21-årig racerförare fick donation

21-åriga racingföraren Felix Rosenqvist säljer andelar i sin racingverksamhet. Försäljningen ger Felix upp till 3,75 miljoner kronor att använda till att finansiera sin racingverksamhet. Nu har han fått ett annorlunda tillskott.
Felix Rosenqvist är en 21-åring smålänning som lyckas bekosta en dyrbar racingsatsning. Nu har han också fått ett annorlunda tillskott. Foto: Mattias Persson

 

Felix Rosenqvist är en 21-årig svensk racingförare från Värnamo. Felix kör Formel 3 och slutade 2012 på tredje plats i FIA European F3 Championship, och på andra plats i Macau Grand Prix i Kina, världens största Formel 3-race.

Ur Ronnie Petersons Minnesfond

År 2011 blev Felix utsedd till Årets Racingjunior på Bilsportgalan i Stockholm och fick ett stipendium av Ronnie Petersons Minnesfond.   

Nu har en anonym donator investerat 25 000 kronor i Felix och skänker investeringen till Ronnie Petersons Minnesfond.

I samband med Bilsportgalan januari tillkännagavs att en donator har investerat 25 000 kronor i formel 3-föraren Felix Rosenqvist. Andelsinnehavet har sedan skänkts till Ronnie Petersons Minnesfond. Eventuell avkastning från andelsinnehavet kommer följaktligen att gå till minnesfonden och till att finansiera framtidens racingtalanger.

Gynnar också andra

Försäljningen av andelar sin racingverksamhet sker via sportbörsen tradeinsports.com. I utbyte får investerarna15 procent av Felix löneintäkter under de kommande åtta åren. Andelsinnehavarna i den investerargrupp består av privatpersoner.

Ronnie Petersons Minnesfond delar varje år ut stipendium till unga och lovande karting- och formelförare. Felix Rosenqvist fick stipendiet 2011 och han delade själv årets stipendier till Andreas Wernersson, Joel Eriksson och Philip Hall.

Det är första gången som Ronnie Petersons Minnesfond, i samarbete med en donator, stödjer en aktiv inom bilsporten genom en kapitalinvestering istället för en donation.  

Introducerar ny finansieringsmodell

- Den här investeringsmodellen skapar nya möjligheter för hur donatorer och fonder kan stödja de aktiva, säger Monica Möller som är ledamot i uttagningskommittén på Ronnie Peterson Minnesfond.

- Genom att investera istället för att donera så räcker pengarna längre eftersom avkastningen kan återinvesteras i nästa generations talanger.

Det är företaget Trade in Sports som hjälper Felix Rosenqvist med kapitalanskaffningen.

- Det finns en brist på finansiellt stöd för talangfulla och ambitiösa idrottare som vill satsa professionellt och tyvärr blir det ibland en klassfråga vilka som kan genomföra sina satsningar, säger Trade in Sports VD Claes Holmström.

- Här kan vi få en mer hållbar finansiering där de idrottare som lyckas och har överskott av pengar betalar tillbaka en del till investerarna.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.