Tiger extraknäcker i Australien

Tiger Woods har skaffat sig extraknäck i Australien, Rolex och Ralph Lauren hoppar på golfen, men HSBC hoppar av och ytterligare en europatourtävling läggs ned. Här är det viktigaste när det gäller världens svåraste bollsport.

När Tiger Woods förkunnade att han för första gången på mer än tio år tänkt sig att spela i Australien, så tänkte alla stora Australian Open, men det blev Australian Masters istället. En tävling som räknar med publikrekord när biljetterna släpps i morgon torsdag. IMG, som arrangerar tävlingen (och har Woods som klient förstås) släpper 20 000 biljetter per dag. Biljettintäkterna ska täcka vad det kostar att få Tiger till tävlingen, motsvarande 21 miljoner kronor! Dessutom finns ju chansen till prispengar.

Privat clinic med Tiger

Som om detta inte vore nog har Tiger skaffat sig ett extraknäck under vistelsen i Australien, skriver SportsPro. Det är tidningen The Herald Sun som gjort ett avtal med IMG som ger rätt till en privat clinic med Tiger, pro-amplatser och inbjudan till galamiddag i utbyte mot annonser. Masters spelas i delstaten Victoria med Melbourne där också Formel 1 och Australian Open i tennis avgörs.

Europatouren förlorar ytterligare en av årets tävlingar. Efter nyheten om att British Masters läggs ned kommer nu också via nyhetsbyrån Reuters dåliga nyheter från öst. Det är Russian Open som skulle spelats i början av augusti, som nu läggs ned. Detta sedan huvudsponsorn Inteco dragit sig ur. Tävlingen saknade drygt 7 miljoner kronor i sponsorintäkter för att kunna äga rum som planerat. European Tour har krävt ekonomiska garantier före den 1 juli för att Russian Open ska kunna återkomma i kalendern 2010.

Ytterligare trist nyhet för golfen är att bankjätten HSBC drar sig ur PGA-mästerskapen på Nya Zeeland, ett evenemang man sponsrat de tre senaste åren. HSBC har istället valt att lägga sponsorpengar på HSBC Champions i Shanghai, tävlingen med Asiens största prissumma, 7 miljoner dollar.

Starka varumärken kliver in

Gladare tongångar då för Seve Trophy, Dubai Championship och European Tour när det gäller andra företag som vill sponsra golfen.

Vivendi, den franska tv-jätten, kommer att bli huvudsponsor för Seve Trophy som ny byter namn till det korta och kärnfulla The Vivendi Trophy with Severiano Ballesteros…

Tävlingen spelas mellan de bästa spelarna från Storbritannien och Irland som möter ”övriga” Europa. Danske Thomas Björn är kapten för Europalaget och Irlands Paul McGinley för Storbritannien&Irland.

Rolex och Ralph Lauren är två varumärken som går in hårdare i golfen. Rolex är officiell tidtagare för Europatouren och nu också sponsor för Dubai Championship, avslutningen av Race to Dubai som Europatourens officiella penninglista nu heter. Dubai Championship är världens största tävling sett till prispengar. I den tävlingen har nu också modemärket Ralph Lauren anslutit sig till sponsorerna. Alla funktionärer kommer att bära Ralph Laurens kläder de närmaste två åren, både i Dubai Championship och European Open. Mest intressant kanske att företaget kommer att ta fram en speciell tröja för caddies som ska ersätta de erbarmligt fula västarna.

Till sist noterar vi att IMG nosat upp ytterligare en golftalang som kan bli något extra. Amanda Blumenherst vann fjolårets amerikanska amatörmästerskap och har precis blivit proffs. Numer också klient i IMG:s stall. Blumenherst är 22 år ung och har gjort två starter i US Open.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.