"Jag hade en perfekt dag"

Hanna Öberg  tilldelas det 94:e Bragdgudet.

– Det var ju en optimal prestation, säger Magdalena Forsberg, som sitter i juryn, men själv aldrig fått bragdguldet men vunnit fyra Jerringpris.

Men nu belönas en skidskytt efter en långdragen diskussion.

. – Det var ju otroligt svårt och en tuff konkurrens. Det har ju varit ett fantastiskt år, men till slut enades vi, erkände Magda.

Tillkännagivandet hos Svenskan. Svenska Dagbladets sportkrönikör Anders Lindblad avslöjar att skidskytten Hanna Öberg får det 94:e Bragdguldet. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stavhopparen Armand Duplantis var det främsta alternativet. Och den som hade kunnat få dela priset.

–Han utmanade Öberg. Men  vi tycker ändå att ett OS-guld smäller högre än ett EM-guld, även om hans prestation där var det som var bragden.

Långa diskussioner

Anders Lindblad, ordförande i bragdjuryn, medgav att diskussionerna var många och långa.

– Vi diskuterade att dela bragdguldet. Det är ju väldigt ovanligt och vi kom fram till att det vore fegt. Ett bragdguld ska gå till en vinnare.

Hanna Öbergs mycket sensationella OS-guld utgjorde en insats som innehöll det mesta i bragdens kriterier.

”För olympisk knall av högsta karat, en mental och teknisk bragd och makalös precision”, löd motiveringen.

– Det är ett jättehäftigt och stort pris. Det visar verkligen att folk har uppskattat det jag har gjort. Men det är svårt för mig att greppa det, 

Hennes bedrift i Sydkoreaimponerade på alla, såväl konkurrenter som betraktare.

– Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp – jag har aldrig åkt så pass bra skidor och sköt perfekt. Det var en helt perfekt dag för mig 

Anonym fram till dess

 Bästa perspektivet på prestationen utgör det faktum att Innan OS hade Hanna Öberg som bästa resultat i seniorsammanhang en femteplats i världscupen.  Sedan tog hon hem OS-guldet, det är maximalt!

Efter OS har hon bliivit begärlig för sponsorer, men här har haft en mycket bestämd uppfattning och nobbat spelbolagen – precis som Charlotte Kalla.  

– För mig skaver det för mycket att ta emot pengar från ett företag som tjänar på människor som sitter fast i ett missbruk, sa Hanna när hon berättade öppet om sitt beslut.

Svenska skidskytteförbundet enades med ATG om ett huvudsponsorskap och Hanna liksom landslagskompisarna har en gul landslagsdress, men hon går inte längre än så. Hon har fått förfrågningar, men konsekvent sagt nej till andra erbjudanden.

Jag kan och ska säga nej

22-åringen har inte tvekat på den punkten.

– Jag har resonerat som så att så länge jag känner att jag är i en sådan situation att jag kan tacka nej till ett erbjudande från den branschen så tänker jag göra det.

– Nu har jag  en manager och en pressagent. Så kan jag  jobba mer professionellt med de bitarna. Förfrågningarna kommer  inte direkt till mig utan att det är någon annan som tar det först. Jag är väldigt nöjd med det, säger Hanna.

Olle Håkanssson är nu agenten med både Kalla och Öberg i sitt stall.

Thomas Ejderhov

Fakta

Duplantis  också belönad

Armand Duplantis hyllades också på tisdagen Han fick priset som årets "Male Rising Star" av internationella friidrottsförbundet IAAF under Athletics Awards i Monaco. 

EM-guldvinnaren var på plats på galan för att ta emot priset. Prisutdelaren var ingen mindre än trestegslegendaren Christian Olsson.

- Stavhopp är en konstig gren. Under EM i Berlin stämde verkligen allting för mig. Men framförallt skulle det här inte hända utan mina föräldrar. Kan inte tacka dem nog. De har varit med mig sen jag var liten, sa Mondo i sitt tacktal.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.