Tomas efterlängtade genombrott

Det är snabba kast för målvakter i SHL.

 I 2023 års avslutande omgång hade 22-årige norrmannen Tobias Normann en oväntad huvudroll då Färjestad befäste sin serieledning via 3-1 hemma mot IK Oskarshamn. Normann, till vardags i hockey allsvenska AIK, var blixtinkallad sedan Färjestads ordinarie målvakter inte var tillgängliga.

Marek Langhamer och Tomas Rydén (infälld) har delat på uppgiften att vakta Oskarshamns kasse - och har gjort det bra, men ändå kommer nya målvakter in i truppen. Foto:Johan Löf / TT

Via norska Stjernen i Fredriksstad hamnade Normann i Färjestads J 18-lag. Efter tre säsonger ratades han,  nu visade han FBK-ledningen att han minnsann duger i SHL. Tobias blev AIK-spelare, närmast från norska Sarpsborg. 

Ombytligt liv förmålvakter

I torsdagens omgång visade ännu en målvakt med starka rötter i Färjestad att  scouting inte tycks vara FBK:s starka sida.

Då gällde det Tomas Rydén, 30-årig målvakt för Tingsryds AIF i Hockeyallsvenskan. På torsdagskvällen var han utlånad till IK Oskarshamn och stor matchhjälte i Catena Arena i Ängelholm.

 Matchens lirare, intervjuad av TV 4 Play – och på fredagskvällen tillbaka i Dackehallen för match med Tingsryd mot Almtuna. Då hamnade Tomas på bänken (!), tränaren Artio Miettinen valde att vila Tomas och i stället spela Daniel Rosengren. 

Almtuna vann matchen med 2-1, lagen möttes åter på lördagen. Då med Tomas Rydén mellan stolparna. Det hjälpte nu inte, Almtuna vann åter, nu med 3-2 efter avgörande straffmål av Alexander Ljungkrantz.

I sin SHL-debut i torsdags var Rydén i  rena väggen och främsta anledning till  smålänningarnas skrällseger, 4-1, och fortsatt hopp att undgå negativt kval.

Tomas Rydén hade svårt att sätta ord på sin insats. Att få debutera i SHL som 30-åring var förstås en dröm, han hyllade lagets insats, men det var tveklöst hans räddningar, och lugna spel, som höll Oskarshamn kvar i matchen, 17-5 i skott för Rögle i första perioden efter bland annat 10 minuter i spel fem mot fyra.

Flitigt klubbskifte

Torsdagens rubriknamn har Färjestad som moderklubb, är son till Jörgen Rydén, värmländsk målvaktsprofil  med två SM-silver 1988-1992. För sonen har karriären inte riktigt lyft. Efter J 20 i Färjestad fanns inte längre plats i FBK, via Hammarö, Köping och senast Vimmerby i Hockeyettan anslöt Tomas Rydén till Tingsryd 2021.

-När jag inte fick chansen i FBK var hockeyn inte så kul, men jag hittade glädjen igen i Hammarö. I mitt mindset vill jag spela på så hög nivå som möjligt och gärna SHL nästa säsong. Men nu är det TAIF som gäller, vi ska till slutspel, sedan får vi se, säger Tomas Rydén.

Hockeyn på Rydéns nivå ger inga stora avtryck på bankkontot, han har tidigare arbetat i en optikeraffär och på lager, och det är först i Tingsryd han har månadslön. 

 Efter torsdagen är Tomas i varje fall rik på uppmärksamhet, och hans insats i Ängelholm kan i slutet av mars 2024 ha avgörande betydelse om IK Oskarshamn ska kunna kvittera ut 60 miljonerschecken för SHL-spel säsongen 2024-2025  - det guldkantade rättighetsavtalet som håller SHL-klubbarna under armarna.

I SHL, och Hockeyallsvenskan, fortsätter publiksuccén, mellandags-hockey är givna publikfester och snittet i SHL vid årsskiftet är 6034 åskådare per match.

 Att jämföra med totalsnittet för säsongen 2022-2023 som var 5 964 åskådare.        Åtskilligt talar för att förra säsongens all time high notering för totalpublik,  2 170 826, kommer att passeras.

Behållningen med ishockey på plats

Brynäs,  som toppar Hockeyallsvenskan, har definitivt greppet om Gävle-publiken med ett hemmasnitt på imponerande  6 420 åskådare per match.  Djurgården har också ett brett stöd, i snitt 6 208, följt av Björklöven 4 665 och AIK 4 646 åskådare per match.

Hockeypubliken är trogen sin sport, trots oro i omvärlden, höga boräntor och hög inflation. Uppbackningen i media, i såväl riks – som lokalpress är betydande. 

 TV-avtalen har också stor betydelse. Det fanns en tid då TV-kamerans intåg på hockeyns arenor var av ondo – att publiken skulle välja TV-soffan i stället för jakt på parkeringsplatser, köer och en plaststol i en hockeyarena. 

Ett monumentalt fel tänk – det är atmosfären, närheten och pulsen i arenan som är hockeyns bästa säljargument.

Samt att se sensationella insatser på plats – som Tomas Rydén målvaktsspel i Catena Arena. Han vägrade ge upp ishockeyn, trots stora motgångar tidigare i karriären. Eller unge Tobias Normanns insats i en utsåld Löfbergs Arena, 8 250 åskådare. Inga premiärnerver där inte.

Till saken hör också att Normann inte är första valet i AIK. Här är kanadensaren Antoine Bibeau nummer ett.

Även Oskarshamn hade båda sina ordinarie målvakter ur spel mot Färjestad. Med Tomas Rydén ”upptagen” med Tingsryd var Niklas Lundström, 30 år, inkallad till tjänst.  Niklas har ett välfyllt CV, men utan stora toppar. Den här säsongen tillhör han Karlskoga, men har spelat sparsamt.

Han kom inte upp i Rydéns höjder, han saknade det nödvändiga ”flytet” för att målvakter ska spika igen. Som Rögles Christoffer Rifalk hade då Bjärelaget tog två viktiga poäng mot Malmö, 3-2 efter förlängning i Skåne-derbyt.

Kjell Nilsson 

 

 

Fakta

+ IK Oskarshamn hade sina två ordinarie målvakter Marek Langhammer, skadad, och Emil Kruse, sjuk, inte tillgängliga mot Rögle. Niklas Lundström, Karlskoga har nu skrivit ett korttidskontrakt och är högaktuell för spel i lördagens match mot Färjestad.

+ Tomas Rydéns Tingsryd möter Almtuna på nytt, nu i Uppsala, och är därför inte aktuell för spel i Karlstad. Men bli inte överraskad om Rydén trots allt dyker upp i sin gamla hemmaarena. Den här målvaktskarusellen snurrar vilt.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.