Brevet stoppar sammanslagningen

Det här är brevet som skulle öppna vägen till en sammanslagning mellan RF och SOK. Det blev raka motsatsen. Många specialförbund säger nej till RF:s Karin Mattsson Weijbers lockelser.

 

I huvudrollerna - Karin Mattson och Stefan Lindeberg.

Det är flera specialförbund som har reagerat mot Karin Mattsson Weijbers brev med rubriken ”Ni avgör svensk idrotts framtid”. Det är avsänt den 4 februari och mottagare är just specialförbund i Sverige.

Brevet tillkom fem dagar efter att SOK:s ordförande Stefan Lindeberg kallat till ett extra möte för de olympiska specialförbunden. Ett möte som hålls i kväll, torsdag, och där det ska bli ett avgörande i frågan om ett samgående mellan SOK och RF.

I dag ansvarar RF för samtliga 68 specialidrottsförbund varav 35 betraktas som OS-förbund och därmed känner gemenskap med SOK. Ska det förbli så – eller blir det bättre med en enda organisation?

Regeringen lät förstå att en sammanslagning och en ny, samlad elitorganisation vore att föredra när idrotten fick 135 miljoner kronor öronmärkta för en elitsatsning. Marianne Nivert och Kai Lervik är också anhängare till en fusion i sin utredning som sker på uppdrag av Riksidrottsstyrelsen.

Brevet till alla specialförbund

RF har trummat på i övertygelsen om att nu har den stora chansen uppstått. Karin Mattsson Weijber ville vara tydlig och skrev brev om nära fem A4-sidor till alla specialförbund och deras respektive ordförande:

”Det är extra viktigt att idrottsrörelsen kan stå samlad och tala med en röst. Inre splittring gör oss svagare. Det är orsaken till att Riksidrottsstyrelsen tagit ställning för att genom en sammanslagning av RF, SOK och Sveriges Paralympiska Kommitté skapa en gemensam stödorganisation”, skriver Mattsson Weijber och fortsätter:

”Det är med stor förvåning och besvikelse RS konstaterar att SOK:s styrelse entydigt ställer sig utanför den processen genom att redan nu kalla in till extra möte och skicka ut ett beslutsunderlag som stänger dörrarna för en konstruktiv dialog”.

I brevet attackerar Karin Mattsson Weijber SOK:s synsätt och kommentarer till en fusion. Hon anser sig ha skäl att ideligen protestera mot felaktiga beskrivningar: ”genomgående i hela SOK:s dokument är påståendet att RS skulle kräva att SOK in- eller underordnas RF. Detta är helt fel”.

Inte alls rätt tidpunkt

Men dessa tillrättaläggande har mötts med tvivel hos många av mottagarna, dvs ordförandena i alla specialförbund. Den ena efter den andra har reagerat och i dag finns en klar opinion. De ser inte nyttan av en sammanslagning och även om den är vettig i sak är det fel tidpunkt och frågan är inte tillräckligt underbyggd.

Det här betonar Mervi Karttunen, ordförande i Svenska Badmintonförbundet, som också berättar att hon har kontakt med nära 15 andra förbund och vet ungefär hur tongångarna går.

- RF visar dåligt omdöme då man föreslog en sammanslagning innan framtidsutredningen presenterade sitt förslag.

- Jag tycker att brevet är märkligt och ologiskt. Det är en konstig ton av ”ni måste förstå att det blir så bra”, säger Mervi Karttunen som jobbar som vd för det internationella shippingföretaget Laurin Maritime.

- Enligt min erfarenhet från näringslivet vet jag att efter en fusion blir det oordning, det är oundvikligt. Dessutom är dagens förslag mera som ett skal. Det krävs så mycket mera, inte minst att hitta rätt struktur inför en nybildning. Låt oss möjligen koncentrera oss på det och efter en tid kanske söka samgående.

