Modo är Oskarshamns motsats

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mörka november är ljusa november för SHL-lagens ekonomiansvariga.

Trots stor oro i omvärlden, hög inflation och stigande matpriser är hockeypubliken trogen sitt lag. Ja, publiksnittet efter 20 omgångar, 5 981 åskådare per match, är till och med 17 personer fler än förra säsongens rekordsiffror efter 52 omgångar, 5 964.

jubel igen i Modo.Sampo Ranta (#10) jublar efter att ha gjort mål igen.reducerat Foto: Andreas Hillergren / TT

I vanlig ordning är Frölunda i publiktopp med 10 115 åskådare per match. Allt tyder på att SHL passerar förra vårens rekordnotering om 2 170 826 åskådare i totalpublik. Det är på nyåret som intresset stegras på allvar, då striden om play off-platser, och jakten på att undkomma kvalspöket, går in i avgörande skeden.

Hemska 2-23

För alla lag – utom jumboplacerade IK Oskarshamn. Efter hemska 2-23 på de fyra senaste matcherna och med 14 poäng upp till säker mark över kvalstrecket, är läget kolsvart.

Statistiskt krävs 60-65 poäng för att undvika kval och nytt kontrakt.  Hockeymirakel sker sällan, den senaste gången var 1980 i Lake Placid då USA snuvande dåvarande Sovjet på OS-guldet.

IK Oskarshamns hyllade ledarduo, tränaren Mats Filander, utsedd till årets coach säsongen 2021-2022 och sportchefen, beprövade Tomas Fröberg, har den här säsongen misslyckats med sitt lagpuzzel. 

 Att vara avsågade i månadsskiftet november-december är av rekordklass, och kan nästan jämföras med ”Vilda Väsbys” framfart säsongen 1987-1988 med tre inspelade poäng i dåvarande Elitserien, 22 matcher och nedputtade i allsvenskan efter jul.

Det traditionella receptet vid kris är tränarbyte, HV 71 skickade omgående i väg Tomas Montén, och kallade in klubbdirektören Johan Lindbom till tjänst i båset. Djurgården i hockeyallsvenskan sade adjö till Johan Garpenlöv efter burop på Johanneshovs läktare.

Stark ändå

Filanders position är fortsatt stark – i varje fall utåt.  Han tycks ännu ha kontroll på omklädningsrummet, några andra signaler finns inte.  Inte ens ”husorganet” Barometern har hittat några öppna sprickor i Filander/Fröbergs lagbygge. 

Klubbdirektör är Johan Göransson, 42 år.Han är inte aktuell för spelarbåset. Han rekryterades hösten 2022 efter Martin Åkerberg som på våren överraskande hoppat av. Göransson, med idrottserfarenhet från Kalmar FF:s styrelse, var vid övergången till ishockeyn turistchef på Öland.

En uttalad arbetsuppgift för Göransson var att utveckla samarbetet  med kommunen för kommande arenabygge. Ett arbete som fortskrider trots, på sina håll, stort motstånd.

Låt oss hoppas att Göransson inte är lika uppgiven om spelartruppen. Här saknas verkligen karaktärer som kan stå upp för sin tränare – och föreningen. ”Hemvändaren” Oscar Engsund, tillbaka i moderklubben efter flera säsonger i Luleå, är en grov missräkning.  Han var tänkt som försvarschef, men dumma utvisningar och svaga ingripanden, har starkt bidragit till lagets svaga defensiva spel.

Som läget är nu måste försvarsspelet vara prio ett. När Skellefteås Pär Lindholm lirkade in 3-0 på torsdagskvällen stod IKO-spelare som uppställda koner och tittade på.

Tacka dansken

Nykomlingen Modo är IK Oskarshamns motsats. 

Här finns självförtroende i massor, nu fyra raka segrar och med dansken (!) Mikkel Aagard som hela SHL:s skyttekung och hetaste spelare, totalt 13 mål varav två mot Örebro på torsdagen. Aagard är 28 år hämtades inför 2021-2022 år allsvenska säsong från tyska Wolfsburg.

Han var en av Modos tongivande spelare vid uppflyttningen i våras, och han  har onekligen visat att steget mellan hockeyallsvenskan och SHL, har jämnats ut. Ja, Modo:s framgångsrecept har varit en stark tro på gruppen av spelare som fixade avancemanget.

Omgång 21 i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillägnas Börje Salming och hans ALS-stiftelse.  Den 24 november var det ett år sedan Börje avled i av sjukdomen.

 21 var Börjes tröjnummer och nu lanseras Team Börje, en medlemsklubb där hockey-Sverige bjuds in att för 21 kronor i månaden vara med i kampen mot ALS. 

Under motsvarande omgång förra säsongen blev behållningen 471 124 kronor som  tilldelades Börje Salmings ALS-stiftelse. 

Swishnummer är 123 135 28 30

-Vi måste få stopp på den här skiten.

Orden är Börje Salmings och hans önskan att andra inte ska drabbas av den här sjukdomen. Tänkvärda ord.

Kjell Nilsson

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.