Från konkurshot till SM-final

Nu kan Guifs handboll betala bonus till spelarna. Stjärnan i laget får också en lönehöjning – från 3 000 kr till 15 000 i månaden. Det handlar om konkursboet som har nått SM-final, direktsänd i tv på lördag. Spelarprofiler såldes, juniorerna tog över och succén blev fullkomlig.

Handbollslaget Guif från Eskilstuna har dragits med ekonomiska problem i flera år. Trots ständigt utsålt i Sporthallen som tar cirka 2 000 åskådare har inte intäkterna räckt. Kostnaderna har varit ännu större.

När nöden var som störst återkom en före detta ordförande och sedan har dess det inte varit någon måtta på framgångarna. På lördag är Guif med en trupp som kan liknas vid juniorlaget en part av den tv-sända SM-finalen i Globen, där Alingsås väntar.

Runar Svensson bakom förvandlingen

Det kunde inte ens trotjänaren Runar Svensson tro på. Den förre försvarskämpen och spelarveteranen ledde valberedningen och därmed också rekonstruktionen.

I dag styrs organisationen av ordförande Jan Fredriksson och framträdande roller har också ekonomiansvarige Mats Bengtsson och sportchefen Pontus Järleskog.

Tid, engagemang, intresse, förtroende, trygghet, ekonomi och att framför allt att ha kul blev är ledord. Dessutom tog styrelsen beslutet att ta tillvara på egna talanger.

3,7 miljoner saknades som mest

På våren i fjol konstaterades att oket från gamla synder, totalt 3,7 miljoner, tvingade klubben till nya nedskärningar. Andres Kristjansson, en av de sportansvariga i klubben, deklarerade:

– Vi kan inte ha en annan speltrupp än vad sponsorer är villiga att sponsra oss med. Eskilstunas företagare måste sätta ner foten och inse att ska vi ha ett elitlag kostar det 1,5 miljoner mer i omsättning än vad vi har idag. Det är sponsorerna som ytterst som måste skjuta till de här medlen.

I mars vilade ett tungt inkassohot över Guif: ”Vi har en fordran i form av fyra förfallna räkningar på sammanlagt 33 953 kronor för hyror och har för avsikt att lämna dem till inkasso, sa Ewa Ohlsson, ekonom på kommunstyrelseförvaltningen, till Eskilstuna-Kuriren.

Inte nog med det, klubben hade ytterligare en skuld på 236 287 kronor till Eskilstuna kommun. Här hade en avbetalningsplan upprättats.

Brev till sponsorerna

Som ekonomiansvarig i Guif medgav Mats Bengtsson att likviditeten gick upp och ner, vilket innebar att klubben skrivit till sina leverantörer och bett om överseende med förseningarna.

Den mödosamma marschen tillbaka hade inletts. Ändå tvingades föreningen att säga nej till ett par av sina stjärnor till den här säsongen och ersättare blev unga killar från egna ungdomsverksamheten. Talanger som i dubbel bemärkelse har vuxit till sig under säsongen, inte minst i takt med segrarna.

Hemmamatcher är guld värda för Guif. Därmed har ekonomin stärkts successivt.  Inget lag i elitserien samlar fler åskådare. Efter exempelvis 13 hemmamatcher var snittet imponerande 1 975 åskådare.

- Totalt under säsongen blir det någonstans mellan 300 000 och 400 000 kronor till klubben i nettoförtjänst. I slutspelet stiger den siffran naturligtvis rejält, berättar Mats Bengtsson.

SM-slutspelet har inneburit att Guif ligger på ett nollresultat och när nu klubben har lyckats nå SM-finalen blir alla nya intäkter till en ren bonus. Klubben kommer på grön kvist för första gången på flera år.

Bonus till spelarna

Apropå bonusar kan nu klubben också ersätta spelarna: ”Alla har en semifinalbonus inskriven i sina kontrakt men det är inga stora pengar. Alla i Guif har väldigt blygsamma löner, påpekar Bengtsson i EK.

Mats Bengtsson förklarar framgångarna: ”Klubben fattade ett beslut att satsa på egna produkter och det har gett resultat nu. På något sätt finns det en ”igenkänningsfaktor” eftersom spelarna bor i Eskilstuna. Några har kommit hit utifrån och via handbollsgymnasiet hamnat i Guif men alla är i dag etablerade Eskilstunakillar”.

Nivån för ersättningar påvisas allra bäst i den lönehöjning som en av lagets stjärnor, 18-årige Mattias Zachrisson är erbjuden. Som en av är Sveriges största handbollstalanger får han ett nytt kontrakt och en löneökning på 400 procent. I klartext innebär det att Mattias Zachrisson höjer lönen från cirka 3000 kronor till 15 000 i månaden.

JB (inte verifierad)

tors, 2009-05-07 14:17

1. Ordförande Krafft?

Intressant artikel, men är det inte Jan Fredriksson som är ordförande i Guif?

thomasejd

tors, 2009-05-07 21:34

2. Rätt ordförande

Ett fel som nu är korrigerat. Vi beklagar namnförväxlingen. IA:s red
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.