Fotbollförbund stäms på 200 000 kr

Han har ägnat hela sitt liv åt fotboll och hade både meriter och erfarenhet i tillräcklig mängd när han sökte jobben. Men det tog inte Göteborgs Fotbollsförbund hänsyn till och därför kräver diskrimineringsombudsmannen 200 000 kr i diskrimineringsersättning till den ratade fotbollstränare.

65-åring fick inte jobbet som spelarutbildare hos Göteborgs fotbollsförbund trots bättre meriter. Nu stämmer DO förbundet för åldersdiskriminering.

Inte ens intervjuad

Fotbollstränare kallades inte ens till intervju trots att han ägnat sig åt fotboll i hela sitt liv, som spelare, tränare och ledare - och även varit instruktör för just Göteborgs Fotbollsförbund

- DO hoppas att målet kommer att klargöra i vilken utsträckning arbetsgivare kan utestänga äldre personer från arbetsmarknaden redan innan de fyller 67 år, säger Anders Wilhelmsson, processförare på Diskrimineringsombudsmannen.

Den 65-årige tränaren fick nobben och efter kontakt med diskrimineringsombudsmannen krävs Göteborgs Fotbollsförbund och Arbetsgivaralliansen på 200 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Hade jobbat för förbundet

Mannen sökte två tjänster som tränarutbildare hos Göteborgs Fotbollsförbund. Han har varit passionerad fotbollsälskare under hela sitt liv. Efter alla år som spelare blev han tränare och ledare för ungdoms- och seniorlag.

Han hade också uppdrag för just Göteborgs Fotbollsförbund. Han har utbildat sig både inom fotbollen och som idrottslärare och har en bred erfarenhet från det jobbet.

Han upptäckte de lediga tjänsterna som båda var tidsbegränsade till ett år, men som sedan skulle bli permanenta. Här markade mannen i sin ansökan att han inte hade för avsikt att gå i pension inom en överskådlig framtid.

Han tänkte inte sluta

Han betonade i stället att han var både intellektuellt och fysiskt i bra form och hade ingen annan avsikt än att jobba flera år framåt. För att ytterligare stärka sina chanser pekade han på framgångsrika tränare som var över 70 år.

Men tränaren blev inte ens kallad till intervju. Däremot fick han fick höra att att andra personer hade blivit kallade och därefter fått jobben. Han noterade också att trots deras kompetens så hade han själv bättre meriter.

Sanningen stod klar – hans ålder stoppade honom. När tjänsterna skulle tillsättas skulle han fylla 65 år och förbundet ville ha personer som kunde stanna minst sex och gärna tolv år, eller längre, enligt kommentarerna.

Förbundet hade också en särskild policy som innebär att lagens möjlighet att avsluta anställningen för den som fyllt 67 år ska utnyttjas.

Det kostar Göteborgs Fotbollförbund 200 000 kronor.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.