel bemärkelse. Breven från kronofogden gick direkt i papperskorgen och problemen, även de ekonomiska, växte.

Den första dagen på 2011 blev vändpunkten.

Boken blev hans terapi

- Jag sade till mig själv att ”nu får det räcka!”. Jag bestämde mig för att skriva en bok, ”När ljuset släcks”, och berätta hela sanningen om min prestationsångest, om mitt missbruk och allt annat dumt som jag gjort.

- Och hur jag samtidigt svikit både mig själv och många runt omkring mig, inte minst mina barn. Jag våndades länge om det var bra för mina barn, eller inte, att jag skrev boken. Jag kom fram till att det var det enda rätta.

- Boken blev den del i min terapi och fick mig att må bättre, vilket barnen haft nytta av.

Hopp om förändring

Boken hade dock många positiva effekter.  Organisationer och företag hörde av sig för att Magnus skulle föreläsa, och mejlen började strömma in.

- Mejlen har uteslutande varit positiva. Boken verkar ha gett många hopp att ta tag i sitt liv och våga förändra sig, vilket kanske är det svåraste som finns. Fråga mig!

Nu skriver han på en ny bok, ”Låt ditt barn vinna”, som handlar om att vara förälder till idrottande barn.

Boken släpps i höst och innehåller egna erfarenheter, intervjuer med framgångsrika och mindre framgångsrika idrottare samt sammandrag av den senaste forskningen inom barns utveckling och barns idrottande. Hedman skriver boken på egen hand, med stöd av en redaktör.

Målvaktsskola och nätverk

Fyra TV-produktioner, som alla sänds under 2013, målvaktsskola, rekrytering av målvakter till en etablerad klubb i Stockholm samt ett nytt nätverk under namnet Platina inom ramen för det etablerade nätverket Arndts - att låta amatörer prova på hur det är att träna som ett proffs inom bland annat fotboll, innebandy och rullstolsbasket, följt av frukost och föreläsning - håller Magnus Hedman mer än sysselsatt.

Det var då det. När Chelsea 2006 värvade och Magnus Hedman och han hörde till storklubbens stjärnstall och hade Jose Mourinho som manager och Stamford Bridge som hemmaplan. Foto: Tom Hevezi, AP Photo/Scanpix

- Jag har blivit mycket bättre på att tacka nej. Jag får hela tiden fråga mig om de förslag jag får stöder den väg jag vill gå. Varje förfrågan blir som en kontrollstation att jag är på rätt väg.

Med sina erfarenheter, ser han då några andra fotbollsspelare som är i farozonen för att gå samma öde till mötes som han själv?

- Ja, faktiskt, men jag vill inte nämna några namn. Det gjordes en undersökning under EM där spelarna fick svara på frågor om livet efter karriären.

- Bara ett par av spelarna hade funderat på vad de ska göra då. Resten verkar inte ha någon plan. Samtidigt som jag förstår att det gäller att fokusera på sin fotbollskarriär för att kunna leverera på topp, är det också viktigt att förbereda sig för livet efter karriären.

- Att hitta mål och mening i sitt nya liv.

Fakta

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och golfspelaren Per-Ulrik Johansson. Därpå följde orienteringens Annichen Kringstad. Sedan träffade vi Bernt Johansson följd av Erica Johansson, friidrottstjejen, och sedan fick vi bekanta oss med volleybollens stora stjärna, Bengt Gustafsson. Agneta Anderssons nya liv berättade vi om förra lördagen.

Och i dag ännu ett välbekant namn, Magnus Hedman, landslagsmålvakten i fotboll, vars liv bar i väg åt alldeles fel håll och skandalrubrikerna förföljde honom. Men han lyckades ta tag i sig själv. Läs om en glad Magnus Hedman.

Klicka och läs gärna de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

Per-Ulrik Johansson

Annichen Kringstad

Bernt Johansson

Erica Johansson

Hanna Ljungberg

Bengt Gustafsson

Agneta Andersson

Stig Högsta (inte verifierad)

sön, 2013-01-27 10:12

1. Förverkliga dina drömmar

Håller med om att få idrottsstjärnor gör något åt den andra karriären och därför kan det bli en Magnus Hedman-effekt. Tycker att klubbarna och agenterna ska upplysa spelarna och bidra till även den andra karriären ska komma igång på ett bra sätt. Skriver in min nya bok "Jaga dina drömmar" om en metod för att, som Magnus säger i artikeln, "hitta mål och mening i sitt nya liv". Skriver i boken om hur golfproffset Carin Koch och Magnus Kahnberg,ishockeyspelaren i Frölunda, förverkligat sina drömmar som idrottsmän.Från 7-årsåldern fram till idag och hur de ser på framtiden. Boken handlar också om hur jag använt metoden för att planera Kahnbergs andra karriär när han slutat att spela hockey. Han har satt en vision för vad han vill arbeta med och vi börjat träningen med att t.ex. läsa böcker så att han är förberedd inför yrkeslivet. Du kan läsa om boken på www.jagadinadrommar.se
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.