Kris trots lönebudget på 70 mijoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Modo kördes över och IK Oskarshamn förödmjukades, 11 dagars landslagsuppehåll för Beijer Hockey Games kommer onekligen lägligt för SHL-ishockeyns slagpåsar, och det mycket sannolika paret för kommande ångestkval för att rädda fortsatt SHL-licens.
I Hägglunds Arena i Örnsköldsvik var det festkväll när legendaren Markus Näslund hyllades med att tröjnummer 19 hissades i taket. En ceremoni som följdes på plats av Peter ”Foppa” Forsberg och Niklas Sundström, som redan finns på plats bland arenans takstolar.
Bekymmer. Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg och HV71:s sportchef Kent Norberg under lördagens match .Foto: Mikael Fritzon / TT

 

På isen tog Färjestad snabbt kommandot, och fick en överraskande enkel resa till tre poäng. MoDo:s sjätte raka förlust på hemmais, och hösten 2023 års pigga nykomling har sjunkit som en sten i tabellen och har nu endast två poängs marginal ned till HV 71 och negativt kval.
Förra säsongens hyllades ledarduo, Mattias Karlin, tränare och Henrik Gradin, sportchef tycks handlingsförlamade, och står utan åtgärder för att vrida formkurvan åt rätt håll. 

hopplösa förutsättingar

För Martin Filander, IK Oskarshamns tränare, är läget närmast hopplöst. Här har kvalplatsen varit cementerad sedan länge och grannen HV:s  överkörning var brutal, 10-1 och underläge 3-0 redan efter drygt två minuters spel.
HV 71 är fortfarande på kvalplats, men till skillnad från MoDo har laget en matchvinnare, i form av André Petersson, fyra mål den här lördagseftermiddagen, samt en formkurva som pekar uppåt.
Nej, grundtipset blir att IK Oskarshamn, i sin femte SHL-säsong, går upp mot MoDo i bäst av sju matcher. I potten ligger TV-avtalets miljoner, för nästa säsong i storleksordningen 60 miljoner kronor.
Örebro och Rögle, som båda bytt tränare, har i säsongens elfte timme tagit nödvändiga poäng för att undgå kvalspöket.
Duo Karlin/Gradin sitter sannolikt säkert i Ö-vik, då är Martin Filanders position mer utsatt. Så håglöst och splittrat som ostkustlaget uppträdde i Husqvarna Garden var hemskt att se.  Ansvaret vilar tungt på Filander, han står också ensam i snålblåsten. Sportchefen Thomas Fröberg meddelade redan i höstas att den här säsongen var den sista i Oskarshamn.
Frågan är om Oskarshamn ens är värd en ny chans i kommande kvalspel?  

Värdigt SHL-licens?

Att bli förnedrat i en jumbofinal, att vara överlägset sämst över 52 omgångar, då infinner sig tvivel om laget är värdigt SHL-licens. 
Varumärket svensk ishockey får också en törn, sponsorer och publik måste fråga sig vad det är för lallare som spelar i högsta serien och kräver ersättning i sexsiffriga belopp – i månaden. Förra säsongens lönebudget i Oskarshamn var 61 463 miljoner kronor – den är garanterat högre i år.
De styrande i svensk ishockey, SHL och förbundet, älskar slutspel med så många lag som möjligt, 10 för närvarande, samt kvalspel. Javisst, det kittlar, men det kan också bli djupt orättvist.
Filander och Co. kan nu strunta i resterande ligamatcher och i stället försöka hitta något som liknar en formtopp inför kvalstarten den 15 mars. Motståndarlaget, vilka det än blir, kommer att göra allt för komma undan från kvalspöket.
Historien visar att lag som slåss in till mållinjen, och kommer slitna till kvalspelet, får betala ett högt pris. Som Brynäs förra våren,  då ett utvilat Malmö, jumbolaget, skickade ned gästrikarna till Hockeyallsvenskan.  Eller Timrå som knockade ut Djurgården 2022.

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.