Fotbollförbund stäms på 200 000 kr

Han har ägnat hela sitt liv åt fotboll och hade både meriter och erfarenhet i tillräcklig mängd när han sökte jobben. Men det tog inte Göteborgs Fotbollsförbund hänsyn till och därför kräver diskrimineringsombudsmannen 200 000 kr i diskrimineringsersättning till den ratade fotbollstränare.

65-åring fick inte jobbet som spelarutbildare hos Göteborgs fotbollsförbund trots bättre meriter. Nu stämmer DO förbundet för åldersdiskriminering.

Inte ens intervjuad

Fotbollstränare kallades inte ens till intervju trots att han ägnat sig åt fotboll i hela sitt liv, som spelare, tränare och ledare - och även varit instruktör för just Göteborgs Fotbollsförbund

- DO hoppas att målet kommer att klargöra i vilken utsträckning arbetsgivare kan utestänga äldre personer från arbetsmarknaden redan innan de fyller 67 år, säger Anders Wilhelmsson, processförare på Diskrimineringsombudsmannen.

Den 65-årige tränaren fick nobben och efter kontakt med diskrimineringsombudsmannen krävs Göteborgs Fotbollsförbund och Arbetsgivaralliansen på 200 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Hade jobbat för förbundet

Mannen sökte två tjänster som tränarutbildare hos Göteborgs Fotbollsförbund. Han har varit passionerad fotbollsälskare under hela sitt liv. Efter alla år som spelare blev han tränare och ledare för ungdoms- och seniorlag.

Han hade också uppdrag för just Göteborgs Fotbollsförbund. Han har utbildat sig både inom fotbollen och som idrottslärare och har en bred erfarenhet från det jobbet.

Han upptäckte de lediga tjänsterna som båda var tidsbegränsade till ett år, men som sedan skulle bli permanenta. Här markade mannen i sin ansökan att han inte hade för avsikt att gå i pension inom en överskådlig framtid.

Han tänkte inte sluta

Han betonade i stället att han var både intellektuellt och fysiskt i bra form och hade ingen annan avsikt än att jobba flera år framåt. För att ytterligare stärka sina chanser pekade han på framgångsrika tränare som var över 70 år.

Men tränaren blev inte ens kallad till intervju. Däremot fick han fick höra att att andra personer hade blivit kallade och därefter fått jobben. Han noterade också att trots deras kompetens så hade han själv bättre meriter.

Sanningen stod klar – hans ålder stoppade honom. När tjänsterna skulle tillsättas skulle han fylla 65 år och förbundet ville ha personer som kunde stanna minst sex och gärna tolv år, eller längre, enligt kommentarerna.

Förbundet hade också en särskild policy som innebär att lagens möjlighet att avsluta anställningen för den som fyllt 67 år ska utnyttjas.

Det kostar Göteborgs Fotbollförbund 200 000 kronor.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.