Svenska satsningar är hemliga

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Marcus Ericsson lämnade formel 1 och kör numera indy Car. De svenska intressena i F1 är i år mycket mindre.

Finland har två toppförare i serien, men endast ett företag. Amerikanska företag dominerar fortfarande i Formel 1. I fjol fanns 40 företag från USA med i serien, men i år är antalet över 50. Tvåa på listan är Storbritannien med 29 företag medan Italien är trea med 17 företag. 

SKF framträdande

Nio företag med svensk bakgrund finns med som officiella partners eller leverantörer i årets Formel 1 serie. I fjol när Marcus Ericsson körde för det schweiziska stallet Sauber, som numera heter Alfa Romeo Racing, fanns fyra företag med svenska bakgrund med i serien. Det visar Spomotion Analytics senaste Formel 1 analys. 

Det svenska företag som varit längst med i Formel 1, faktiskt sedan 1940-talet, är SKF. Företaget som hör till Wallenberg-sfären, är en etablerad teknisk partner för Scuderia Ferrari. Fortsätter i år gör också IT-teknikföretaget Hexagon, men affärsmannen Melker Schöring i bakgrunden. Hexagon är officiell partner i Formel 1 stallet Red Bull Aston Martin. Securitas, som för övrigt har Melker Schöring AB som storägare är sedan en tid Formel 1 seriens officiella säkerhetspartner. 

I fjol fanns också Volvo Trucks med som partner. Arrangemanget bygger av allt att döma på ett avtal mellan Volvo Trucks UK och McLaren. Samarbetet fortsätter också i år. 

Hemliga svenska satsningar

När Marcus Ericsson körde för Alfa Romeo Racing fanns inte en enda synlig partner med svensk bakgrund med i stallet, trots att Ericssons styrning av allt att döma finansierades med svenska pengar. I år finns däremot två svenska företag med och finansierar stallet, som ägs av Alfa Romeo, som är en del av Fiat Chrysler koncernen (FCA). Alfa Romeo är det stall som ökat antalet partners mest i år. Av de 14 företag som var med i fjol fortsätter 10 också i år. Samtidigt har stallet, med Kimi Räikkönen som försteförare, fått 19 nya partners, något av ett rekord i serien. 

Spelbolaget Betsafe är ny på Alfa Romeo Racings partnerlista. Ny är också Malmöföretaget Volito. Det privatägda investeringsbolaget, som ursprungligen fokuserade på flygplansleasing, är en överraskning i Formel 1 sammanhang, men Volito är en snabbväxande koncern som satsar bland annat på industri- och fastighetsinvesteringar. 

En lika stor överraskning som Volito är Huski Chocolate. Chokladdryckföretaget har även tidigare satsat kraftigt på marknadsföring via sport. Företaget har samarbetat med bland annat fotbollsklubben Millwall. I Formel 1 samarbetar Huski Chocolate med legendariska McLaren. 

Av de totalt 14 företag som är officiella samarbetspartners för serien Formel 1 är två från Sverige. Securitas är sedan gammalt partner, men i årets serie finns också datasäkerhetsföretaget Cyber1, tidigare Cognosec, med som officiell partner. Bolagets aktie noteras på First North Stockholm. 

WIlliams har tapppat företag

Williams är det stall som förlorat flest partners sedan i fjol. Av de 16 företag som var med i fjol fortsätter endast sex. När Lance Stroll, kanadensaren som körde för Williams i fjol, flyttade över till Racing Point, med pappa Lawrence Stroll som delägare, följde de kanadensiska företagen Canada Life och Bombardier med. Men Williams har lyckats locka 12 nya företag till teamet. Ett av företagen har svensk bakgrund, nämligen Harvest Sports Wear, som tillhör New Wave Group. Tack vare den polske Williams-föraren Robert Kubica har Formel 1 serien också ett polskt företag med i år, nämligen oljebolaget PKN Orlen. 

Finland har två förare, Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas, i serien, men endast Konecranes, det börsnoterade kranföretaget, finns med som partner. Bolaget finns med i Mercedes AMG Petronas. Danske Kevin Magnussen, som kör för amerikanska Haas, med klart minst antalet partners, har i år med sig danska Jack & Jones, som är en del av Holch Povlsens Bestseller koncern. 

Björn Stenbacka

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.