"Nu ska de få veta hemma i stugorna"

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

Jessica Lindell Vikarby med sin då nyvunna bronsmedalj efter tredjeplatsen i damernas storslalom vid alpina VM i Beaver Creek. Foto: Pontus Lundahl / TT

Den 20-21 november inleds de alpina sändningarna på Viaplay och TV6, vilket också blir premiär för Jessica i den nya expertrollen.

– Det är inspirerande att få vara med och bygga upp något från början, säger hon.

"Som folk inte har en aning om"

Den före detta alpina stjärnan brinner av ambition.

– Mycket har gjorts tidigare, men det går att göra ännu mer. Jag tänker på sådant som är vardag för de aktiva, men som man hemma i stugorna inte har en aning om, säger Jessica och utvecklar:

– Hur jobbar man med skidornas stålkanter för att de ska minska friktionen? Hur är det att ge sig upp på en glaciär klockan 05.30 med fyra olika pjäxor för att kolla hårdheten på de olika underlagen?  

Jessica lyckades 2015 med vad få idrottsstjärnor är förunnat, att sluta på topp.

Janne från formel 1

– Avslutningen på karriären var verkligen höjdpunkten. Under näst sista säsongen var jag på pallen flera gånger och slutade tvåa i storslalomcupen. Och VM-bronset året efter blev grädden på moset. 

Vid sin sida under sändningarna kommer Lindell Vikarby ha den rutinerade kommentatorn Janne Blomqvist, som kanske mest är känd från Viaplays Formel 1-sändningar.

– Jag gjorde bland annat alpint på OS 2014, och känner mig trygg med sporten som faktiskt påminner en hel del om racing.  – Hon har alla egenskaper som gör en duktig expert. Målet är att ge tittarna större nördkunskap, och kasta mer ljus kring detaljer som material och underlag.

Viaplay blir vintersportens nya hemvist och erbjuder allt från NENT Groups skidsporträttigheter – reklamfritt. Samtliga tävlingar kommer att vara tillgängliga i sin helhet 48 timmar från sändningsslut räknat.

TV6 kommer att sända allt från NENT Groups längdskidåkningsrättigheter, upp till hälften av de alpina tävlingarna samt ett urval av tävlingarna i freestyle och backhoppning.

V Sport-kanalerna ska också sända en stor del från NENT Groups vintersporträttigheter.

Fakta, Nent Groups nya vintersport-profiler

 

Johanna Ojala, programledare

Peter Jihde, programledare

Johan Olsson, längdskidåkningsexpert

Frida Hansdotter, alpin expert

Lovisa Giertta, programledare/reporter

Per Forsberg, kommentator längdskidåkning

Anna-Karin Strömstedt, längdskidåkningsexpert

Ludvig Holmberg, reporter

Jessica Lindell Vikarby, alpin expert

Janne Blomqvist, alpin kommentator

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.