Skånska profiler med olika öden

Skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson åtalades för grovt insiderbrott i samband med en fastighetsaffär. Nilsson friades medan Dan Olofsson drabbas av en villkorlig dom och dagsböter för obehörigt röjande av insiderinformation. 

Muntra miner före rättegången när deträffas , Percy Nilsson och Dan Olofsson och försvarsadvokaten Lars Kruse inför förhören i Stockholms tingsrätt.

Klockan 14.00 på torsdagseftermiddagen kom domen från Stockholms tingsrätt mot de skånska näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson.

De två stod åtalade för grovt insiderbrott 

– Det var precis som jag sa. Det känns skönt. Jag har alltid sagt att jag gjorde rätt. Jag har aldrig gjort något olagligt, sa Percy Nilsson efteråt till KvällsPosten

Lika bra gick det inte för Dan Olofsson som döms för obehörigt röjande av insiderinformation. Påföljden blir villkorlig dom i kombination med dagsböter. 

Enligt åtalet fick Percy Nilsson ett sms från sin vän, Dan Olofsson, avseende ett bud på fastighetsbolaget Victoria Park i en härva som kom att gälla runt 15 personer.

”Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood.”, stod det i sms:et, enligt misstankarna.

Sms:et besvarades med en tumme upp.

Bara en halvtimme efter sms:et ska ett av Percy Nilssons bolag köpt fler aktier i bolaget, enligt misstankarna. Men, köpet var redan planerat och ekonomichefen informerad sedan tidigare, enligt försvarsadvokaten,  

– Man är inte skyldig att avbryta en sådan affär bara för att man får ett oönskat sms, har Lars Kruse hävdat.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att det kan finnas andra rimliga förklaringar än att aktieköpen skedde via insiderhandel. För att Percy Nilsson skulle kunna dömas hade det krävts bevisning.

Genom att Percy Nilsson frias från misstankarna om grovt insiderbrott kan inte heller Dan Olofsson dömas för det brottet, eftersom det inte är bevisat att hans sms fick Percy Nilsson att köpa aktierna.

Dessutom innehåller sms:et ingen uppmaning till att köpa aktier, konstaterar tingsrätten. Tvärtom står i sms:et att det är just insiderinformation och att den ska hanteras varsamt.

Det som fäller Dan Olofsson för obehörigt röjande av insiderinformation är ett polisförhör som hölls i början av december 2019, enligt KvällsPosten. 

Delar av förhöret har spelats upp i domstolen. I det hörs Dan Olofsson bland annat säga att han skickade sms:et för att Percy Nilsson var en kamrat som därför ”kan få den infon”.

Dan Olofsson skriver i en kommentar att han inte delar tingsrättens slutsats och kommer att överklaga. 

Och  att sista ordet inte är inte sagt, antyder också kammaråklagare Pontus Hamilton  

– Att Percy frikänns är en besvikelse. Vi får fundera på överklagande, 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.