Rummet i Madrid blev tomt...

Med stora ihållande leenden tog AIK:s sportchef Björn Wesström och vd:n Mikael Ahlerup emot vid Karlbergs träningsanläggning i Solna. De har genomfört den troligen största spelaraffären någonsin i svensk fotboll och berikat klubben med ett ofantligt belopp.
I Madrid blev ett hotellrummet tomt. Den tänkta gästen checkade aldrig in. I Dortmund stod klubbens vd Hans-Joachim Watzke, Alexander Isak själv och sportdirektören Michael Zorc och var lyckligt överens. Foto: Borussia Dortmund GmbH & Co, KGaA / BVB

 

Journalister rapporterade om en mysstämning vid Karlberg på tisdagsmorgonen. Dörrarna var vidöppna, mediarepresentanterna har väl aldrig varit så välkomna, det var eldkorgar vid entrén, det bjöds på frukost, plus godis i mängd och två värdar som ville vara så tillmötesgående som det bara vara möjligt.

Utan att tala om storleken på övergångssumman. Det förblir hemligt – till AIK:s kvartalsrapport presenteras.

Kapplöpning hos media

Duon Wesström-Ahlerup har knappt kunnat värja sig inför samma frågor gång på gång under de här två månaderna när rykten och spekulationer har varvats. Stockholmsmedia har idkat kapplöpning om att vara först i rapporteringen och Wesström har inte kunnat låta bli att ironisera över racet:

- Han ska ju vara klar för Real, det står ju i tidningen, sa han mitt under all rapportering.

Och Ahlerup erkände:

- Det har varit fascinerande att följa, sa han och syftade på förhållandet mellan mediauppgifter och verkliga fakta.

Osannolikt genombrott

Alexander Isak har utlöst hela alltet.

Det är ett egentligen ett osannolikt genombrott. När AIK mötte Örebro SK i den allsvenska avslutningen 2015 tog tränaren Andreas Alm ut Alexander Isak som avbytare. 

16-åringen fick sitta kvar på bänken hela matchen, den där lördagen, den 31 oktober. Alla helgons dag, dessutom.

Hans kommentar över debuten, från Fotbollskanalen:

”Det var en jättekul upplevelse och erfarenhet. Sen vill man alltid spela, men det får jag hoppas att jag får göra nästa år. Jag får satsa på det. Men jag fick se hur det var och det var en bra erfarenhet. Man lär sig hur det fungerar”.

November, december..., dryga 13 månader senare slåss storklubbarna i Europa om samma spelare. Till slut säljs han för 90 miljoner och ger hela stora, börsnoterade AIK Fotboll AB en ekonomisk trygghet som aldrig förr.

Allt bakom kulisserna

Nu finns det medel för att rekrytera högkvalitativa spelare, inte chansvärva  och efter Isaks flytt pratas det redan om minst en ersättare i forwardslinjen. 

Ytterst handlar det om att ta upp kampen med Malmö FF eftersom det nu finns ekonomiska muskler. Det var just via en spelarförsäljning (Zlatan Ibrahimovic till Ajax) som MFF inledde sin lyckosamma resa till andra höjder.

Dvs hela allsvenskan tjänar på den här affären!

Förhandlingarna, samtalen, deras egna spekulationer – Wesström och Ahlerup har tvingats hålla alla turer strängt bevarade sig emellan. 

Tänk om de en dag kunde presentera hur allt gick till.

Rummet blev tomt

De har egentligen inte kunnat säga något utan försökt visa upp en bestämd attityd när andra klubbar velat förhandla och även presenterat bud med större pengar än vad de någonsin upplevt.

Ibland tvingades de hålla sig i bordskanten när de hörde resonemanget och förstod konsekvensen av en allt mer realistisk affär. 

- Summorna kändes svindlande när man såg antalet nollor, som Björn Wesström medgav.

Fyra internationella klubbar har varit angelägna, det erkände AIK-arna, buden och snacket har varierat.

Real Madrid föreföll som ett givet val, till och med hotellrum var bokat i Madrid för Isak och då en tänkt påskrift. Men rummet förblev tomt.

Chansen öppnades för Borussia Dortmund som den minsta storklubben. Isak med familj och rådgivare insåg att där skulle han få en större chans till en bra start på en internationell karriär och en  större chans till att spela mer.

Till att lyckas ännu mer.

Thomas Ejderhov

Fakta

Dyraste spelarna

De dyraste svenska spelarna som har köpts av utländska klubbar:

82,5 miljoner kronor – Zlatan Ibrahimovic, Malmö FF till Ajax, 2001.

45 miljoner – Markus Rosenberg, Malmö FF till Ajax, 2005.

40 miljoner – Ola Toivonen, Malmö FF till PSV Eindhoven, 2009

40 miljoner – Fredrik Ljungberg, Halmstad till Arsenal, 1998.

38 miljoner – Isaac Kiese Thelin, Malmö FF till Bordeaux, 2015.

38 miljoner – Marcus Berg, IFK Göteborg till Groningen, 2007.

35 miljoner – Emil Forsberg, Malmö FF till Leipzig, 2015.

35 miljoner – Alexander Gerndt, Helsingborg till Utrecht, 2011.

35 miljoner – Emir Bajrami, Elfsborg till Twente, 2010.

Fotnot: Summorna är inte officiella utan handlar om svenska och utländska medieuppgifter. 

Källa: Fotbollskanalen

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.