Småförbund backar efter första ilskan

RF-ordföranden Karl-Erik Nilsson dubbla stolar fortsätter att skaka om den svenska idrottsrörelsen. 

Så till den grad att riksidrottsstyrelsens, RS, elva ledamöter hade ett extra  blixtinkallat styrelsemöte under tisdagskvällen.  RS är RF:s beslutande organ, och på styrelsens begäran redogjorde ordföranden för sitt agerande vid det UEFA- möte, där ryska ungdomslags möjligheter till internationellt spel fanns på dagordningen.

En vilande ordförandeklubba. Inför fredagens digitala stormöte med alla specialförbund talar det mesta för att Karl-Erik Nilsson sitter kvar. Men med vilken övertygelse och vilket förtroende tar han ett grepp om verksamheten

För RS-styret var det locket på efter mötet, och det är fortsatt oklart om styrelsen har fortsatt förtroende för sin ordförande  - eller om den svenska idrottsrörelsen, 73 medlemsförbund, ställer upp på Karl Eriks två stolar, som RF-ordförande och vice president i UEFA,

Skidförbundets ordförande Karin Mattsson, tidigare ordförande i just RF (2005-2015) är ytterst tveksam. Hon fastslog i en DN-intervju att Karl-Erik måste välja; RF eller UEFA.

Ställs på sin spets

Stol-frågan ställs på sin spets vid kommande fredags digitala möte med specialförbunden där Svenska Bangolfförbundet överraskande står i främsta frontlinjen genom ordföranden Mats Söderkvist.

Han reagerade över rapporteringen från UEFA-mötet.

 På Facebook hade Söderkvist snabbt kontakt med ett 50-tal företrädare från andra specialförbund. De enades om att begära en förklaring av Karl-Erik Nilsson.

 Vad hände egentligen på UEFA-mötet? Hur röstade han?, och på vad?  när det gäller ryska ungdomars möjligheter att spela flick-EM i Sverige i maj 2024.

- Vi kräver inte att Karl-Erik ska avgå, och vi vill inte iscensätta ett mediadrev. Men vi vill ha besked i sakfrågan, det är Karl-Eriks skyldighet.

 -Jag, och alla andra förbund, vill höra Karl Eriks förklaring.  Som det är nu finns två versioner, Karl-Eriks egen och rapporten från UEFA, säger Mats Söderkvist till Idrottens Affärer.

-Två stolar, eller ingen stol alls, jag vill inte nu ta ställning. Avgörande blir hur Karl-Eriks svar landar hos förbunden, betonar Mats Söderkvist.

Enligt uppgifter var RS-styret vidå tisdagens möte tillfreds med ordförandens förklaringar, eller tillrättalägganden, och några avgångskrav restes inte. Återstår att se om specialförbunden också ställer in sig i ledet. 

Karl Erik Nilssons mandatperiod omfattar två år efter valet i våras. Han var tidigare ordförande i Svenska Fotbollförbundet i tolv år.

Halkandet och vinglandet mellan olika förklaringar blir ändå en kvarnsten om Karl Erik Nilssons hals i hans fortsatta arbete. Det mycket sannolika är trots allt att han kommer ur den här stormen med baken kvar på två stolar.

Han är rutinerad

Som tidigare s-märkt kommunpolitiker, kommunstyrelsens ordförande 1994-2006 i småländska Emmaboda tyder allt på att Karl-Erik är klädd i teflon = en fluorplast med egenskaper som är omöjlig att bryta ned. 

Det är också typiskt svenskt att se mellan fingrarna – i historien finns gott om exempel.

Kanske till och med en svensk specialité. Att vara förlåtande. Till syvende och sist är vi alla vänner, konflikter har ingen plats hos oss. Här får exempelvis fotbollens Janne Andersson chansen att leda landslaget, in absurdum.

I ett internationellt perspektiv är det väl egentligen bara fäktningens ordförande Otto Drakenberg som bråkat och vågat utmana normaliteten i det internationella förbundet.

Nej, utgången av fredagens digitala möte lär bli att Karl-Erik Nilsson får fortsätta att dubbeljobba enligt den svenska modellen.  Det blir lugnast så.

Det är svårt att se hur svensk idrottsrörelse, mindre än ett halvår efter ordinarie stämma, kan få fram en ny ordförande.

 Utlysa extra stämma, dra igång en valberedningsprocess, nej, det blir för besvärligt…

På tisdagskvällen hänvisade Karl-Erik Nilsson alla frågor till RF:s media- ansvariga, Anna Setzman. Hon meddelade endast att nästa möte är på fredag med specialförbunden.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.