Tomas Brolin vände till framgång

Tomas Brolin är en av svensk fotbolls största artister. Han är också van vid att bli ifrågasatt som affärsman. Han har prövat som dammsugarförsäljare och som krögare och nu får han viss upprättelse.

Mitt i finanskrisen framkommer att Tomas Brolin har medverkat till att ett företag för storvinst och kan redovisa mångmiljonutdelning. Själv ligger han lågt, Men siffror och fakta talar till klar fördel för bronshjälten från VM 1994.

Ideliga rubriker

Tomas Brolins äger halva Twinnovation, ett bolag som tillverkar "Twinner", ett svenskutvecklat dammsugarmunstycke som gör det enklare att rengöra under byråer och soffor, där konkurrenterna har betydligt svårare.

Under åren som investerare och med sin far som kollega har dammsugarprojekt ideligen fått rubriker i tidningarna. Artiklar med svärta, dvs som förlustprojekt eller vid osämja sedan den dagen för nära tio år sedan då Brolin fick tips om företaget i Örnsköldsvik.

Alla stridigheter till trots, nu kan Twinnovation AB, där uppfinnaren Göran Edlund och Tomas Brolin, delar ägandet, trots höga kostnader och piratkopiering av patentet redovisa strålande siffror. 

Twinnovation omsatte i fjol 14,8 miljoner kronor och gjorde en vinst på 5,8 miljoner - en vinstmarginal på 41 procent. Den sammanlagda vinsten de senaste fyra åren uppgår till 14,4 miljoner, uppger Dagens Industri.

Dessutom kan Brolin och Edlund för första gången unna sig en ordentlig utdelning på 3 miljoner kronor och ser framåt med stor förväntan. Exportrådet har hjälpt Twinnovation att ta steget ut i världen, produkten vinner framgång och 20 procent av försäljningen sker utanför Norden.

- Vi har rensat upp en del och sänkt kostnaderna och sett till att få stopp på kopiorna eftersom det drog ned försäljningen", säger Göran Edlund till DI.

Nya beslut gav framgång

En stor del av framgången bygger på att Göran Edlund har tagit över som vd. Nu tillverkas "Twinner" i Tjeckien och säljs, lagerhålls och distribueras av jätten Melitta. Det samarbetet innebär att munstycket når nära nog alla butiker som säljer dammsugare.

Tomas Brolin har också haft tankarna på sin krog på Sturegatan i Stockholm. Undici förlorade sitt alkoholtillstånd och han själv medgav på en blogg:

”För mig har det varit några omtumlande dagar i chock och frustration efter att Regeringsrätten har avslagit Restaurang Undicis överklagan av Kammarrättens dom om indraget alkoholtillstånd. Som en direkt följd av detta beslut tvingas vi nu tyvärr lägga ned Undici i min regi. Mitt nästa steg är att hitta en annan seriös köpare som kan ta över Restaurang Undici och min härliga personal, som nu står utan jobb”.

Tomas Brolin tycker att han har blivit förföljd av myndigheterna: ”Som fotbollsspelare lärde jag mig att leva med följderna av felaktiga domslut. Det här känns dock väldigt svårt att smälta. Frågan är hur många andra krogar som drabbas av samma godtycklighet och orättvisa. Visst finns det problem i branschen, men dessa kommer man inte åt genom att sätta krokben på oss som förbättrar och sköter sig”.

En ettårig lång rättsprocess slutade med ett nederlag för Tomas Brolin. Ursprungligen stoppades han av Tillståndsenheten i Stockholm. Undicis överklagade och fick rätt av Länsrätten, men Kammarrätten gick på Tillståndsenhetens linje och Regeringsrätten såg inget skäl att ändra slutligen.

Brolin blir nostalgisk

”Det är lätt att i denna stund tänka tillbaks och bli nostalgisk över många härliga minnen från Undici. Efter ett år hade vi en rejäl fest med norrländska och italienska specialiteter, efter fem år hyrde vi hela färjan Cinderella för oss själva och hade ett kanonevent, efter sex år hade vi gjort om Undici till Studio 54 och hade alla utklädda som på 70-talet och här om veckan hade vi Jonas Björkmans överraskningsfest”.

Tomas Brolin vänder sig till både gäster och personal: ”Jag kommer att sakna er mycket både sköna gäster och härlig personal. Den stämning jag fått nöjet att uppleva på Undici har jag aldrig känt på någon annan arbetsplats. Jag går dock stark ur detta i vetskap om att jag varit med och skapat ett fantastiskt varumärke i restaurang Undici som idag är en av få krogar i Stockholms City utan ordningsproblem”.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.