Ska spara miljoner åt Stena

Med hjälp av fotboll ska organisationen Futebol dá forca och Fisksätra IF spara miljonbelopp åt fastighetsförvaltaren Stena Fastigheter i Stockholms-förorten Fisksätra. Pengar som ska satsas på ökad trivsel för de boende.
Cecilia Safaee, Futebol da forca (längst fram), samt Sarah Pettersson och Elin Ingemarsson, Stena Fastigheter Stockholm, driver projektet Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean för att minska kostnaderna för sophantering i Stockholms-förorten Fisksätra och istället kunna satsa på trygghetsåtgärder såsom bättre belysning och aktiviteter för de boende. — Foto: Thomas Björn

Kostnaderna för “onödig sophantering” i den mångkulturella förorten Fisksätra, i Nacka i västra delarna av Stockholm, beräknas av fastighetsförvaltaren Stena Fastigheter till cirka tre miljoner kronor per år.

Det kan handla om att slänga saker som inte bör slängas i soputrymmen och grovsoprum, felsortering, att ställa skräp i portuppgångar och källarutrymmen – eller helt enkelt bara utanför den egna dörren.

För att ändra på det fick organisationen Futebol da forca, med Cecilia Safaee, före detta Andrén Nyström, i uppdrag att skapa ett projekt som involverar de boende.

Cecilia Safaee, som så sent som i januari fick ta emot utmärkelsen Årets Peppare ur Prins Daniels hand på Idrottsgalan å organisationen GEN-PEP:s vägnar, tog hjälp av den lokala idrottsföreningen Fisksätra IF.

Resultatet blev projektet Fisksätra Games - reppa din gata, som arrangerades första gången sommaren 2016.

Sophantering en utmaning

– Då satsade vi på att lära unga att representera sin gata i fotbollslaget. Klarar de detta, klarar de också att representera sin gata och sin förort i medborgarsamtal och kontakter med politiker, förklarar Cecilia Safaee.

I år är ämnet sophantering och projektnamnet har ändrats till Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean. Att hålla rent är en utmaning i många bostadsområden i Sverige, inte bara Fisksätra.

– Kostnaderna för onödig sophantering på tre miljoner om året tror vi kan minska avsevärt genom att öka medvetenheten bland de boende. Fisksätra Games är ett bra sätt att göra det, genom att vi når unga som kan påverka deras föräldrar. Pengarna vi sparar genom bättre hantering av soporna kan vi använda till att skapa ett tryggare område med bland annat bättre belysning, men också till fler aktiviteter för våra hyresgäster som exempelvis Fisksätra Games, berättar Elin Ingemarsson, förvaltare på Stena Fastigheter Stockholm.

Rent skapar stolthet

Sarah Pettersson är relationsförvaltare och ansvarig för boendesamverkan på Stena Fastigheter Stockholm. Hon ser ett mindre nedskräpat Fisksätra i ett större perspektiv.

– Ett nedskräpat område ger ett intryck av att området är nedgånget, vilket skapar en negativ både bland de som bor här och de som funderar på att flytta hit. Omvänt, ett renare område ger en känsla av stolthet bland de som bor här, vilket smittar av sig på stämningen. Den blir helt enkelt bättre.

Aleksandra Guzik är på väg in i tonåren och har bott i Fisksätra i hela sitt liv. Hon är positiv till projektet och att det görs något för att öka trivseln i området.

– Många tycker det är coolt att skräpa ned, men det är det inte. Ta tuggummiaskar till exempel. Jag har en hund som gillar att tugga på saker, bland annat tuggummiaskar, och det är inte bra för honom. Så tänker inte den som inte har hund och kastar asken på marken. Efter det här projektet tror jag att de tänker de sig för, säger hon och får nickande medhåll av kompisen Nina Sheaia.

Vuxna problemet

Cigarettfimpar är ett annat stort problem. Futebol da forcas projektledare, Ugbaad Harbi, också hon född och uppvuxen i Fisksätra, organiserar bland annat insamling av fimpar i större glasburkar under veckan. Avslutningsdagen lördag, kommer alla fimpar att hällas ut vid fotbollsplanen, som ligger vackert belägen nere vid Lännerstasundet. Hur stor högen blir återstår att se.

– Det är inte barn och ungdomar som är problemet när det gäller sophantering. Det är de vuxna. Vi hoppas nå fram till föräldrarna genom barnen. Det är många nya som flyttar in i Fisksätra och de behöver också lära sig att hjälpa till att hålla rent och snyggt, så att alla trivs bättre i området, förklarar Ugbaad Harbi.

Behålla och rekrytera

Fisksätra IF engagerar sig i projektet, tillsammans med Fisksätra Folkets Hus och många andra lokala föreningar, för att det har många positiva effekter, enligt styrelseledamoten Jonny Holmberg.

– Projektet och turneringen ger unga, speciellt tjejer som ibland kan vara lite blyga, möjlighet att vara med och spela i en accepterande miljö. Det är också ett bra sätt att behålla spelare i föreningen, det finns flera större föreningar i närheten som konkurrerar, så att vi kan växa med fler lag. Slutligen är Fisksätra Games ett bra tillfälle att rekrytera nya spelare. Fotbollen är stor i Fisksätra och vi har till och med fått ett speciellt namn för vårt snabba sätt att spela – Fiskis Style – vilket lag från andra förorter kommer hit för att se och lära av.

Fair Play överallt

Att det är en fotbollsturnering som är navet i Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean är ingen slump. Cecilia Safaee har byggt en organisation med rötterna i Mocambiques huvudstad Maputo, sedan fem år tillbaka, Futebol da forca, som använder fotboll för att nå unga och stärka deras självkänsla.

– Projektet med sophantering är också kopplat till Fair Play. Det ska vara rent, snyggt och just, både på och utanför planen, slår Cecilia Safaee fast.

För att läsa hela storyn bakom Futebol da forca, klicka här.

 

Thomas Björn

 

Gänget bakom projektet Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean, bakre raden från vänster: Elin Ingemarsson och Sarah Pettersson, Stena Fastigheter Stockholm, Ugbaad Harbi, projektledare Futebol da forca. Främre raden från vänster: Cecilia Safaee, grundare Futebol da forca, samt Aleksandra Guzik och Nina Sheaia, födda och uppvuxna i Fisksätra. — Foto: Thomas Björn

 

Varje gata har sitt eget lag i Fisksätra Games fotbollsturnering. Här pojklaget från Harrgatan. — Foto: Thomas Björn

Natascha Håkansson och hennes kompis Moudan samlar fimpar för att visa hur mycket fimpar skräpar ned. Deltagarna i Fisksätra Games – reppa din gata & keep it clean samlar fimpar under veckan – som ska läggas i en stor hög vid fotbollsplanen avslutningsdagen lördag, för att visa alla boende hur mycket skräp det blir. — Foto: Futebol da forca

 

Och här är flicklaget från Karpgatan. — Foto: Futebol da forca

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.