Förfallet för Örebros elitlag

Det är knappt ett år sedan som Örebro utsågs till "Sveriges bästa idrottsstad". I dag är situationen en helt annan. Först tvingades Örebro elitseriedamer i innebandy att lägga ned verksamheten, nyligen kom rapporterna om att allsvenska ÖSK saknar medel och nu är damallsvenska Örebro i akut ekonomisk kris.
Närkingarna frågar sig vad som sker i stan. Det ena elitlaget efter det andra har besvär. För bara ett år sedan röstade Örebro fram som årets idrottsstad. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

 

Örebro är Sveriges sjunde stad till folkmängd men bäst av alla när det gäller idrott, fastslog en jury som SVT ledde för drygt ett år sedan.

En rad framgångar

Framgångarna stod formligen på kö - cupmästare i damfotboll,lilla silvret i herrfotboll, kvalseriehockey, toppbasket, innebandy, volleyboll och från hösten handboll i damernas elitserie och i herrbandyn nådde man kval till eliten. Örebro har toppidrott i alla de stora sporterna.

Därtill bl a motorstjärnor som Markus Eriksson, Richard Göransson, Fredrik Ekblom och Fredrik Lindgren.

Det var ingen hejd på medvinden och kommun gjorde allt för att nyttja PR-framgången.

Nu uppförsbacke

I dag krävs hjälp från samma kommunledning. Det saknas pengar i stans båda allsvenska fotbollslag.

Senast i går tvingades KIF Örebro kalla till presskonferens med anledning av den ekonomiska situationen i föreningen.

Klubbchefen Max Erhagen och ordförande  Charlotta Nordenberg  hade inget annat val än att medge att en hotfull situation har uppstått. Klubben är i akut ekonomisk kris och riskerar att försättas i konkurs om inte nytt kapital kommer in snarast.

Båda saknar sponsorer och åskådare

Uteblivna sponsorintäkter och vikande publiksiffror ska vara orsaken till den ekonomiska situationen.

- Om vi inte får in 400 000 innan fredag har vi inget annat val än att lämna in en begäran om konkurs, säger ordföranden Charlotta Nordenberg.

Läget är så allvarligt att man inte ens kan lova att hemmamatchen mot Jitex på lördag kommer att spelas.

Verkligheten har inte motsvarat utfallet – åskådare och sponsorer har inte lockats i den grad man hoppades och nu fattas 1,3 miljoner kronor i första hand. Det är vad som krävs för att fullfölja den här säsongen.

Kommun ställer upp igen

En förhoppning finns om att kommunen ska kunna hjälpa till, men så sent som förra året fick Kif Örebro 1,6 miljoner kronor av kommun.

Ändå vill Björn Sundin (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, lova hjälp igen.

- Kommunen kommer att hjälpa Kif att reda upp det här, men vi tänker ställa tuffa motkrav, säger Sundin till tidningen NA.

- Vår utgångspunkt är att vi ska ge Kif en chans att reda upp det här. Hur det ska gå till får vi diskutera med Kif, men vi kommer att hjälpa Kif, det blir ingen konkurs i det här läget, lovar Björn Sundin.

Vädjar till företagen

När det gäller ÖSK har klubben skickat ut ett nödbrev där man ber sponsorerna om mer pengar.

- Vi har förlorat ungefär en kvarts miljon per match, säger vd:n Jan Karlsson.

ÖSK är i sportslig kris och befinner sig på nedflyttningsplats i allsvenskan. Den ekonomiska situationen är lika besvärlig.

Skälet -  betydligt lägre publikintäkter än vad budgeten anger. Snittet för 2012 ligger på 6 330 åskådare – att jämföra med i fjol då ÖSK snittade 7 400 åskådare per match.

Apropå Örebro så tvingades elitserielaget för tjejer upphöra med sin verksamhet beroende på att det också saknades pengar.

LDB saknar 1,5 miljon

I damallsvenskan finns det ytterligare en klubb med stora besvär. LDB Malmö saknar närmare 1,5 miljoner kronor och pengarna kommer sannolikt att vara slut i månadsskiftet oktober/november.

- Jag kan inte bortse från risken att vi går i konkurs. Men i så fall ska vi göra det med ett SM-guld, sade klubbdirektören Nicklas Carlnén.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.