Mästarklubben hotas av konkurs

LDB Malmö har levt med en framtoning av stora resurser, men nu blir sanningen allt tydligare. Klubben är konkurshotad och måste få kommunens hjälp, annars klarar man inte utgifterna.

- Vi måste hitta en långsiktig lösning med Malmö stad, bekräftar LDB:s klubbdirektör Niclas Carlnén.

Kräver snabba besked

LDB:s styrelse är hårt pressad och ledamöterna har enats om att den 12 februari är ett stoppdatum – då måste man ha tillgång till förutsättningarna och ta det för stunden bästa beslutet.

Onsdagens möte med stans ansvariga blir avgörande, så illa är det. Klubben kommer att ha två huvudpunkter vid diskussionerna.

Dels arenafrågan, där klubben tycker att Malmö IP är för otidsenlig, inte minst för sponsorer. ”Flera företag hoppade av i december med hänvisning till att de i en ekonomiskt pressad tid måste få något tillbaka. Det behövs representationsytor och loger till exempel”, menar Carlén.

Dels fördelningen av kommunbolagens sponsorpengar. Här tycker styrelsen att LDB är värt mycket mera och att det inte ska skilja så mycket jämfört med Malmö FF. Uppgifter gör gällande att kommunala bolag sponsrar LDB med 90 000 kronor och MFF med minst 1,5 miljoner.

Himmelsvid skillnad på sponsorpengar

Men bakom krisen finns också det faktum att Malmö Stad stoppade LDB från att sätta upp en LED-skylt som skulle ge intäkter runt 4,1 miljoner kronor.

Kommunalrådet Ilmar Reepalu (S) har tidigare klargjort att det inte blir något särskilt ekonomiskt stöd. Och som Bo Sjöström, fritidsdirektör i Malmö, uttryckte det:

- Man kan ju ha sympatier för deras sätt att resonera, men det betyder ju inte att kommunen har skyldighet att investera och tillgodose deras önskemål.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.