Avhoppare kritiserar SOK

Gymnastikförbundets ordförande Malin Eggertz Forsmark har avgått som styrelseledamot i SOK. Det fick räcka med två år. Alla turer runt Veronica Wagners OS-medverkan och slutliga nej från SOK blev till slut för mycket för en arg Malin Eggertz Forsmark.

Hon anser att SOK i sitt svar och i debatten visar väldigt liten lyhördhet och respekt inför förbundens situation: ”Man hänvisar i sitt yttrande till att redan existerande regler möjliggör uttagning med avsteg från fastlagda kriterier. Detta yttrande är enligt min mening en ren skymf – vilket jag också sagt till SOK:s styrelse”.

- Under den diskussion vi i somras hade runt Veronica Wagner nämndes inte detta, än mindre tillämpades, trots att vi skriftligen bad om en omvärdering av SOK:s beslut om Wagners deltagande

Gymnastikförbundets motion om en förändring av SOK:s uttagningskriterier till OS bifölls inte heller av årsmötet trots stöd från flera förbund: ”I debatten fick vi dock stöd från flera förbund – friidrotten, konståkning, boxning.  Det är tydligt att SOK:s hårt tillämpade uttagningsregler skapar problem inte bara för gymnastiken”, säger Eggertz Forsmark till gymnastikförbundets hemsida.

Hon betonar betydelsen av att se tydliga mål: ”Det är faktiskt SOK själva som brukar tala om ’den olympiska drömmen’ som drivkraft. Jag menar att det är viktigt att hålla denna dröm vid liv genom att öppna för fler kvalificerade idrottare. Det skulle gynna idrotten både nationellt och internationellt. Ingenting ger en sådan exponering som deltagande i ett OS.

Att hon nu hoppas av SOK:s styrelse efter bara två år stoppar inte hennes ambitioner: ”Det arbetet pågår även utanför SOK. Jag brinner för idrottens utveckling och i en renodlad roll som förbundsordförande för ett av de stora specialidrotterna arbetar man också för dessa mål”.

- Som styrelseledamot måste man acceptera att alla beslut inte går den väg man vill.  Men blir det tillräckligt många diskussioner i viktiga frågor där man inte får respekt för sina åsikter måste man ta konsekvenserna.  I mitt fall handlar det givetvis om uttagningskriterierna och diskussionerna runt Wagner, men också om andra frågor – inte minst organisationsutredningen där jag anser – och har framfört till SOK:s ledning – att dialogen med styrelsen,  liksom mellan SOK och RS,  inte varit sådan som jag anser att den borde vara.

Hinc Robur et Securitas (inte verifierad)

tors, 2009-05-07 18:07

1. SOK:s Skymf

Att SOK under ett antal veckor vart fjärde år disponerar reklamvärdet på förbundens stjärnämnen, säljer dess reklamvärde och sedan med hjälp av pengarna sätter siog över specialförbunden i deras egen planering av elitverksamheten är en skymf. Många små förbund som bara syns under olymåpiaår är lättköpta röster och så vill SOK att det skall förbli. Det handlar om vanligt maktköp. Att dessa små förbund tror att de blir utan pengar om det är RF som säljer reklamvärdet vart fjärde år är en planterad vanföreställning. Om det står RF på avin eller SOK har ingen betydelse, bara specialförbundet får sköta sin egen idrott. Vad värre är... att det kan sitta en f.d. bordtennisspelare och, med kraft av pengar som inhämtats med hjälp av olika idrottsstjärnor, sedan bestämma över hur gymnastikförbundet skall bedöma över Veronicas fysiska status, Skidskyttarnas vallaupplägg eller backhopparnas tävlingsplanering. Det är en skymf mot specialförbunden och dess föreningar som i grunden gett dessa förmågor möjlighet att bli olympiakandidater.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.