36,5 miljoner till idrottsförbunden

Efter en snabb behandling ska landets idrotter få mera pengar från det statsbidrag som regeringen tidigare anslagit. Det handlar om 36,5 miljoner som hade frusit inne, men efter Riksidrottsstyrelsens beslut på måndagen ska förbunden kunna gå vidare med sin elitsatsning.

Pengarna ska fördelas av elitsatsningens styrgrupp som består av representanter för Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK).

Styrgruppen leds av Ulf Lönnqvist och består i övrigt av Birgitta Ljung och Helén Wiklund Wårell från RF, Stefan Lindeberg och Peter Reinebo från SOK, och Kari Marklund från SPK.

Nu ska det bli ordning

Nu ska samarbetet i styrgruppen skjuta fart, är det tänkt, och dessutom bildas en ny operativ grupp med samtliga tre organisationer, för att utarbeta kriterier så att pengarna kommer snabbt kommer ut bland förbunden.

På RF-stämman i maj 2009 beslutade idrottsförbunden att göra en elitsatsning för att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Genom att samordna resurserna hos RF, SOK och SPK skulle arbetet bli mer effektivt. Det var också en ursprunglig uppmaning när regeringen beslutade om anslaget.

Satsningen består av tre delar. Ett grundläggande landslagsstöd till förbunden, ett riktat stöd som via förbunden ska gå till individer och lag för att ge dem förutsättningar att ta det sista steget till internationell toppnivå, och slutligen gemensamma stödresurser.

I somras betalade Riksidrottsstyrelsen ut 26 miljoner kronor till specialidrottsförbunden för att stärka deras elitsatsningar. I december kompletterades det med ytterligare 38 miljoner, som fördelades utifrån de olika idrotternas elitambitioner och potential.

Hoppas på samarbetets fördelar

Nu kommer den tredje utbetalningen. 36,5 miljonerna motsvarar de pengar som har gällt elit-, topp- och talangstöd. Det innebär att alla de resurser som tidigare gått till svensk elitidrott finns kvar, samtidigt som det grundläggande stödet är förstärkt.

Den styrgrupp, som de tre organisationerna tillsatte hösten 2009, arbetar just nu med att göra klart kriterier för det riktade stödet.

- Genom att samordna både kompetens och ekonomiska resurser i en samlad elitsatsning, samtidigt som vi totalt sett fått möjlighet att avsätta nya resurser, kommer vi att ge våra elitidrottare ett betydligt bättre stöd än tidigare, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.