Han fick idéer och bekostade allt själv

Plötsligt är Rättvik att räkna med i bandy.IFK är uppe i elitserien och i bygden pratas det inte längre bara hockey. Leksand ligger bara två mil bort och får nu konkurrens om intresset.

En man hyllas extra i Rättvik och han har nu fått retroaktiv belöning. Conny Gesar,54, har utsetts till Årets Ledare i svensk bandy! Det var han som satte bollen i rullning. Han fick för sig redan 2008 att orten borde ha en bandyhall. Inte nog med det, han finansierade bygget och nu bygger han en hall till.

Här ärRättviks blivande multihall som ska ligga i anslutning. Två jättebyggen på orten, båda privat finansierade

Conny Gesar  fick idén att  bygga i anslutning till bandyarenan och tanken är att den nya byggnaden ska rymma en bollhall som också kan användas för konserter, nya omklädningsrum, restaurang och gym.

Totalt beräknar Rättvik Arena AB med att nybygget ska kosta 85 – 90 miljoner. Företaget står för den investeringen

Bygger också multihall

Conny Gesar,54,hyllas, förstås i Rättvik och har nu fått retroaktiv belöning. Hanhar utsetts till Årets Ledare i svensk bandy! Det var han som satte bollen i rullning. Han fick för sig redan 2008 att orten borde ha en bandyhall. Inte nog med det, han finansierade bygget.

Det är unikt att en person uppfyller alla rollerna - som arenabyggare, sponsor och dessutom påtar sig ett mångårigt ledarskap.

Rättvik Arena, invigdes 2009 av Rättviks störste bandyspelare genom tiderna, Einar Tätting då 86 år gammal, men det var också ett monument över Conny Gesar.

En entreprenör av sällsynt slag. Han startade och ägde ihop med Christian Haupth, Sveriges största Internetspelbolag. Deras vänskap började med studier till civilingenjörer i Linköping.

Från Malta till Rättvik

Gesar återvände till bygden där det en gång började. Resan har gått via kontor och jobb i London, ofta på Malta där bolag är registrerat, verksamhet i 25 länder och 200 anställda

- Det var rätt många som tappade hakan när Conny Gesar föreslog att det skulle byggas en bandyhall i Rättvik, berättar Stefan Pherson, som har varit tränare i  22 år i följd.

-När upphandlingen av hallen gjordes, typ inköp av limträbalkarna, märktes det tydligt hur Connys egenskaper som affärsman kom fram. Varje krona var viktig.

Hallen öppnade drömmarna

-Han har inte Rättviks vräkigaste villa eller skrytigaste bil, nej, Connyhar så långt ifrån ett krösusbeteende man kan komma, fortsätter Stefan. 

Klubben har en stolt historia med 17 säsonger i högsta serien, senast säsongen 1950/51

Men utan inomhushallen hade IFK Rättviks comeback i bandyns elitserie, , varit en overklig dröm. Den ungdomliga given med mycket träning och bra ledarskap på många nivåer har möjliggjort resan från div 1 till bandyns finrum. 

När förbundskaptenerna för de yngre landslagen har tagit ut sina träningstrupper, ibland preliminära VM-trupper, finns det ocksåflera tjejer och killar med från dalaklubben

Stora bandyorter en gång som Forsbacka, Hälleforsnäs, Lesjöfors och Slottsbron har inte kommit tillbaka - de har sakat en framgångsrik hemvändare. 

Men Conny Gesar, släppte inte greppet om IFK Rättvik och sin hembygd  

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.