Saab gör det andra bolag inte gör...

Ett svenskt internationellt bolag blir en idrottssponsor! Det är sällsynt och därför är nyheten desto mer sensationell. Saab och Linköpings Hockey Club blir partners.
Christer Mård, LHC:s ordförande, var en av många nöjda efter Saabs inträde i klubbens sponsornätverk.

 

Ytterst innebär affären att lagets hemmaarena byter namn. Cloetta Center blir Saab Arena från 1 juli.

Namnfrågan största problemet

Målet för Saab är att öka kunskapen och kännedomen om företagets verksamhet i Sverige, som företaget uttrycker det.

- Vi vill i konkreta handlingar visa att Saab står starkt lokalt, nationellt och globalt. Sponsringen av Saab Arena i Linköping är ett av många exempel på detta, säger Kjell Johnsson, vice affärsområdeschef Saab Aeronautics, i ett pressmeddelande.

Namnfrågan har vållat visst huvudbry, Linköping air centre? Saab air dome? Slutligen kom man överens.  Det blev enklast tänkbara, Saab Arena.

Stärker Linköping

En hel trupp av personer stod bakom offentliggörandet, representanter från Saab, LHC, kommunen och Arenabolaget, vid måndagens pressträff:

- Det känns enormt bra att vi har hittat det här samarbetet. Det stärker bilden av Linköping både internt i vår stad och i vår omvärld, säger LHC:s klubbdirektör Mike Helber.

Överenskommelsen gäller sex år, däremot ville inte parterna berätta hur mycket pengar som är inblandat.

Bättre betalt nu?

Avtalet med Cloetta skrevs för tio år sedan, då följt av kritiken att LHC fick för lite betalt.

I tidningen ÖstgötaCorrepondenten säger Mike Helber:

- Det vi fick från Cloetta var rimligt i jämförelse med hur det såg ut på andra arenor. Och det här är rimligt i dag. Men jag säger inga summor.

LHC har nått  SM-slutspel tio av de elva senaste åren, erövrat två SM-silver och nu senast semifinalplats två år i rad samt har under tio säsongers spel i arenan ett publiksnitt på över 7 000 åskådare över totalt 320 matcher. 

Ola H (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 07:56

1. Dålig image

Jag tycker det är direkt osmakligt från såväl LHC o Linköpings Kommun att vara så glada äver SAAB Arena. Vi får aldrig glömma att SAAB är enkrigsindustri med vapen avsedda för att döda, ödelägga och stympa som USP. Jag tycker det är konstigt att ha idrottsverksamhet med ungdomsverksamhet kopplat till detta, direkt osmakligt faktiskt. jag är också trött på media som bara jamsar med. Den lokala tidningen, Corren, har nu allt i samma familj och kan nu sluta titulera sig oberoende tidning utan marknadsbladet för JAS/SAAB/LHC. Tycker ingen att det är en tveksam koppling att vara glad för? Idrott och krig?

Bosse F (inte verifierad)

tis, 2014-06-17 21:04

2. Återigen en av dessa personer

Återigen en av dessa personer som inte kan se skillnad på krig och fred. Med ett starkt försvar slipper vi just det Ola vill att vi undviker. Utan ett starkt försvar är det fullt möjligt att vi hade haft rösträtt först efter murens fall. Med ett svagt försvar finns alltid en risk att bli utsatt. Eller kommer någon till "hjälp" så att inget ont drabbar oss.I en perfekt värld kunde vi undvara militären, men dessvärre är det en utopi!

Johan (inte verifierad)

mån, 2014-07-07 14:03

3. Fint industriföretag

SAAB är ju ett högteknologiskt industriföretag som vi ska vara stolta över i Sverige. Häftigt att vi kan producera så fina flygplan!
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.