Ola hyllad som den främste

De var arbetskollegor och kompisar på TV4 och de var också grannar i Bromma. Men måndagen den 5 december 2016 kommer ingen av dem att glömma i första taget.
Från dubbla OS och från Champions League och Premier League har Ola Wenström vuxit till sportpublikens största TV-profil.

 

Ola Wenström fick beskedet att han hade blivit utsedd till Årets Sportjournalist i Sverige. 

Och Patrick Ekwall kunde samtidigt berätta att han hade fått ett nytt, annorlunda jobb.  Han inleder ett samarbete med spelbolaget LeoVegas Sport efter åren hos TV4.

Från Radiosporten

2008 kom Ola Wenström till MTG och Viasat efter att ha fått en genuin grundutbildning på Radiosporten och sedan utvecklats på TV4.

”Och innan Radiosporten var jag vanlig reporter på lokalradion. Jag gjorde inslag med en skolminister som hette Göran Persson, jag sände direkt från Carl-Gustaf Lindstedts begravning. Och under åren på TV4, framförallt mot slutet, gjorde jag mycket Nyhetsmorgon. Så jag har faktiskt gjort annat än sport – också, sa han då i intervju.  

Under åren på fyran var han också både granne och kompis med Patrick Ekwall.

Arbetskompisar och grannar

De bodde i ett område bl a med även med David Hellenius och Renee Nyberg. Kvarteren runt Äppelviken lockade många människor inom media.

Just Ola Wenström och Patrick Ekwall hade mycket gemensamt. Inte minst jobbet och diverse påhitt för det här var åren när TV4 gjorde tv på ett något annorlunda sätt.

Som när de stod för en 30 minuter lång "alternativ fotbollsgala" ett år. ”Ingen går säker” som Ola Wenström uttryckte det i förväg och som bl a innehöll ett inslag med båda i festklänning.

Patrick Ekwall och Ola Wenström stod för tokroliga inslag och det fanns delar som beskrevs som barnförbjudet. 

- Vi tar ju inte bara upp folk som gjort dumma eller dåliga saker, utan även de som har svarat för speciella saker, sa Patrick Ekwall.  

Mest välkänd

Ola Wenström blev värvad till MTG år 2008 och har fått en huvudroll vid dubbla OS och därtill via alla sändningar från Premier League och Champions League.

Han är troligen landets mest välkände sportjournalist och numera och hyllad som den främste. Eller rättare sagt, han är utsedd till Sveriges bästa sportjournalist av Sportjournalisternas Klubb Stockholm (SKS) och Svenska Sportjournalistförbundet (SSF).

- Jag blir lyckligt omtumlad, säger han.

Han går hem hos TV-tittarna, han är vänlig, initierad och ger andra medverkande gott om plats. Mycket bättre kan det inte bli

Häftigt och hedrande

Och så jobbar han med familjen, hustru Lotta och döttrarna Nina och Cajsa ingår i familjebolaget som nu har sikte på att etablera verksamheten i USA.

- Det är många som gör ett riktigt bra jobb där ute inom sportjournalistiken, i alla olika medier och på olika plattformar, och att då få prisas känns väldigt stort, säger han nu.

Innovativ, utvecklande och framåt såväl i bild som i skrift i ett föränderligt medieklimat. Förutom titeln får Ola Wenström också ett stipendium på 15 000 kronor.

- Det är häftigt och hedrande. Egentligen tog det 27 år att vinna det här priset och det finns en person som har varit med hela vägen, min fru Lotta. Min lagkompis i livet och med stor säkerhet den bästa tv-coach som branschen i övrigt har missat.    

Går till spelbolag

Måndagen innebar också ett nytt kapitel för Patrick Ekwall. Han inleder inleder samarbete med spelbolaget LeoVegas Sport från och med den 1 januari, som det heter.

Han får till uppgift att lyfta LeoVegas Sport med underhållande sportjournalistik.

Patrick Ekwall och LeoVegas Sport kommer att samarbeta med ett antal gemensamma projekt och produktioner under 2017.

- Härligt att äntligen få berätta! Samarbetet ger mig en utmaning och möjlighet att få arbeta med en typ av uppdrag som jag aldrig fått möjligheten att göra förut, säger Patrick Ekwall.

Han förstod reaktionen och  de naturliga frågorna. 

- Mycket mer kan jag inte berätta just nu men det kommer att synas och höras när det väl är dags.

35 år som journalist

Han har 35 år bakom sig som journalist, men fick i september beskedet att hans kontrakt inte skulle förlängas. Efter 23 år fick han kliva ut från huset på Tegeluddsvägen i Stockholm.

Nu kommer han till ett bolag som omsatte 83 miljoner euro 2015 så nog finns det kapital så det räcker för en offensiv.

- Synergierna mellan LeoVegas Sport och Patrick Ekwalls person, erfarenhet och kunskaper är verkligen ”a match made in heaven”. För LeoVegas Sport betyder detta, förutom att vi får en ny väldigt uppskattad medarbetare, att vi kan erbjuda våra kunder ännu mer analyser, insikter och kunskaper inom sport och dessutom i ett underhållande format, säger Niklas Andersson på Leo Vegas.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.