”Vi blir hörda i SOK”

Mervi Karttunen har kontakt med uppemot 15 andra förbund av ungefär samma storlek som badmintonförbundet och hon märker hur resonemanget går.

- Som liten blir man lätt lite egoistisk. Vi har en väldigt bra relation med SOK. Vi blir hörda, vilket är oerhört angeläget. Vid en förändring vet vi inte vad som sker med vår röst, räknas den i fortsättningen eller blir vi mindre hörda?

Det hon avser är att de 35 förbunden i SOK har en röst varderas medan RF:s förbund på riksidrottsmötet har röster i förhållande till storlek. Sålunda blir idrotter som fotboll och ishockey tongivande.

Inför torsdagskvällens möte i SOK krävs två tredjedelars majoritet för fortsatta ansträngningar för en sammanslagning. Utan den majoriteten har SOK sagt nej till en fusion. Då är frågan bordlagd – åtminstone en tid.

Enligt en rundringning som Svenska Dagbladet har gjort till de 35 SOK-förbunden är det enbart sju som uttalar ett tydligt stöd för ett samgående. Däremot är en majoritet angelägen om att samarbetet mellan SOK och RF ska utvecklas.

Thomas Ejderhov
 

Fakta

Vad alla egentligen inser är att det pågår ett spel sedan flera år tillbaka. Organisation och maktpositioner blir viktigare än innehåll och verksamhet.

                                                                                           x

RF tillkom 1903, SOK 1913. Fram till 1991 har nämligen RF och SOK haft samma ordföranden, alla medlemmar av den kungliga familjen. Allra först den blivande kungen, Gustav VI Adolf, därefter hans son, kronpris Gustaf Adolf, sedan brodern, prins Bertil som var kvar som endast SOK-ordförande fram till 1997.

                                                                                           x

- Om Sverige ska ta många medaljer i OS måste Sverige vara bra i många idrotter. Vår enkla princip är att du ska få möjlighet att satsa, även om du tillhör ett litet förbund med små resurser. Och där ligger vår styrka, inom SOK har alla förbund en röst, lika stort inflytande oavsett storlek. En sammanslagning av SOK och RF innebär att den beslutskedja som finns i dag inom SOK inte kan bibehållas, säger Stefan Lindeberg i DN, där RF:s Karin Mattsson Weijber också medger att det pågår en konflikt.

- Definitivt. Den är pinsam och inte bra. Det här är inte bra för svensk idrott, det här är inte det mest resultatinriktade sättet att arbeta på. Vår styrelse kom fram till att vi måste slå ihop, vi tror inte längre att det är en framkomlig väg att försöka hitta samarbeten eller avtal för att stärka en svensk elitsatsning.

                                                                                          x

I brevet från RF påtalas än en gång att RF har erbjudit Stefan Lindeberg att leda en samlad elitsatsning, och även uttryckt önskemålet att han tar med sig sina nuvarande medarbetare på SOK.
- Att de sedan kallar till ett extra årsmöte, för att i stället låsa positionerna, tycker jag visar att SOK inte är berett att ta ett gemensamt ansvar, säger Mattsson Weijber.

                                                                                         x

Den kommersiella rätten till OS-ringarna ger SOK intäkter varje på på mellan 40 och 50 miljoner kronor. På det viset har organisationen vuxit i styrka i alla avseenden. I dag finns en stor stab av medarbetare vid Stadion i Stockholm.

                                                                                         x

Oavsett resultatet av dagens möte ska Marianne Nivert och Kai Lervik, som har riksidrottsstyrelsens uppdrag att utreda frågan, presentera sin rapport. Söndag är stoppdag för samtliga specialförbund att ge sin syn på framtiden.

                                                                                         x

Den 3 mars är det ordförandekonferens i Stockholm för samtliga idrottsförbund inom RF och den 28 april har SOK sitt årsmöte, men det slutliga svaret på frågan om sammanslagning kommer vid Riksidrottsmötet i Visby den 15-17 maj.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.