""Lånade"" pengar i hemlighet

När IFK Växjö gick med 1,4 miljoner i förlust lånade klubben från de aktivas konto. Carolina Klüft och Camilla Johansson är två av stjärnorna som drabbades personligen.
IFK Växjö är klubben med stjärnor, men sponsorpengarna sinar i alla fall. När dessutom klubbens arrangemang har gått back ordentligt växte underskottet.
För en dryg månad sedan avslöjades allt i klubben. Medlemmarna fick veta hur illa ställt det var med ekonomin. Då framkom att föreningen hade använt stora belopp av de pengar som egentligen tillhörde de aktiva. Då ansågs det vara enda sättet att täcka utgifterna.

Enligt TT togs 213.037 kronor av Carolina Klüfts pengar. Linda Persson och Erika Mårtensson bidrog också utan veta om det. Det var från detta gemensamma konto en tidigare anställd plockade pengar.
Allra värst drabbades Camilla Johansson som förlorade 100 000 kronor som hon skulle ha betalat ett träningsläger i Sydafrika efter nyår.
Nu är inte föreningens fondering av de aktivas pengar ovanligt inom friidrotten. Prispengar, bonusar och sponsorbidrag samlas för att användas till träningsläger, startavgifter etc.
I IFK Växjö skapades ett gemensamt konto för tre år sedan när Carros pappa, Johnny Klüft, var klubbchef.

Föreningen lever med det problemet att företag föredrar att sponsra enskilda, men inte klubben i lika hög utsträckning. Det bekräftar Växjös ordförande Mats Olofsson:
- "Carros" framgångar ger ju inga pengar direkt till klubben.
Han vill gärna förklara hur bekymren har uppkommit.
- Problemen kommer av att våra intäkter varit mycket mindre än vad vi väntat oss.
Klubbens egen gala, Wexiö Games, har gett underskott två år i rad, inte minst beroende på värsta tänkbara regnväder vid båda tillfällena.
- Bara i år förlorade vi 300.000 där.
Enbart för att locka kända friidrottare krävdes startpengar på över 600.000 kronor.
Samtidigt tappade föreningen 1,2 miljoner i sponsorintäkter och när också motionsarrangemanget Växjöloppet slutade i en svidande förlusten växte det ekonomiska hotet.
- Vi har lärt oss av det och kommer i framtiden att lita mer till ideella krafter, säger Mats Olofsson.

Nu har klubben lyckats rädda anseendet något och tack vare en kredit kan Camilla Johansson ändå åka till Sydafrika.
- När jag fick reda på det första gången blev jag chockad, men nu har vi fått löfte om att det ska lösa sig och att vi ska få tillbaka våra pengar. Det finns inga garantier, men man måste lite på vad de säger.
Klubben har inte velat dölja det felaktiga beteendet och har dessutom informerat alla inblandade om turerna.
- Tre av de fyra har också plockat ut pengar efter att detta blev känt och de har fått ut exakt vad de ville ha, säger Olofsson.


Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.