Beslutet tvingar ATG till besparingar

Finansmarknadsminister Peter Normans beslut att tillsätta en ny spelutredning möts i dag av protester från flera aktörer. Inom ATG ser man det som ett svek.Utländska aktörer kan fortsätta sin verksamhet, men för ATG innebär beslutet sparkrav om 20 miljoner.
Hasse Skarplöth, VD på AB Trav och Galopp, och Ulf Hörnberg, generalsekreterare för Svensk Travsport protester och tvingas att dra in på verksamheten.


ATG:s styrelse har beslutat om neddragningar på 33 miljoner kronor under 2013. Det är en direkt konsekvens av en havererad spelpolitik som nu slår hårt mot den svenska trav- och galoppsporten. På två år kommer ATGs omsättning ha minskat med 1 miljard kronor.

Fortsatt snedvriden konkurrens

För trav- och galoppsporten innebär det sannolikt att dagens snedvridna konkurrenssituation tillåts fortsätta i flera år till. ATG verkar med gamla villkor på en ny marknad där utländska spelbolag tillåts arrangera och sälja spel utan restriktioner och utan att betala tillbaka till trav- och galoppsporten eller skatt i Sverige.

Enligt ATG innebär beslutet att prispengar och premier till tiotusentals aktiva dras ned för andra gången i år, nu med 20 miljoner kronor från och med den 1 augusti 2013 och sparpaketet omfattar även besparingar på 13 miljoner för ATG och Kanal 75.

ATG:s spelmodell finansierar 85 procent av trav- och galoppsporten och när spelet går ned påverkas omedelbart hur mycket pengar som kan betalas ut i prismedel.

Betalar mer än vad vi tjänar

- ATG-modellen för spel på hästar innebär att hela vårt överskott går tillbaka till sporten, men nu har vi under en lång period betalat ut betydligt mer än vad vi tjänar. ATG går i år mot en omsättning på omkring 12,1 miljarder, som är lika som 2008 års omsättning, säger ATGs vd Hasse Skarplöth.

- Då fick trav- och galoppsporten 1 520 miljoner kronor jämfört med de 1 648 som vi betalar ut i år. Det betyder att varje dag går systemet back med cirka 300 000 kronor och det är i längden ohållbart.

Genom sparade medel i Hästsportens fond har ATG under 2012 och 2013 kunnat mildra effekterna av det minskade spelet. Totalt uppgår stödet till cirka 234 miljoner kronor. Pengar som inte finns 2014 och det får betydande återverkningar för hästsporten i Sverige.

TV-sändning läggs ned

- ATG:s budget ska vara i balans 2014. Det innebär att vi under hösten gemensamt måste se över vår verksamhet för att kunna kraftsamla resurserna för att öka intresset för trav- och galoppsporten, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg och Svensk Galopps vd Torbjörn Westöö.

ATG:s sparpaket på 13 miljoner innebär bland annat att direktsändningarna från V86-tävlingarna i TV4-kanalerna tills vidare läggs ned efter den 14 augusti i år. Fortfarande kvarstår dock ett sammandrag i TV4 Sport och precis som idag fortsätter tävlingarna att direktsändas i ATG Live.

Det första sparpaket som genomfördes i vintras drabbades främst eliten. Nu har Svensk Travsport efter diskussioner med representanter för banorna, hästägarna, travtränarna och uppfödarna beslutat att neddragningarna ska tas genom prissänkningar som utgår från att förstapriset i ett stort antal lopp sänks med 5 000 kronor.

Måste spara 20 miljoner

För travets del blir konsekvensen en besparing på 17,8 miljoner och för galoppen 2 miljoner från och med den 1 augusti och till årets slut.

Ulf Hörnberg och Torbjörn Westöö från Svenska Travsport vill se en snabb omreglering som ger alla aktörer på spelmarknaden lika villkor:

- De minskade resurserna till tiotusentals aktiva inom trav- och galoppsporten beror till stor del på att ATG:s konkurrensvillkor är helt orimliga.

Hampus (inte verifierad)

ons, 2013-06-05 15:45

1. Lägger Galoppen!

Varför inte bara lägga ned den hopplöst trista galoppsporten. Knappt några som spelar och knappt några hästar som startar. Bara en liten liten klick som bryr som galoppen. Som i morgon på nationaldagen har man skrapat ihop fyra lopp med sju hästar i varje. FÖR dåligt. Lägg ner skiten och satsa alla pengar på travet i stället!

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.