Svenska fans mest passionerade

Svenskarna tillhör de mest passionerade fotbollsfansen i Europa. Hela 95 procent av de svenska fansen svarar att fotboll är det enda tillfället då de ohämmat kan visa sina känslor, visar en färsk europeisk undersökning.
Passionen tar sig uttryck genom kramar och pussar med främlingar på stadion. Dessutom svarar nästan tre fjärdedelar av spanjorer, norrmän, tyskar och britter att en bra match går före sex när som helst. Det är några av resultaten från en undersökning som Canon, officiell sponsor för fotboll-EM, genomfört bland fotbollsfans i 17 europeiska länder.

 

När fotbolls-EM närmar sig med stormsteg och trupperna börjar presenteras är det Europas största fotbollsnationer som åter är favoriter till att vinna turneringen. Men om segern hänger på vilka fans som släpper sina hämningar mest och visar sina känslor skulle faktiskt Sverige lyfta bucklan den 29 juni.

Vill så gärna pussas
De svenska fansen utmärker sig på flera sätt i undersökningen. I följande kategorier placerar sig de svenska fansen långt fram:
· 95 procent svarar att fotboll det enda tillfället då de ohämmat kan visa sina känslor, långt högre än det europeiska snittet på 53 procent.
· 88 procent av svenska fans har kramat och pussat främlingar på en fotbollsmatch
· Två tredjedelar menar att fotboll är det viktigaste i deras liv
· Mer än en tredjedel svarar att de väljer sina vänner beroende på vilket lag de hejar på
Det visare sig också att de svenska och norska fansen är de som i högsta grad anser att klubblaget är viktigare än landslaget – över 80 procent känner mer tillhörighet till klubblaget i Sverige och Norge jämfört med bara drygt 20 procent i Frankrike, Portugal och Polen.
- Det är tydligt att fotbollsmatcher är en ventil för svenskarna, då de vågar släppa loss sina känslor till hundra procent. Min egen forskning har visat att religiösa, geografiska och politiska intressen spelar in för fotbollsfans i många andra länder i Europa. I Sverige är det passionen för sporten i sig som driver fansen, vilket gör att Sverige i den här undersökningen utmärker sig som ett av de mest känslosamma länderna, säger Tore Brännberg, Fil. dr. i socialpsykologi vid Göteborgs universitet.

Gråtmilda portugiser
Franska supporters är, trots att de har haft både VM- och EM-framgångar under det senaste årtiondet, några av de mer reserverade i Europa med bara drygt hälften av deras fans som medger att de har tagit tag i och pussat främlingar när känslorna svämmar över. Minst troligt är dock att du får en puss av ett fan från Portugal (43 procent)
Portugiserna är dock, tillsammans med belgare, tyskar och britter, bland Europas mest tårfyllda supportrar. Tre fjärdedelar av fansen från dessa länder medger att de har gråtit under matcher. Totalt sett har 66 procent av de tillfrågade låtit tårarna flöda när de tittat på fotboll.
Många fans anser att de har en del i lagets framgångar.

Sedan slutet av 1960-talet har en stor del av den europeiska mediebilden av fotbollsfans fokuserat på det negativa – huliganism och våld. Den här undersökningen visar en mycket mer positiv sida av fotboll och deras passionerade supportrar.

Fotboll hellre än sex

Mer fakta från undersökningen:
· 72 procent av spanjorerna och nästan två av tre tyskar, britter, holländare och norrmän skulle utan tvekan välja en bra match framför att ha sex.
· De som är mest besatta av att läsa nyheter om sina lag dagligen är danskar (98 procent), tjecker (procent) och tyskar (95 procent).
· Mer än en av tre belgiska, finska och svenska fans erkänner att de väljer sina vänner beroende på vilket lag de hejar på.
· När det gäller vidskeplighet är de spanska supportrarna i en klass för sig – hela 69 procent svarar att "Jag följer alltid samma ritual eller rutin innan jag ska på match", jämfört med det europeiska snittet på 40 procent. Svenskarna ligger strax under genomsnittet men minst skrockfulla är holländarna med 27 procent.
· 95 procent av alla europeiska fans svarar att de regelbundet skriker och vrålar offentligt.
· En majoritet av alla fans (60 procent) berättar att de drömmer om fotboll.

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.